11 mars, 2010

Makrill

Makrill är som många redan vet världens godaste fisk. Efter tonfisk.

Makrill är således världens näst godaste fisk, men bara om den är färsk. Och helst ska den vara tillagad av min farmors mor, men det går inte längre eftersom hon varit död en längre tid. Men när jag var liten levde hon, och bodde sommartid på Käringön på västkusten. Eller var det farfars mor? Nåväl, Gamlamormor hette hon. Och om det var farfars eller farmors mor kommer min far snart att reda ut i kommentarsfältet.

På Käringön åt jag nyfiskad makrill så ofta jag fick, och eftersom makrill inte är en helt ovanlig fisk i dessa farvatten så blev det väldigt ofta. Och när man ätit klart så fick man gå ut tillsammans med Gamlamormor och mata fiskmåsarna med det som blivit över. Så där stod jag någon vecka varje år i ett moln av fiskmåsar och tyckte livet lekte, vilket det ju gjorde också.

Fast jag kommer inte riktigt ihåg hur hon tillagade den. Stekt var den, men var den filéad? Ska man helsteka makrill? Skälet till att jag frågar är att jag själv har försökt fixa i ordning makrill den senaste tiden, men det går inget bra. Åt helvete går det om jag ska vara ärlig, filéerna korvar sig när jag steker dom och dessutom smakar det inte ens i närheten så gott som jag kan minnas. Och ungarna hatar det, med viss rätt dessutom. Och inte finns det några fiskmåsar som dom kan mata heller.

Nu är det visserligen fuskmakrill som fiskats långt åt helvete ute i Atlanten och sedan transporterats med lastbil hela vägen till Täby. Och makrill som åkt lastbil ska man passa sig noga för, det har min farfar sagt. Men det kan väl inte vara det enda skälet till att det inte smakar bra?

Så om det är någon här som vet hur man lagar makrill så det smakar som när jag var liten så får ni gärna berätta hur man gör. Och säg inte att det är jag som måste transportera mig till västkusten, för jag hatar att åka lastbil.

Detta om makrill, världens näst godaste fisk efter tonfisk.

Och marulk.

Den tredje godaste fisken i världen alltså. Och det är märkligt, på gränsen till skandal faktiskt, att Wayne inte utsett denna delikatess till Veckans Djur än.

35 kommentarer:

karibien sa...

Jaha, så har du gjort mig hungrig igen, precis som jag trodde

... och det var banne mig en bedrift med tanke på att jag vaknade i svinottan och nyss stjälpt ner en tallrik nykokt pasta i den tomma magen...

Och med tanke på att jag inte ens ätit nystekt makrill är jag fascinerad av att din sinnliga beskrivning av barndomsmaten får det att vattnas i munnen på mig :)

Jag hoppas nån annan kan ge dig ledtrådarna till den rätta firremåltiden

Den hemska tvillingen sa...

Käre Fasching; Världens godaste fisk är makrill, ingen jävla tonfisk slår makrill och du har tur, för jag har lösningen på dina matlagningsbekymmer!

Tag hel, rensad (givetvis rensad) makrill och lägg den på ett rejält ark ungsfolie. Tryck nu in en klick smör (riktigt smör, inget jävla margarin vet du) och rejält med dill i magen på firrarna. En klick smör uppepå är också bra. Lite salt strös över och folien görs till ett paket som läggs i lagom form, plåt, bleck eller vad man nu brukar använda.

Därefter en sväng in i ungnen, 200 grader och mellan 30 och 50 minuter beroende på hur stora fiskarna är. Stor fisk längre tid you know. Till detta äter man med fördel kokt, pressad potatis och man använder gärna det smälta smöret från fiskpaketet till.

Det här är så gott att man känner det långt ner i knäna. Det här är så gott att man skulle kunna leva på det 5 dar i veckan. Det här är så gott att det borde serveras på Nobelfesten i vinter.
Markattan är nog den enda i världen som har invändningar mot detta för om jag inte är helt ute och vimsar i pottan så tyckte hon inte alls om denna delikatess när vi var barn. Hon var missinformerad redan på den tiden.

Till detta dricker man med fördel en god, smörig Gewurztraminer från Alsace. Sen mår man gott!

anne sa...

