24 april, 2010

Världen är liten

23 kommentarer på ett inlägg om mitt efternamn. Som jag inte ens skrev själv. Den här bloggen har gått bananas.

Ett tag hade nästan alla mina bloggisar någon obegriplig koppling till Sundsvall. Sedan visar det sig att halva gänget har bott granne med min Farfar och Farmor i Seglora också. Åtminstone Markattan, Den hemska Tvillingen och Karibien. Skumt.

De två förstnämnda kallade dessutom sitt utedass för Rydal, där mina farföräldrar bodde i stort sett hela sitt liv. (jösses vilket syftningsfel det där blev, men ni fattar)

Rätt roligt sammanträffande ändå, och kanske lika bra att fortsätta? Hur många av er har någon koppling till Kavelmora? Nära Aspeboda. Mellan Falun och Borlänge? För där hade vi en sommarstuga en gång i tiden. Skulle inte förvåna mig om ni är födda i de trakterna hela bunten.

Här kan ni se mer i detalj var det ligger. Och det här är en bild på den berömda stenen på vår tomt, som var en utmaning att bestiga när man var liten. På bilden har Linus precis lyckats.Och här kan ni läsa om mitt senaste besök i Seglora! Tyvärr kände jag inte Markattan vid den tidpunkten, annars hade jag kanske fått både en kopp kaffe och en privat guidning i omgivningen.

Nä, hörrni. Smäll igen datorn nu och ta en promenad i det fina vädret istället! Eller klättra upp på en stor sten. Och läs en bok eller nåt.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det skulle man egentligen göra. Ut i det vackra vädret alltså. Men först måste jag bara kolla om du har kommit med nåt nytt inägg, vet du. Och det hade du.

Så nu kan jag gå ut.

Trevlig lördag på dig!

Marie sa...

Då måste jag ju svara. Jag har ingen som helst relation, men Aspeboda kickar jag igång på. Släkten kommer därifrån ursprungligen och tog sig namnet Aspgren vid flytten ner till Västmanland.

Själv har jag aldrig varit där och efternamnet har jag lämnat efter mig. Men letar man samhörighet då finner man den - alltid.

Den hemska tvillingen sa...

Äre ok om man sitter ute på farstukvisten och läser en god bok? Jag menar, slipper man promenera? Räcker det inte att man sitter där och kommer med muntra rop till Närbo när han krattar och har sig? Jo, jag tror bestämt att det får räcka.

Hemsketvillingen (som finner det smått märkligt att jag aldrig såg till farmor och farfar Fasching där nere på utedasset)

Markattan sa...

Som det kan bli va?

Att dina farföräldrar har bott i mitt utedass, vem kunde ana...

Nästa gång du har vägarna förbi så lovar jag en guidad tur i Seglora. Kanske kanske får du se mina svampmarker.

Markattan, hälsar till farfar

Anonym sa...

Hej alla
Det var en del oavslutat med Seglora, Rydal etc.
Först en geografilektion: Om man följer den gamla vägen från Borås mot Varberg passerar man ett antal samhällen: Rydboholm, Viskafors, Svaneholm, Seglora (som eg inte är ett samhälle utan mer ett antal jordbruk), Rydal, Kinna, Skene och vidare mot Varberg.
Nu till ett antal kommentarer:
E: Du skulle ha kunnat gifta dig för att komma ifrån namnet Karlsson. Min första hustru Mayne hette Carlsson som flicka. Undrar just.....
Pretamarelo: Tack för berömmet om den grafiska utformningen av namnet. Som alla har förstått sedan länge är vi i släkten Wååk svaga för beröm.
Markattan: Inget fel på Skene. Jag hade sällskap med en tjej därifrån för evigheter sedan. Hon blev sedan riksdagskvinna, inte för att hon haft sällskap med mig utan av andra skäl men man kan ju aldrig veta. Dessutom - Åkesson, som blev berömd för att han inte blev bänkkamrat med mig, blev senare överläkare på Skene lasarett.
Karibien: Gummifabriken hette Viskafors Gummi. Helt logiskt eftersom den inte låg i Viskafors utan i Svaneholm.
Farfar

Mr.Jopilu sa...

