21 februari, 2011

Schyssta lökar

I slutet av mars ska jag och frugan åka till Barcelona med några goa vänner och fira lök. Vi ska gå på lökfestival helt enkelt, eller Calcotada som man säger om man bor i Katalonien och vet vad man pratar om.

Löken som ser ut som en purjolök modell mindre grillas över öppen eld, doppas i Salvitxada eller Romesco-sås och ätes därefter av festivaldeltagare iförda enorma haklappar. Detta, kan jag förmoda, sköljs sedan ner med stora mängder vin.

Jag har faktiskt lite svårt att se hur man skulle kunna hälsa våren välkommen på ett bättre sätt än detta.

Så här ser Calcots ut.



Och så här ser det ut när man äter den.



Och detta är allt man behöver veta om Calcotadas.

12 kommentarer:

Kristina sa...

Jag har massor av katalanska vänner. Dom säger alla att dom där lökarna är det bästa man kan äta. Lite kladdigt men så gott. Har dock aldrig provat själv.
Å andra sidan har jag ett ursprung från Finland och jag älskar memma. Jag har dock förstått att folk från andra länder inte är fullt lika lyriska över vår memma.

Å skulle inte lökarna falla dig i smaken så finns det massor av annat kulinariskt i den staden.
Ferran Adria har t.ex. ett smaklab/skola/upplevelsecenter strax utanför Manresa (strax utanför Barcelona).

Fasching sa...

Låter riktigt bra, ser redan fram mot resan! Och tack för tipsen!

Raggoparden sa...

Sticklök, typ? Den är god att grilla. recept på såserna? Hade ett sanslöst bra som vad jag minns innehöll grillad flådd mixad paprika, olivolja och ngn sorts nöt? Eller är jag helt fel ute nu? Tappat bort det i vilket fall..

Veronica sa...

Sen kan man följa upp med vitlöksfestival på Isle of Wight i augusti. (http://www.garlic-festival.co.uk/)

Anonym sa...

Hmmm - åka till Barcelona för att äta lök. Nåja, det finns ju annat att göra där också.
Jag har fö kollat om din köpmani för vissa saker är ärftligt betingat dvs har jag överskott av sakerna nedan.
Maizena Nix
Fiskbuljong Nix
Risottoris Nix
Du har alltså inte ärvt denna mani från mig. Jag hade däremot en hel del annat bl a krossade tomater men det är ju en helt annan sak.
Farfar

Sofiee sa...

Vad fantastiskt med en lökfestival!
Jag älskar lök. Favoritlöken är rödlök.

Om man träffar människor man inte känner kan lök vara en bra isbrytare. Man frågar bara efter deras 5-i-topp-löklista så har man genast fått igång en festlig konversation!
(på tredjeplats på min pappas lista kom "mormors smålökar" .... Det kan man väl säga vad man vill om men kul hade vi!)


BTW!
Hej.
Har läst din blogg ett tag nu men aldrig sagt hej. Så Hej! Vill bara tala om att jag gillar din blogg!

/ sofiee :)

Fasching sa...

Raggoparden: Inga recept. Än.

Veronica: Lite mer tveksam till det faktiskt. Vitlöksfestival liksom...

Farfar: Jag är inte helt säker på det. Tyckte jag hörde nåt om ett tiotal kaffepaket?

Sofiee: Hej! Och tack!

Gökboet sa...

Jag måste erkänna att direkt när jag såg "Schyssta lökar", trodde jag att inlägget skulle handla om nå't helt annat ;-)

Charliesprak sa...

Jamen det är helt underbart att ni åker på lökfestival! Ett sunt tecken att vilja uppleva saker med andra. Fullständigt ointressant v a d man gör, bara man gör något tillsammans med de man trivs med.
Just lökfestival går dock bort för mig, hur hittade du den??

Fasching sa...

Gökboet: Oh nej, det här är ju en familjeblogg!

Charliesprak: Tips från kompisarna vi åker med, så jag kan tyvärr inte skryta med den upptäckten.

Pretamarelo! sa...

Åh Barcelona! Har ni varit där tidigare? Jag ÄLSKAR den staden (numera försöker jag låta bli att säga att den är min favoritstad för jag säger så om de flesta städer verkar det som...).
Du har en mission att raportera om lökfesten när ni har upplevt det!

Fasching sa...

Pretamarelo: Jag var där för 30 år sedan tror jag, när jag tågluffade. Fast vi bodde i en by norr om Barcelona, Ripoll tror jag den hette.

Och givetvis kommer ett långt lökigt inlägg i början av april!