28 juni, 2011

Semester

Om man inte läser hela det här inlägget går man miste om följande:

Var jag kommer att semestra någonstans, historien om när jag åt lunch med Borgmästaren i Spoleto, en förvirrad monolog om städer som bytt namn, att jag har en bloggkompis som heter Kicki och bor i Florens, en väldigt rolig rescension av en restaurang, en dryg avslutning samt en fin bild på Toscana.

...

Jag har varit i semestermod i flera veckor nu men det är först på fredag som den formellt börjar. Tre långa veckor som jag till största delen tänker tillbringa i Santa Luce och Florens, båda placerade i Toscana. Som ligger i Italien.

Efter den här resan kommer jag inte att semestra någon annanstans än i Italien, det är lika bra att konstatera det redan nu och ta ut den här fantastiska resan i förskott. Jag har varit i Italien en gång förut och då i en liten stad som hette Spoleto. Det heter den nog fortfarande förresten, för hur vanligt är det att städer byter namn? Italienska städer speciellt, som är så gamla och anrika.

De enda städer jag kan komma på så här på rak arm är St Petersburg. Och Oslo som hette Christiania. Eller om det var Köpenhamn. Kristianopel, det var Aten va? Eller Akropolis? Aten hette nog Akropolis förut.

Undrar vad Kristianopel är för nåt.

Ok, Spoleto.

Det låg en bit utanför Rom vad jag minns, och jag hoppas verkligen att det var en klassisk italiensk liten stad, för den var alldeles fantastisk och jag kommer att bli besviken om inte alla italienska städer ser ut som Spoleto. Höjdpunkten på resan var en maratonlunch på 17 rätter med stadens potentater; Borgmästaren, Polismästaren, Postmästaren, Brandmästaren och antagligen Vaktmästaren också, alla var där. Vi åt lunch från 12.00 till 17.30 och trots att det måste vara 20 år sedan kan jag fortfarande komma ihåg hur god den där tryffelrisotton var.

Så den här resan kan inte gå fel. Världens i särklass bästa kök, ett av de bästa vinområdena på jorden, de mysigaste av vänner och ett landskap som ser ut så här:De sista fyra dagarna på resan är vi i Florens, och där ska vi beta av en lååång lista på restauranger, fik, enotek och glasserior som jag fått av bloggläsaren och världens bästa Kicki, som bor där. Och att Kickis tips är bättre än de på Tripadvisor insåg jag när jag läste den här automatöversatta beskrivningen av restaurang Zeb i Florens:

Om man tittar i fönstret, eleganta, moderna, länge centrala ön lockas oss med det 's bar avföring sittplatser från där du kan blicka ut vid nyberedd maten på bildskärm och titta på mor och son gruppmedlemmarna Giuseppina och Alberto interagerar.

Jag tycker att man bör undvika ordet "avföring" i en i övrigt positiv text om en restaurang, det har en så negativ klang på något vis.

Ok, ha nu en bra semester och kör försiktigt. Vi ses i slutet av juli när jag kommer tillbaka från IRL, brunbränd och läcker som aldrig förr.

8 kommentarer:

Malde sa...

Ha det så bra!

För övrigt tycker även jag att man ska undvika ordet "avföring" om man vill skriva/tala gott om en restaurang.

Pillargontanten sa...

Ha en riktigt bra semester!
Själv stannar jag i Värmskog!
Hemmarestaurangen, Värmelns blå vatten, solen i Sverige och Makens sällskap får duga åt en pillargontant som måste vattna..... Pillargoner!

Glöm inte solskyddet, det har jag redan gjort... AJ!

Anonym sa...

Ha så himla trevligt och glöm inte OSTEN! /Lyxsv

agneta sa...

Kristianopel ligger i Blekinge. tror du tänker på Konstantinopel, som numera heter Istanbul.

hojo sa...

kristianopel ligger i blekinge.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kristianopel

istanbul har hetat konstantinopel, ett faktum som They Might Be Giants analyserar i sin coverhit 'Istanbul (Not Constantinople)' - tack för att du påminde mig om att leta upp den skivan igen.

Cattis sa...

Om ni har tid för en avstickare från Firenze rekommenderar jag Toscanas bästa restaurang

Trattoria Da Sandrino
Ponte di Castelvecchio
Sorana - Pescia (Pistoia)
Tel. 0572-407014
Prenotazione consigliabile per il sabato e la domenica
Chiuso il lunedì sera e il martedì

De serverar den bästa pastan med salvia och smör. Har även fantastiska rätter med vildsvin. På torsdagar serverar de "Fritto misto".

Ponte di castelvecchio ligger ca 45min-1h från Firenze och är värt sitt besök. Min man Mickes släkt kommer därifrån.
Hoppas ni tar er tid för maten är Underbar.
Hälsningar Cattis (Ias arb.kompis)

Anonym sa...

Trevlig semester
Enoteket i Florens var mycket bra.
Hälsning från Töcksfors.
Farfar

Lola från Lund sa...

En not till Cattis restaurangtips:

"Prenotazione consigliabile per il sabato e la domenica
Chiuso il lunedì sera e il martedì"
Betyder att man bör boka bord lö-sön och att de har stängt måndag och tisdag!!

Spoleto, Spello, Orvieto, Gubbio, Assissi, Perugia är värda besök, men de påminner om varandra allihop. