08 juni, 2011

Mikor fiatal voltam, olyan gyors voltam mint egy ló

Min far och jag tog oss en välbehövlig paus från livet, och dieter, och åkte till Budapest i fyra dagar för ett par veckor sedan, mitt under brinnande mustaschkrig. Här kommer en kort sammanfattning:

Åk dit!

Budapest ligger två timmar från Stockholm och har det mesta. Kultur, historia, badhus, öl, vin, Pálinka och skinkschnitzlar stora som familjepizzor. Billigt är det också, ölen kostar 10 spänn och en lunch landar på 35.

Och så gåslever då. I drivor. Varenda restaurang serverar gåslever på ett eller annat sätt och tillsammans med ett glas Tokaji Aszú är gåslever det bästa man kan stoppa i munnen om man inte förfogar över en cheesecake från Venieros, vilket man tyvärr sällan gör.

Så här ser gåslever ut om man beställer det på restaurang Alabárdos som ligger vid Mattheuskyrkan på Buda-sidan av stan.Den restaurangen ska man äta på när man är i Budapest, annars är man nog lite dum i huvudet faktiskt.

Och så här ser gåslever ut om man köper den i saluhallen i Pest som ligger på andra sidan Donau.Inte lika gott som på restaurang, men tillräckligt bra för att köpa med sig några burkar. Och glöm nu inte att köpa med dig Tokajiviner hem också, för gåslever utan en söt Tokaji är som en kopp kaffe utan snus, lite menlös och svår att förstå sig på liksom.

Men det finns mycket annat att shoppa i saluhallen också! Kycklingfötter och kycklinghuvuden till exempel.

Trots detta utbud fortsätter jag nog att äta allt däremellan, dessutom blåste jag hela reskassan på gåslever och Tokaji Aszú.

Maten är rustik med fokus på fläsk och anka vilket är tillräckligt många trevliga alternativ för att jag ska få beslutsångest. En av kvällarna valde jag schnitzel och den såg ut så här, åtminstone i mörker.Hade jag beställt anka där hade jag antagligen fått in en struts, men jag var ändå rätt nöjd med detta panerade monster. Restaurangen heter Fatál och ligger på en tvärgata till tursiststråket Váci utca och rekommenderas även den, om man är ute efter ett enkelt men gigantiskt skrovmål.

Och så vinet då. Vi hann med tre seriösa vinprovningar varav den sista uteslutande handlade om Tokaji Aszú. 9 viner totalt, från söt Szamorodni till ännu sötare 3, 4, 5 och 6 puttonyos Aszú, för att avsluta med det heligaste av allt, Aszú Eszencia. Så koncentrerad, så söt, och så god att den får salivkörtlarna att eruptera i spontana fontänorgasmer.Så vill man prova bra ungerska viner så rekommenderar jag stället vi var på, vars namn min far snart kommer att skriva i en kommentar till det här inlägget eftersom jag har glömt bort det. Men det är inte Faust Wine Cellar inne på Hilton. Det var faktiskt rätt dåligt, så gå hit istället.

Pliktskyldigast genomförde vi en begränsad sightseeing också och åkte bland annat till Hjältanas torg.Ett tips är att åka dit med den gamla antika tunnelbanan, för då passerar man den här stationen och det kan ju vara kul, lite beroende på hur mogen man är.Hahaha!

Ok, detta om Ungern. Åk dit som sagt.

Nästa inlägg kommer att handla om öl eftersom jag tillsammans med Täby/Vallentunas vassaste ölexperter i helgen utsåg Systembolagets sju absolut bästa Ale. Missa inte det.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Most én vagyok csak jól lógott, mint egy szamár...

Åsa C sa...

Låter bra med att vi får ta del av resultatet av Aleprovningen. Kanske kan tipsa maken om någon bra sort...

Charliesprak sa...

Då är du o far yttterligare en erfarenhet rikare, avundas! Och " bajsa usch" får igång hjärnan. Oftast är det väl världens bästa meducin:)

Kapten haddock sa...

East india pale Ale. Är det en Ale, så hoppas jag att den är med på din lista.

Raggopatden sa...

Hm. Kom just hem från Ungern/kezcemet ( ungefär) med mellanlandning i Budapest, åker ned igen i Juli. Och eftersom vi bor på hotel Benczur så är det just stationen på Bajzagatan som är närmast... Inte göra dej lustig över vår station ;)
Skall dock kolla upp Tokajerprovning nästa gång!
Men det där med gåslever, du är säkert uppdaterad, är det pk numer?

Sanna Windh sa...

Jag ska bräcka dig lite... när jag var i Budapest var jag bjuden på middag på slottet och fick avnjuta den mest makalösa mat- och dryckesbuffé jag någonsin skådat. Allt serverades i inramning av ovärderlig konst och guldpläterade salar, men det är ju inte alla som har de kontakterna... ;-)

Bra att du följde rådet att gå till saluhallen!

Fasching sa...

Anonym: Ok, ska kolla med mina ungerska kontakter vad det där betyder.

Åsa C: Det kommer du definitivt att kunna göra, inom kort.

Charliesprak: Ja. Det och gåslever. Och Palinka.

Kn Haddock: Nej, där har du fel. För vilken gång i ordningen vet jag inte.

Raggoparden: Ja, EU tog hand om det!

Sanna Windh: Ja men jag kan ju hänvisa till dig? Dina kontakter blir då mina och tvärtom. Ser redan fram mot en bal på slottet.

Sanna Windh sa...

...ja du har ju också kontakter har jag hört, så vi byter jämnt upp... ;-)

Anonym sa...

Vinstället i Budapest heter Magyar Borok Haza eller om man så vill: Hungarian House of Wine. Jag misstänker att det subventioneras av den Ungerska vinindustrin (och det gör dom rätt i). På några nätreferenser står att man betalar inträde, får ett glas och får dricka så mycket man vill under 2 timmar. Det har dom slutat med sedan jag var där förra gånger. (Finns här något samband?)
F.ö tycks ungrarna vara omåttligt stolta över sitt vin. Trots idogt letande genom vinlistor hittade vi inget utländskt vin (och det var lika bra - de ungerska vinerna är mycket bra)
Farfar (Nyss hemkommen från Mallorca och en vecka med mina döttrar och sol, bad och mycket Kinamat)

Fasching sa...

Anonym: Jag tror mig nu veta vad dim kommentar betyder. Enligt ungersk expertis står det något i stilen "men nu är du gammal och långsam som en åsna". Hyfsat rätt översättning?

Anonym sa...

Google translate:
När jag var ung, var jag lika snabb som en häst.
Nu är jag bara välhängd som en åsna...

Fasching sa...

Det där lät ju betydligt bättre.

Johanna Lindquist sa...

Kul med alla tips. Jag är i Budapest till och från I jobbet och inser att jag har en del kvar.

Johanna