Mmm dregglar.... makrill de e gott de....grillad makrill...i folie med egen ihop plock i paketet....gott....känner riktigt doften och smaken nu, ha de bra....kramar

Ulrik sa...

Byt till tonfisk. Behöver inte ens tillagas. Sedan är den kanske också lite knepigt att få färsk, men du har ju uppfunnit lastbilar som kör från långt ute i Atlanten till Täby, så inget kan ju vara omöjligt.

En Holländerists betraktelser sa...

Vi brukar ta ur innehållet på makrillen och lägga den med "magen" ner, dvs "stående som den simmar", på ett galler och sätta en plåt under och in i ugnen. Vet inte hur länge men ungefär så lång tid som det tar för potatisen att koka.

Du får prova dig fram.

Anonym sa...

Mmmmm min barndom på Bästkusten slog till!
"Ställ" filen mot kanten av en ugnsfastform. Varva nu Makrillfilé, citronskivor, makrill, tomatskivor osv. Servera med färsk potatis eller pressad gammal... Så gott! Och snyggt!
De salta dofterna från havet får du ha i tanken.
Kram

Red Scream sa...

Såhär gör du: sätt dig i bilen, ställ in gpsen på Feskekörka...

Ok, om du vi ska följa reglerna: Jag har västkuskt påbrå, pappa är från stan (inte Default City denna gång, utan, den andra stan...) och mamma från Ytterby. Så jag har ätit massor av makrill i mina dagar och håller totalt med att det är topp fem av fenutrustade djur.

Hursomhelst, så här gör vi: börja med att filéa makrillen. Lägg fisken på sidan, för in kniven bakom huvudet och skär ut filéerna. Skär varje filé i tre-fyra bitar.

Stek bitarna i smör, ett par minuter på varje sida. Salta och peppra (vitpeppar, goddammit!) Häll över nyhackad dill. Servera med potatis.

Det är så vi gör. Men som sagt, det krävs att du har färsk fisk. Ett alternativ, om du tycker att den "färska" smakar pyton, är att köpa fryst makrill. Den är förmodligen färskare, med tanke på att den förmodligen frysts in redan på båten.

Lycka till! :-)

Sanna Windh sa...

Nä, godast av alla fiskar är Hälleflundra, lätt stekt i smör och serverad med smörstekta champinjoner, skirat smör och en pressad klyfta citron...

...eller heter det kanske smörfisk?

Tvåa kommer min svärmors stekta, inlagda strömming på jul- och påskbordet! (Åh, snart är det påsk!)

Se´n håller jag med flera förgående talare, jag började läsa din blogg långt innan tragedin med Linus och om du bara orkar fortsätta så är detta Makrill-inlägg av stort underhållningsvärde precis som så många tidigare inlägg.

Du är en begåvad skribent liksom många i din närhet, din syster inkluderad.

Stora kramar!

Anonym sa...

rökt makrill ska det ju vara! det är gott som bara den!

Sara sa...

Bra att du slår ett slag för makrillen! :) Den är ju förutom god också helt ok att äta enligt wwf. http://www.wwf.se/source.php/1245192/Fiskguide2009_mini.pdf Både tonfisk och marulk som ju är supergott ska man undvika.

Wayne sa...

Jag trodde bara att makrill fanns i tomatsås och plåtask. Nu får jag tänka om.

Än så länge leder abborre som godaste fisken, men det handlar nog mest om nostalgi. Har inte ätit på 15 år.

PEWS sa...

Makrill is the shit - om man nu får uttrycka sig som ungdommarna ;)
Jag hade gjort som Red Scream - steka i smör och servera med smält smör med dill i och potatis ... mmmmm så gott. Har också rötterna på andra sidan detta avlånga land så jag tror nog att enda lösningen på ditt problem är att ta bilen bort mot andra sidan helt enkelt. Smaklig måltid :)

Fredrik sa...

Åh, Käringön!!! Där var jag på sommrarna som barn, vilken idyll. Har inga kommentarer om makrillen dock, men marulk får man inte äta, det är dåligt för miljön ju...

Ewa sa...

Mmmm...nu tänker jag på min barndom (längesen). När vi var på semester på västkusten. Vi var där på alla sommarlov. Då åt vi nyfångad makrill. Oooo så gott det var Kram

Anonym sa...

