14 december, 2009

Faschings boktipsI min iver att bli allt mer allmänbildad fick jag för mig att ta med mig boken Vems Islam på min senaste resa. Docenten i idéhistoria Mohammad Fazlhashemi försöker beskriva hur synen på islam förändrats över tiden, hur allting började, och hur olika religionen tolkas av dess utövare. Islam har 1,5 miljarder utövare och man borde kanske, speciellt i tider som dessa, åtminstone veta lite mer än inte-ett-smack om vad islam går ut på.

Och det började bra, med Muhammed ibn Abdullahs grundande på 610-talet och hur grupperna sunniter och shi'iter skapas ur den maktkamp som startar i och med Muhammeds död. Shi'iterna som hävdade att arvtagaren skulle vara en ättling till Muhammed, hans kusin Ali ibn Abu Talib närmare bestämt, eftersom Muhammed inte hade några söner. Och sunniterna som enligt den etablerade arabiska traditionen ville att hans äldsta följeslagare, Abu Bakr, skulle ta över.

1.400 år senare är de fortfarande inte överens. Vilket naturligtvis är ohyggligt fascinerande. Kapitlet om 'genusjihad' är också intressant med resonemang kring att det snarare är det manliga tolkningsföreträdet av Koranen, och inte Koranen i sig som lett till den kvinnofientlighet som präglar många muslimska länder.

Men sen hakar den gode Fazlhashemi av åtminstone mig. Sida upp och sida ned med extremt tunga akademiska resonemang. Massvis med fakta staplade på varandra och knappt ens en endaste liten radbrytning som andningshål. Jag kämpar förtvivlat för att hänga kvar men ger till slut upp. Smått förbannad, när jag skamset tvingas inse mina begränsningar. Det spelar ingen roll hur intresserad jag är, det går fan inte.

Så jag tar en snus och börjar på GW's Profitörerna istället. What a shame.

Tänk om författaren hade varit lite mer pedagogisk. Då hade åtminstone jag vetat väldigt mycket mer om denna fascinerande religion.

Ingen som känner till någon bok om islam som är lite mer lättillgänglig? Kanske skriven för dagisbarn? Så även jag förstår?

Nej, ta och läs en tjock bok om kirurgi istället. Eller nåt.

13 kommentarer:

Pillargontanten sa...

Oj, jag började läsa ditt inlägg, ögnade snabbt och kom till:
"Då tar jag en snus...."
Och fattar att just den boken är nog inget för mig heller....
Huga!

kapten Haddock sa...

Lägg sedan till hur man inom länder bråkar om diverse hit och dit ang. islam (sharia eller inte, tex) och så tar du alla länder och lägger ihop dom och adderar till grundproblematiken så får du ytterligare en dimension på komplexiteten. Ifall du nu skulle vilja det....

Ulrik sa...

Det finns en seriestrip i slutet på tidningen varje dag för dig. Och dessutom så har Bergelin en kul varje helg, men det är fyra bilder i dem.

Den hemska tvillingen sa...

Kommer du ihåg böckerna om Totte? Totte går till doktorn och sånt hette dom. Enkla, pedagogiska böcker som förklarade saker på ett sätt som barn förstår.
Kanske finns det en motsvarighet om Islam? "Fasching besöker moskeen med Muhammed". Leta på bibban så kanske du hittar nåt. Annars be om en vägledning enligt Ulrik.

Skruttet sa...

Jag kan rapportera att i tjocka boken om kirurgi står det att man ska skära i saker. Gröta runt lite. Stänga igen efter sig. Lätt som en plätt!
Lättare än islam, verkar det som.

Fia sa...

Tyvärr. Däremot kan jag rekommendera "Vilda Svanar" av Jung Chang. Den handlar inte alls om islam men väl om Kina och kommunismen. Informativ OCH läsbar. Jag lärde mig i alla fall ett och annat.

kapten Haddock sa...

Mitt badkar är upptaget av min sjöman. Vaffan gör han hemma? I mitt badkar? Men på lördag är det Eddie.

EDDIE! EDDIE! EDDIE!

Den hemska tvillingen sa...

Har varken sjöman, badkar eller biljetter till Eddie...livet suger.

kapten Haddock sa...

@DHT: det där låter ju inget vidare.... å inget kornblått slösse heller för jag har svårt att tänka mig att Fasching gick hem med den uppgiften... å elefanten befinner sig säkert på casinot i Sundsvall och dricker sprit och spelar rysk roulette, med tanke på att jag tror att det är den enda sorten av elefant Fasching kan få tag på.... Ajaj. Men har ni inte fått lite fin, vit nysnö tt glädjas åt? Lätt snö som klär in landskapet i tyst fluff och som alla ljugranslampor kan lysa igenom likt tusentals små, fluffiga snöbollslyktor?

Den hemska tvillingen sa...

Haddock, inget kornblått slösse, ingen elefant och en jävla massa snö...som om det skulle vara något att glädja sig åt. Näää det är bara blää. Fast det är kul att nån pratar med mig...nyss ringde Alexander från smart pensionsförvaltning eller nåt...det var ju kul...

Fasching sa...

Pillargontanten: Nej, den var ruggigt tung. Tyvärr!

Haddock: Va?

Ulrik: Mig lurar du inte. Bergelin var en legendarisk tennistränare och inget annat. Dessutom är han död sedan många år.

DHT: Är det en så dålig idé egentligen? Kanske inte Totte-nivå men nästan. Bättre än ingenting faktiskt. Jag kanske ska skriva en själv?

Skruttet: Låter ju både logiskt och skitenkelt. Varför tar det sån tid för er att lära er det där? Finns det många grejer där inne? Som man måste hålla reda på, och kanske till och med kunna utantill?

Fia: Utmärkt, tack! Inhandlar den inför nästa långresa.

Haddock: Eddie är bra på många sätt, men jag tror nog fan att jag hellre upptäcker din sjökapten i mitt badkar än Eddie Izzard. Men det är hårfint.

DHT: Bra att du avvisar alla försök till snöromantik. Ingen glorifiering av detta otyg på min blogg, så tack för hjälpen.

Den hemska tvillingen sa...

Så lite så. Min sista insats innan jag går i ide.

Och sätt du igång och skriv den där boken, det kan bli bra. Jag är bra på korrläsning så jag kan granska och ha synpunkter. (Det sista kom väl mer eller mindre som en skräll kan tänka men så är det)

kapten Haddock sa...

Jag gav en kort resumé till Sjömannen om innehållet i detta inlägg, inklusive kommentarer och berättade jag fått fått svaret "va?" av Fasching. Jag sa att det var väl för många ord med fler än 6 bokstäver. Sjömannen sa att det var för många ord med vokaler och konsonanter. Jag tror honom.