05 november, 2009

Sveriges Bästa Cheesecake

Cheesecake är något väldigt speciellt ska ni veta. Inte nog med att det är den godaste dessert som någonsin uppfunnits, för mig kommer den även högt upp på listor som bästa förrätt, huvudrätt, snack, frukost, vickning och sällskap till Sauternes. Jag skulle kunna vara sambo med en Cheesecake när jag tänker efter.

Men det finns regler kring produktion och konsumtion av cheesecake, viktiga regler:

1. Cheesecake får aldrig tillverkas genom att man fryser kakan. Vissa restauranger i Sverige serverar någon slags ostglass som de kallar för cheesecake. Detta är inte ok, och blir ni någon gång serverad något liknande ska ni omedelbart resa på er och gå därifrån. Cheesecake gör man i ugn, inte i frysen.

2. Inga som helst andra smaker än Philadelphia Cream Cheese, socker, vaniljsocker, gräddfil, ägg, smör, citron och Digestivekex ska kunna anas. Ingen choklad, inga jävla nötter, ingen frukt, ingenting. Inte ens en klick vispad grädde ska finnas på tallriken.

3. Alla toppings går bort. Varenda en. Chokladsås, jordgubbssås, strössel och fan vet vad. På tallriken ska det ligga en bit cheesecake och inget annat. Möjligen en sked.


Rätt.Fel.

4. Första tuggan man tar ska alltid vara från spetsen av cheesecaken. Den är bäst och liksom sammanfattar hela kakan. Om inte spetsbiten smakar bra kan man lika gärna avbryta. Är spetsbiten godkänd fortsätter man att äta kakan bakifrån, från den del som varit närmast kanten på kakformen. Här kan ostmassan ha blivit lite torr, även på högkvalitativa cheesecakes, och det är lika bra att bli av med den biten. Sista tuggan ska vara minst dubbelt så stor som de övriga. Den ska precis få plats i munnen, och ska helst tuggas på ett glufsande sätt. Som ett dessertcrescendo kan man säga.

5. New York-style cheesecake är den enda riktiga cheesecaken.

Konstigt nog kan man bara göra perfekta cheesecakes om man befinner sig på plats i USA. Detta är mycket märkligt och jag har lagt ned massor med tid för att försöka utröna skälet till detta. Den enda slutsatsen jag kommit fram till är att Philadelphia-osten som säljs där är annorlunda än den som säljs i Sverige. Trots att det är samma tillverkare, Kraft. Som sagt, mycket märkligt.

Nåväl, nedan följer mitt unika recept på Kungen av Efterrätter. Receptet fick jag diplomatvägen av frun till dåvarande biträdande Arméattachén vid Sveriges Ambassad i Washington, så this is the real stuff:

The Crust

12 st Digestivekex. Och då inte "ICA's egna varor-Digestivekex", men det kanske ni förstått redan.
50 g smör. Smör. Inte margarin.
2 msk strösocker.

The Filling
(Här skulle man kunna dra ett skämt om kalsonger, men det här är allvarliga saker.)

400 g Philadelphia Cream Cheese. Helst influgen direkt från någon Wal-Mart i Pennsylvania, men va fan.
2 ägg.
1 dl strösocker.
2 msk vaniljsocker.
1 cl citronsaft.

The Topping

3 dl gräddfil.
2 msk strösocker.
3 tsk vaniljsocker.

Gör nu så här:

a) Krossa kexen grovt i en kastrull. Med händerna.
b) Blanda i sockret.
c) I med smöret och värm under omrörning tills allt smör har smält.
d) Häll i The Crust i en rund bakform med löstagbara kanter.

e) Blanda ost, socker, ägg och citronsaft i en matberedare. Mixa. The Filling ska bli "klickbar" och inte rinnig. Ibland blir den rinnig, ibland inte. Blir den rinnig så svär man över Livsmedelsverket som antagligen förbjudit någon substans som finns i den amerikanska varianten av osten. Men man går vidare, det gör man.
f) KLICKA The Filling ovanpå The Crust och bred ut över hela kakan.
g) Ställ in kakan i ugnen som ni så förutseende redan satt på 175 grader.
h) Ni har nu exakt 17 minuter på er att fixa The Topping.
i) Blanda socker, vaniljsocker och gräddfil i någon form av behållare, förslagsvis en skål.
j) Ta ut kakan ur ugnen efter 17 minuter, ställ den framför dig, greppa skålen med gräddfil och koncentrera dig.
k) Häll nu försiktigt gräddfilen över kakan. Gräddfilen ska INTE blanda sig med The Filling utan lägga sig som ett täcke ovanpå.
l) In i ugnen i ytterligare 8 minuter.