Jag vill inte hålla er i spänning längre - nu kommer mormors recept på makrill. Låt oss först reda ut vem hon var. Hon var alltså min mormor eller Martins farmors mor om man så vill.
Receptet:
Man tar nyfångad makrill (fångad på morgonen och äts till lunch). Trillade några bort - jag trodde det - men man kan inte göra avkall på denna punkt. Skär M på längden men inte helt igenom (typ fjärilskotlett) och skär tvärs i 4-5 bitar (Huvud, stjärt o 2-3 mittbitar. (Inget fjäsk dvs inget fileande). Pudra i mjöl och stek. Serveras med sky och kokt potatis. Valet av bit skiljer proffsen från amatörerna - proffsen tar huvudbiten. Min mamma o morbror Knut tog huvudbitar o pappa o jag (sanna amatörer) tog stjärtbitar. Kusin Yngve: Korrigera om du läser detta.
Det förvånar mig att du inte tar upp mormors Hönökaka. Den var gudomlig, nybakad och ljummen. Dessutom var hon fullkomligt suverän på att kasta upp degen i luften så att den vände sig på brödspaden.
Jag skall vid senare tillfälle berätta om hur min morfar genom att riskera livet blev Sveriges yngste rederiägare och hur vi fick vårt efternamn.
Farfar

Hedvig sa...

Jag har ätit tonvis med makrill. Min farsa är från Norge så fisk har man fått så det står härliga till.
Vi tillagar den så här:
Fileér som vänds i uppvispad ägg, som sen doppas i mjöl alt. ströbröd, salta och peppra och stek i massor av smör!
Jättegott! :-D
Nästan lika gott som kokt torsk med skirat smör.
Och då ska man stormkoka fisken, så lägg i 3-4 msk salt, så håller den ihop fisken.
Gudagott, jag lovar! :-D

Birgitta sa...

Meny idag handlade om makrill!
Där kan du lära dig.
Birgitta

Markattan sa...

Varför alls blanda in stackars Markattan när det handlar om Makrillar? Det ska vara en Hemsk tvilling till sådant och dessutom dra den söta lilla apan i smutsen, påstå att hon är missinfomerad, vad det nu är?

Markattan

Fia sa...

Jag är ledsen Fasching men du måste faktiskt bege dig till Västkusten. Eftersom det viktigaste är att makrillen är färsk så kommer du tyvärr aldrig att lyckas med din makrill i Täby.

Lustigt att du tog upp detta för på lunchen just idag så sa min kollega att "om Stockholmare kom hit och fick äta färsk makrill så skulle de också tycka om det."

Men nu tror ju inte du så mycket på sammanträffanden, eller hur var det?

Kram

Anonym sa...

Följ Hedvigs recept! doppa i ögg o mjöl är viktigt !!
Hälsningar norska o Täbybo!

Anonym sa...

Tack Martin,nu fick jag något att läsa. Makrill liksom, vilken god idé!
Fick en stor, härlig kram av din fina svärmor idag - tack vare dig. Många stora kramar från Röntgen-Elin

jag sa...

Makrill ja du är en Västkust kis, och Kärring ön säger du, där hade jag barndomskompisar som hade landställe, Ylva och Katarina. Där tillbringade jag många sommmarlov i segeltävlingar, räkor och bland kobbar

Tatiana sa...

Åh, Makrill! Färsk sådan får jag hos lillebror som la bor I göötteborg . Han steker den i smööööör , saltar och pepprar ,dill å enna lite grädde . Ååååååååh såå gott !

*bokar tågbiljett till lillebror på en gång *

Anonym sa...

Bor på västkusten - men äter inte stekt makrill i månader med R i. Har fått lära mig att den smakar bäst maj- aug. I månader med R i är det bättre att koka den. Värt att prova kanske.
Jag vänder den i rågmjöl med lite salt och vitpeppar i och steker. Spenat är gott till, men vänta till i maj.

Pretamarelo! sa...

