19 oktober, 2009

CollectablesSamlar ni också på stenar och jord?

Jag med!

I det vänstra glaset finns stenar från de allra bästa vingårdarna i Bordeaux, bla Chateau Climens, d'Yquem, Latour, Margaux och Haut-Brion.

Glaset bredvid innehåller en näve jord från vingården Romanée-Conti i Bourgogne. Jag passade på att sno lite jord när jag ändå stod på knä och tillbad de vinrankor som växer där.

Glas 3 innehåller korn från Talisker. Korn gör man whiskey på.

Och i Glas 4 ligger det en bit torv, även den från Talisker. Torv använder man som bränsle till elden man mältar kornet med.

I ärlighetens namn så kvalar de två sista glasen inte in i samlingen eftersom det är en granne som bidragit med fynden, tyvärr har jag inte kommit iväg till Skottland ännu. Och det där diskmaskinsinköpet skyndar ju inte på det besöket direkt.

Däremot ser jag nu att de där glasen kanske behöver en resa, i min nya (rostfria) Miele.

Förresten, tack för all support i samband med min frus idiotförklaring av mig! Jag anar en konspiration, men jag är inte helt säker. Idioter är ju sällan det.

5 kommentarer:

Den hemska tvillingen sa...

Fin samling du har. Själv samlar jag på domkyrkor, ja alltså inte fysiskt och i full skala utan på besök i domkyrkor. Har varit i Luleå, Härnösand, Uppsala, Skara och Visby...och sett Lunds domkyrka på avstånd (den sista räknas inte) så jag har några stycken kvar att hälsa på i.
Jättebra samlarobjekt, tar ingen plats och samlar inget damm.

Ewa sa...

Men du är det inte bättre med vin i glasen än jord?

karibien sa...

Jag är också en sån som aldrig växte ifrån stenar-i-fickan-stadiet. Fast värre än dig tror jag. Här hemma finns så skilda rariteter som några stenar från farmor & farfars gårdsplan i Norrbottensbyn, en sten från samma stenbrott som the Blarney stone, några stenar från stranden i Montenegro, svart, grön- & rosaskimrande lava från Etna, en rad glasburkar med sand från alla stränder jag badat vid i Karibien. Och jag tror faktiskt att jag har kvar stensamlingen från jullovet på Teneriffa för 30 år sen...

Hank sa...

Jag känner till en japan som snobbe med sig en stor bit torv, en lång korv, från Skottland och hela vägen hem till Japan där han höll en "rökig" bbq på balkongen med vännerna.

Det skulle jag gärna vilja pröva. Går det att ordna?

Tysken från Lund sa...

Fasching behöver läsa på gällande mältningsprocessen av korn. Som gammal kornmältare så råkar jag veta att röken från torven (eller rättare "peat") används till att avstanna mmältningsprocessen som i sig inte är något annat än en förruttningsprocess där kornet gror och omvandlar stärkelse till mer lättspjälkade sockerarter för jästen att sätta tänderna i och som om den skulle tillåtas fortsätta skulle förbruka all stärkelse och göra jäsningsprocessen omöjlig.