Låt kakan svalna och kom ihåg att det är lag på att förvara den i kylen i 24 h innan den får konsumeras.

Det var Sveriges bästa cheesecake det!

Världens bästa Cheesecake hittar ni på Veniero's i New York.

Lycka till!

68 kommentarer:

Pillargontanten sa...

Ja, det var värt att bli varnad för, receptet på Cheesecake alltså...
Låter ju alldeles utomordentligt gott, men ack så många kolhydrater...
Tack!

Articuno sa...

Magiskt god är den!

Anonym sa...

Ok, Veniero's kanske har världens bästa cheescake men man kan snabbt konstatera genom att kolla på deras hemsida att de definitivt inte har läst din lista över förbjudna tillbehör och toppings... Men det är väl för att de inte kan svenska alternativt skiter i vad du tycker. Troligtvis både och.

/Hon i Bryssel

Den hemska tvillingen sa...

Det var som fan!

Anonym sa...

Förstår att du blev sugen på lite cheesecake efter att du lagt ut den där mumsiga bilden på mig tidigare.

Red Scream sa...

Ok jag inser att det var länge sedan jag åt cheesecake, men det finns alltså en topping? En cheesecake består alltså av två vita lager som inte blandas? Eller?

Fasching sa...

Red Scream: Nja, mitt recepr innehåller två lager och är en försvenskad halvfusk-variant. Riktig cheesecake, som av någon anledning bara kan tillverkas i USA, innehåller bara Crust och Filling.

Tysken från Lund sa...

Käsekuchen....

The Foodie Sthlm sa...

the foodie sthlm är bättre !!!

Fasching sa...

Vafalls?
Bättre än Veniero's?
Eller bättre än mitt recept?

Båda scenarior är högst osannolika, men utveckla gärna!

Osloskånskan sa...

Skicka hit kakfan för i helbete!

Anonym sa...

Underbart, måste provas.
Jag gillar dessutom den lätt fascistiska tonen i receptet. 17 minuter, basta!
Det finns mycket i matväg som skulle må bra av att styras upp, avarter att utrota. Strömmingsflundra, potatismos gjord med elvisp, plommon till kött ..
/Gamla chefen

hanna sa...

Vet du Fasching, jag håller med dig.
Nu vet jag inte om det är exakt på pricken det där receptet som vi brukade göra efter, men den vi gjorde var i två olika (båda lika underbara, givetvis) lager och den gjordes i ugnen, INTE frysen.
Jag har tappat bort receptet och på något jävligt märkligt vis glömt bort att cheesecake överhuvudtaget existerade framtills precis nu.
Så det tackar vi för.
Går jag upp tio kilo under kommande månad för att jag ätit cheesecake till frukost, lunch och middag så kommer jag hålla dig ansvarig.

Men ja. Hjärtliga tack för receptet, här ska svullas!

Fasching sa...

Oslo: Njae, det kan bli knepigt. Exekvera istället steg a) till l) och kakan är din!

Chefen: Eller hur? Mer fascism i köket gör kanske inte maten godare, men det blir åtminstone bättre ordning. Och definitivt mer schvung i handgreppen!

Hanna: Jag tar på mig det, inga problem. Livet blir dessutom ännu roligare med några extra kilon runt höfterna, tro mig. Jag kan också förstå att man kan sumpa ett recept, men att glömma bort hela konceptet Cheesecake är obegripligt. Vilka hemska trauman fick dig att förtränga denna njutning?

Christina sa...

Jag tror att vi är överens på varenda liten stavelse :) TACK för igår honey! Hälsa ditt entourage. Jag är tung i huvudet men allt var lyckat och skitkul. Hoppas ni tyckte det också :D Puss!

kapten Haddock sa...

Cheeskake schmeescake. Bjucka på en nån gång då, så man kan få testa! Jag har nämligen aldrig fattat vitsen med cheescake, jag tycker det är ganska mycket "jaså". (Bättre upplägg för att bli bjuden borde inte finnas).

Anna sa...