Ja kavelmora. Älskar det stället. Kan än idag komma ihåg lukterna från gäststugan, vägen ner till sjön, utedasset, och diskstället. En sak till som etsat sig fast, känslan och den unika lukten av regntunnan där vi alltid stog allihop och borstade tänderna. Och stenen är och kommer alltid att vara ett härligt minne därifrån. Inte att förglömma att stället hade fina grannar också. Bodde inte han Bengt Pegefelt (fönnt ja en körv) där? Hur som helst, härligt ställe

Pillargontanten sa...

Inte en enda koppling, men jag skriver ändå.... Och läser :O)
Go han är på bilden, Linus, ja pappan också förståss :O)

Christina sa...

PUSS <3

Anonym sa...

Jättefint kort på Linus o dig. Just så kommer jag ihåg honom.
Stenen o möjligheten att åka ruschkana har kostat många byxbakar.
Farfar

kapten Haddock sa...

NEEEEEEEJJJJJJJ Mr jopilu!! Don't mention the war! (War = Fånnt ja en körv). Fasching har redan snackat loss våra öron om sitt "släktskap" till den mannen, precis lika mycket som sitt "släktskap" till Lena Ph. Och Sanna Kallur.

För övrigt har jag inga som helst kopplingar till nämnda platser, inga av betydelse iallafall, så det måste betyda att jag och Fasching inte är släkt, guschelov. Något annat som styrker det är mitt uteblivna behov av smicker.

karibien sa...

Nä du, Kavelmora är jag obekant med, och inte har jag döpt något utedass till Rydal heller, och inte bodde farmor och farfar i vare sig utedass eller Rydal utan i en liten by några kilometer norr om polcirkeln, Jockfall. Det skulle förvåna mig storligen om någon av er andra har kopplingar dit, fast man ska väl aldrig vara för säker ;)

Jag tror du har rätt Marie, letar man samhörighet hittar man den. Jag har en jobbarkompis som jobbat på den gummifabrik där min morsa och farsa träffades...

ejja sa...

Näpp, har inga rötter vad jag vet i dessa två sistnämnda orter. Bara född och uppvuxen strax utanför Sundsvall. Fast nu bor jag på Hönö utanför Götlaborg.

Allt gott!

Emelie sa...

Hejsan, tänkte säga tack så mycket för din blogg. Utan den idag hade jag nog aldrig kunnat ens tänka på att gå och sova och försöka tänka på morgondagen. Jag förlorade natten fredag till lördag en av mina bästa vänner på spåret, och jag har nu vetat om det i 12 timmar ungefär. Det bara snurrar och jag är tom/full inuti och mår bara illa. Men jag ser en gnutta hopp i att jag inte är ensam, själviskt sagt. Men när man mår som värst, så uppskattar man folk i sin situation. Allt detta kanske låter konstigt. Men det är så min värld är nu, snurrig och konstig.

Men som sagt jag vill tacka dig för att du kämpar på med din familj. och det jag tror att jag försöker få ur mig är, tack att du fanns där när jag letade efter en blick framåt.

MVH Emelie

kokoo sa...

Oh Martin....Kavelmora... såååå många härliga och roliga sommarveckor som jag och min familj har tillbringat där tillsammans med dig, dina syrrorna, din mamma och pappa. Ibland var vi väldigt många släktingar där samtidigt. Ljuvliga minnen!

Så är jag ju född i Falun och har många underbara släktingar som bor i Borlänge också!

Idag har jag varit ute på lååånga skogspromenader med jycken i det härliga vädret så jag hoppas kunna sova bättre i natt...

Älskar er alla!

Anonym sa...

Emelie.
Jag är ledsen för att du förlorat din vän. Vad skall du tänka på för att klara av detta något så när?
Motionera mycket, ät regelbundet även om du inte är hungrig och försök sov så mycket du kan. Det kan också vara bra att följa den här bloggen för det är många som är i din situation som följer och kommenterar.
Farfar

Kolina sa...

Inte Kavelmora, men Aspeboda. Min mormor är född (1915, still going strong) och uppväxt på en herrgård där, där det ligger en golfbana nu. Nu blev jag lite sugen på att åka dit och titta, undrar om byggnaden finns kvar?

Ann-Katrin sa...

Sundsvall har jag I alla fall en koppling till, en släkting stod på Apoteket i Sundsvall när sta'n brann. Fast Seglora? Hmmm, skulle vara modellen av kyrkan jag har hemma. Fast finns det inte flera Seglora?