Dt här inlägget påminner mig om min mormors systers stekt kyckling och korv. Hon var LUSFATTIG. Så fattig att många i Sverige inte har den dimensionen i huvudet men hon och hennes man hade ett litet, litet hus på andra sidan världen som hade knappt några möbler men var så rent och fint att det påminde om en lekkoja.
De fick aldrig några barn och var det snälla paret som alla tyckte om. När jag och min mamma åkte hem till dem var som fest. Utflykten till världens getto var som ett äventyr och hon såg alltid till att laga till eftermiddagens fika stekt kyckling och korv som vi åt med baguette. Världens godaste! Kastrullen var som en boll, så bucklig att det var rund i botten och hon balanserade den på gasspisen och höll fast den igenom att sticka en gaffel i hålet där skaftet fanns en gång i tiden. Ändå har jag aldrig ätit någon godare kycklig eller korv i hela mitt liv. Vette gudarna hur tanten tillagade det:)

Pretamarelo! sa...

Oki, nu skrev jag snabbt och tryckte jag på skicka och insåg att det kanske blir världen längsta kommentar:). Tur att det sker via nätet för att jag är ännu värre irl och pratar så mycket så att folk får kämpa för sitt luftutrymme:)

strandskatan sa...

Som den Grebbestadstös jag är har jag metat och dörjat makrill i massor.Helst skall fångsten rensas så snart firren kommer i båten. Måsarna som följer båten dyker direkt och tar hand om renset. Inget slår den första
vårmakrillen.Inga krusiduller utan filea, stek i smör och krydda med peppar o salt. Serveras med dillsky och kokt potatis.Får jag sedan efterrätt med ljummen rabarberkräm och gräddmjölk på det så är lyckan total !
Vilken bit som är bäst på makrillen ? Stjärtbiten eftersom den är färskast . Den kom ju sist ur vattnet !
Förresten stekt makrillrom är allt himla gott det också !

Anonym sa...

Felet med din makrill är att du köpt den, den är då för gammal. Den skall ätas samma dag som den är fiskad. Det finns två sätt efter fisket. Filea eller rensa och kapa i bitar som sedan klyvs till ryggen (som Alma gjorde). Panera sedan med skorpmjöl (inte mjöl som Olle skrev) blandat med salt har man färsk dill i paneringen är det gott. Knaper stek sedan i smör. Ätes med färskpotatis, sky eller ättika (till stekt makrillhuvud måste det vara ättika enligt min faster Lena, Knuts syster), Öl, Snapps och inga grönsaker ;). PS Stekta makrillhuvuden: glöm ej att ta bort gälarna DS
/ Kusin Yngve

Pop-Sara sa...

glöm inte att det är gudomligt gott att grilla makrillen också (eftersom man mycket riktigt inte ska äta makrill i månader utan R): ta ur den och grilla den hel med ett par citronskivor i.

Anonym sa...

Tack Yngve för att du klarade ut Almas recept. Ringde du faster dvs moster Lena?
Farfar

Anonym sa...

Ni e la goa gubbar - faster dvs moster Lena och farfars mormor dvs Martins farmors mor - familjebanden är solklara! :-)

Sanningen är nog tyvärr att Makrillen smakar bäst på västkusten, i Täby lagar vi utmärkt kyckling ....

All the Best!

kletskiten sa...

Rättelse:
Det är ju för f-n abborre som är den godaste fisken.
Förstår att du glömt bort den, men det är okej, det kan du rätta till med ett nytt inlägg.

Förresten vinner Darin ikväll, bara så att du vet...

Christina sa...

Jag har funderat i typ 100 feberyra nätter på det här och nästan ringt mina kompisar på Hönö och så kom jag på det och tänkte att jag nog skulle briljera lite sådär. Subtilt, lite diskret. Så ser jag att den hemska tvillingen stulit hela mitt recept och skamlöst kopierat in det bland kommentarerna.
Aja.
Shit happens.

Anonym sa...

Jaha ja. Googlade på "filea makrill" och hamnade här! Jag som skulle leta efter ett bra recept och tips om hur man filear firrarna. Berörd är nog den samlade intrycket! Jag hoppas att du och din familj har det så bra man kan ha det med er stora förlust - sorg. Jag tar en extra tur ute vid Kärringön med dörjen och tänker på Täby.
Caroline

Anonym sa...

Makrillen skär du upp i fileer, en ryggfile och 2 sidofiler-Salta och vitpeppra köttet och så på stekpannan med en klick smör. Superenkelt och magiskt gott.