Äntligen ett vettigt cheesecakerecept! Detta ska utforskas närmare, i min mage!! :D

Anonym sa...

Ditt recept på cheesecake har legat i min receptsamling sedan du la ut den på bloggen. Men så i helgen var det dags att prova. Och, herregud, tack tack, det blev perfekt, och då var det för att jag följde dina råd och inte tvivlade.
/J

Anonym sa...

Älskar tonen i din blogg, du har lysande och knivskarpt sätt att uttrycka dig. Är dock lite konfunderad över över gräddfilen. Många recept innehåller creme fraiche. Hur ställer du dig till det?
/Lena

Fasching sa...

Lena: Tack, vad glad jag blir! Creme Fraiche kan säkert funka, men ofta är det ju det amerikanska sour cream som översatts i recepten. Och sour cream är gräddfil. Så jag kör på det!

Anonym sa...

Idiotiskt det här med alla regler om hur en cheesecake ska göras. Inte lärt dig principen med recept? De ska vägleda en, inte följas punkt till pricka. Frysbakad cheesecake är det inget fel på, men att säga att det är "helt förbjudet" och att man ska bli helt upprörd över att bli serverad det, det är det fel med.

Fasching sa...

Anonym: Det gäller inte mina recept. Följer man inte dom till punkt och pricka så går det åt helvete med musik. Kakan kan till och med bli giftig, och det vill jag inte ha på mitt samvete. Vad gäller frysta cheesecakes så har du fel en gång till. Frysta cheesecakes är ett jävla otyg. Inte nog med att de smakar illa, man blir av med sin humor också om man äter för många.

Anonym sa...

Jag tycker den blev supergod!!! men håller inte med om det astt om man inte följer dina recept helt så går det åt skogen, jag hade inte alla rätta ingredienser hemma så jag ersatte dem med annat och det lyckades endå!:)

Malin sa...

Fantastiskt! Äntligen ett vettigt recept på cheesecake!

Fasching sa...

Malin: Tack!! Hoppas det smakar.

Freija sa...

Äntligen! Har sökt med ljus och lykta efter en tvålagers cheesecake och till slut. Tyvärr måste jag gå emot din hävd att den inte ska vara smaksatt och hade i krossade oreo cookies. Men det är ju från Kraft så jag låter det passera omärkt förbi. Sååå gott!

Fasching sa...

Freija: Kul att du gillade receptet! Så kul att jag väljer att blunda för tillsatsen av Oreo cockiesarna.

Åsa sa...

Hur lång tid innan kan man göra denna? Är den som alla andra pajer som liksom "göttar" till sig om den står i kylen 1-2 dagar, eller är det bäst att jag den samma dag den ska ätas (tänkte göra den till en fest på lördag)

Åsa

Fasching sa...

Åsa: Den blir allra bäst efter en natt i kylskåp, men funkar bra även efter att ha kallnat samma dag. Men rekommendationen är att göra den dagen innan, om man pallar att vänta så länge...

Anonym sa...

Det blev toppen bra, tack för fint recept!

Fasching sa...

Åh vad kul, tack själv!

Anonym sa...

Hej, jag hittade ditt recept när jag letade efter idéer om vad jag ska byta ut sour cream mot i ett recept. Din cheesecake låter fantastiskt god! Jag undrar dock lite grann, tror du inte att skillnaden på cheesecake i USA och Sverige är just sour creamen och inte Philadelphia-osten? Amerikansk sour cream har nästan dubbelt så hög fetthalt som den svenska och är inte lika syrlig som gräddfil. Driver mig till vansinne varenda gång jag vill göra ett amerikanskt recept med sour cream för det blir aldrig någonsin riktigt likadant med svensk gräddfil. Men tack för receptet - det ska användas vid första bästa tillfälle!

Fasching sa...

Det är själva fyllningen som blir lös och det finns ingen gräddfil i den, så det kan inte vara det som är problemet. Mysteriet fortsätter.

Men tack och lycka till!

Pippi sa...

Jag dör för det här inlägget. Och receptet saknar motstycke. Mycket bra.

Fasching sa...

Tack Pippi!

Anonym sa...

