13 juni, 2011

Sveriges bästa Ale

Som utlovat kommer här resultatet av ölprovningen där Sveriges bästa Ale utsågs av en oenig men full och glad jury bestående av gräddan av Norrorts ölprovare.

Normalt går den här typen av viktiga provningar lugnt och systematiskt tillväga, med anteckningar, spottkoppar, humhum och bistra miner. Vi hade dock valt en helt annan approach som gick ut på att dricka en öl i taget och sedan placera den tomma flaskan på bordet enligt någon slags kvalitetslinje, där höger betydde bra och vänster mindre bra. Fast tvärtom för de på andra sidan.

Efter ett tag såg det ut så här:Här ser man tydligt att Maredsous just nu leder, med inte mindre än sex ale på någon form av delad andra plats och med ett tiotal öl på plats tre, däribland två öl från mitt (tidigare) favoritbryggeri Brooklyn Breweries. Man kan också notera att Nils Oscars Hop Yard är oöppnad och alltså står i tur att provas.

När alla öl till slut hade provats, inklusive värden Jonas hela sortiment av ölen han hade köpt till midsommar, så stod slutsegern mellan ett tiotal olika sorter och så långt var de flesta överens. Hur själva slutställningen sedan spikades är det ingen som minns men den såg ut så här:På en delad förstaplats kom Nils Oscars Hop Yard och Black Isle Yellow Hammer. Detta var helt klart en kompromiss eftersom hälften av gänget, de lite mjukare männen, röstade på Black Isle medan vi hårdare killar hade Nils Oscar som klar vinnare.

Brother Thelonious kom på en hedrande tredjeplats, Maredsous och Bocken i Paradiset från Gotlands bryggeri delade fjärdeplatsen och med på topplistan ser man också Liberty Ale från Anchor Brewery och St Eriks Summer Ale.

Min personliga favorit orkade tyvärr inte hela vägen fram men bör ändå rekommenderas, speciellt om man gillar öl som är så besk att man riskerar att hamna i en depression om man dricker fler än två. Anders Dubbel IPA heter den och kommer från Eskilstuna Ölkultur AB. Tyvärr säljs den bara på Systembolaget i just Eskilstuna men den är faktiskt värd en liten utflykt.Så nu vet ni det. Det är alltså en back Nils Oscars Hop Yard ni ska köpa till midsommar, och en påse Black Isle Yellow Hammer till kvinnor och barn.

Ölgruppens beslut är om inte enhälligt så åtminstone slutgiltigt och går naturligtvis inte att överklaga.

Tack till Jonas för en utmärkt trevlig kväll!

7 kommentarer:

Magds sa...

Vad!? Ingen Jämtland i topp? Eländes elände...

Den hemska tvillingen sa...

Ja inte vet jag men jag får en känsla av att "gräddan av Norrorts ölprovare" inte hade full koll och att resultatet är synnerligen osäkert.
Inget att lita på alltså vilket du och "gräddan av Norrorts ölprovare" säkert tar som intäkt för att genomföra en ny ölprovning inom kort.

Håkan sa...

Lyllos.

Raggoparden sa...

Vad hände med Nynäshamns ångbryggeri? :)

Fasching sa...

Magds: Vi hade en Jämtlands som kom mitt i fältet nånstans.

DHT: Precis.

Håkan: Mm, det var ruggigt trevligt. Kom upp på en korvafton någon gång så gör vi om det.

Raggoparden: Vi provade konstigt nog ingen från Nynäs. Bedarö Bitter är ju annars en favorit.

cruella sa...

Hade HOPPATS (ha! ha!) på Hop Yard som vinnare sedan jag oförhappandes drack ett glas på 19 glas, eller om det var tvärtom, på Valborg.

Anonym sa...

Mycket gott finns i Eskilstuna, kram från fam Hjelm