Hej, efter att totalt misslyckats med "cheesecake i ugn" flera gånger i rad bestämde jag mig för att ge det en sista chans (för jag är bra på att baka!). Letade länge efter ett bra recept och fastnade för det här. Kan ju säga att jag inte ångrar mig för jäklar vad bra den blev! Bakar efter ditt recept nu idag för tredje gången och vad jag hittills sett och kännt (läs smakat) av den blir den inte sämre än dom förra. Så tack för ett superrecept och en mycket trevlig bakbeskrivning!
PS: smeten blev precis så där tjock och klickbar dom sista två ggr, använde bunkar och vispar direkt ur diskmaskinen och höll inte på peta med orena verktyg i smeten.

Fasching sa...

Tack, och kul att det funkade! Ska genast diska alla mina verktyg.

Anonym sa...

Äntligen! Ett recept som inte innehåller frukt, kvarg (1%) eller satans choklad.
Testar att göra egen färskost och hoppas på att det blir likt the american way. (Har starka barndomsminnen av fil som rinner av i kaffefilter dagen innan cheesecalebak)

Hurra för dig, och receptet.

Anonym sa...

Å tack för denna redogörelse, är själv på jakt efter den i mitt tycke perfekta cheese kakan.
Vad jag minns så fanns det ett par som gjorde egen färskost och dem hette Hemma hos Julia, och företaget såldes sedan till Kavli som hade den på produktion ett tag men sen försvann. Hursomhelst så drev dessa två även ett cafe med samma namn och där fanns en otroligt god cheesecake, gjord på deras egen färskost, så jag håller med dig om att jag tror att det hänger på färskosten?!

Nora Miriam sa...

Tyvärr blev den inte i närheten färdiggräddad på 17 minuter. Dessutom ökade jag tiden efter toppingen till 11 minuter iställer för 8. Synd! Nästa gång lär den behöva vara inne typ 25-30 + 10.

Anonym sa...

Anledningen till att den ibland blir lös är när man använder för färsk philadelphia. Blir inte likadant om man har haft den i kylen några veckor innan.

Fasching sa...

Anonym: Tack! Det har jag aldrig tänkt på. Ska testas omgående!

Nanette sa...

Är precis som du en "cheesecake lover" och kan vissa dagar äta en hel cheesecake själv :) Testade ditt recept och hjälp vad god den blev! Har säkert bakat minst 10 sorters olika cheesecake's tidigare, men inga kan jämföras med den här. Till och med min man som aldrig har förstått min fetisch för cheesecake älskade den. Tack för det bästa receptet på cheesecake!

Fasching sa...

Nanette: Åh vad kul, tack!!

tiggr sa...

Blev bjuden på en cheesecake förra sommaren. Att jag inte åt ihjäl mig är ett under.
har sen dess letat efter just detta recept. Fick tag på personen som baka kakan och hon skicka en länk hit :D fatta va lycklig jag blev.
har precis bakat klart och den står nu på avkylning :)
Tack för receptet på den godaste cheesecaken som någonsin bakats och för undeehållande läsning ;)
Kan meddela att här finns det inget margarin. Svenskt Smör ska det va när man bakar :)
Kramar

Anonym sa...

Haha alltså jag måste få kalla dig för cheescake-nazin!! Hahahahhaha så jävla roligt recept!!

Niiqui sa...

OHHH MMMYYYY GOODD!!!

äntligen någon som håller med mig.. ska inte var nån jävla sås, nötter, bär, eller en klick vispad grädde på en NuYork cheesecake. och yes, det finns inga frozen cheesecake heller. tänk om man ska servera en fryst mangotårta på midsommar afton - svensk culinary suicide ju!

:) :)

Anonym sa...

Detta recept äger! Gjort det så många gånger nu!

Med vänlig hälsning
Andreas

Fasching sa...

Tiggr, Niiqui, Andreas och Anonym: TACK!

Anonym sa...

Vilken diameter ska formen ha?

Fasching sa...

Jag kör med en standardform (löstagbar kant) på 24 cm.

Leena sa...

Blev inspirerad och gjorde den idag!Helt otroligt god enligt alla, både vuxna och barn!! Skitgod med andra ord!

phelian sa...

Precis vad jag var ute efter! Så trött på alla sidor men massa inloggningar för att se recept, de går fetbort! Här blev jag väglägg till punkt och pricka av en cheesecakesnobb, kan det bli bättre? (Den är i ugnen nu så vet inte om den faktiskt blev bra, men klart den blir - har ju följt receptet :)

Fasching sa...

Tack, vad kul att höra! Phelian, du får också gärna höra av dig och berätta hur det gick!

Anonym sa...

Hej, en snabb fråga..ska den vara lite lös likt en kladdkaka när man tar ut den eller ska den vara fast..nu haft den inne först 19 min o nu 13 min m toppingen.. tidsmässigt känns de ju verklige dax

Fasching sa...

Den ska inte vara rinnig, men inte helt fast heller då blir den torr. Enda sättet är att prova dig fram (vilket du säkert har gjort vid det här laget) så du får den precis som du vill ha den. Tiden varierar ju lite beroende på ugn, form mm. Lycka till!

Anonym sa...

Är det 175g varmluft? Idag ska denna bakas ! Känns nästan pirrigt.

Fasching sa...

Ja, jag brukar köra varmluft. Lycka till!

Anonym sa...

Bästa cheesecaken ever....
inte för mäktig utan bara slät och ljuvligt gooooooood.....

/Stina

Anonym sa...

Tack för receptet ännu en gång. Gjorde jag precis två till firande av student imorgon. /Andreas, 2016

Fasching sa...

Tack hörrni!

Anonym sa...

När jag fann detta recept blev jag jätteglad och min son och mina vänner ännu gladare. Det blir så på bra och så på gott. Tack för att delade med dej.

Qi sa...

är mitt i ett eget cheesecakeexperiment och so far har din kaka vunnit, trots attja lyckats bränna den inte bara en utan två gånger. ska prova igen idag.

men jag undrar. varför har du socker i bottnen? digestivekex är ju redan sötade. i många amurikanska recept ska det ju förstås vara socker i men då använder dom så vitt ja vet osötade graham crackers. eller har ja missförstått det? man får ju såklart göra som man vill men ja själv vill inte ha bottnen för söt :) å detta kommer från en som älskar sött

S sa...

Men va f*n!!! Här har jag basonerat ut att jag gjort en riktig the original American Cheesecake. Och så är det ändå inte originalrecept! :( Verkligen slitit som ett djur med att inte höfta mina recept som jag alltid gör...min blev inte lika hög och ståtlig som din på bilden. Vad använder du för mått på form. Trodde min var lite standard. Och lite blek smak (fast jag höftade i en extra cl citron juice) nu är min fortfarande ljummen från ugnen (smiskar själv) så ett dygn i kylen kanske tar fram smaken? Aldrig använt gräddfil i ugn, intressant vilken konsistens den fick. Eller vilken konsistens den kommer att ha fått imorgon.

S sa...

Och..ska man inte förgrädda crusten? Ytterligare en höft jag gjorde. Samt stod inget om att trycka ut crusten i formen vilket var nästan omöjligt då 50g smör till 12 digestivekex inte gav någon hållbarhet att trycka ut. Tog bakpapper mellan crust och en rak såssnipa (90° vinkel och platt botten) för att verkligen pressa ut smulorna och att få en kant värdig den på bilden. Omöjligt. Tog en spreyflaska med vatten och fuktade lätt smulorna..som blev kladd. Gav upp. In i ugnen. Alla andra moment gick bra. Ser fint ut med lager. Kanten oxh botten blev åtminstone tunn och fin.

Men. Jag föredrar nog ändå den jag brukar baka med gelatin och frukt choklad...nötter jordnötssmör...men trevlig bakupplevelse. Checkad och klar. Tackar.

Bollis moster sa...

Har testat! MUMS!
Dock så blandades digestivekexen lite väl mycket med smeten (som blev rinnig).
Ska man pressa ner kexen i formen som en pajdeg typ? Nu gällde jag bara i dem..

Anonym sa...

Grymt god. Om du vill få fyllningen krämig så låter du osten bli rumstempererad sen kör du elvisp på låg hastighet ett par minuter utan ägg, därefter kläcker du ner ett ägg i taget och vispar just så pass att äggen blandas, skål!

Louise Lindroth sa...

Bakar den i detta nu! Verkar spännande med flera lager. Min Filling var lös till en början men vispa eggen och sockret pösigt först. Och sen när ni/du har i osten sänk hastigheten/styrkan på elvispen och vispa från sidorna så att ni får in mycket luft så blev den ganska snabbt "klickbar". Jag använde elvisp istället för maskin. Tack för receptet kan knappt vänta på att få smaka den!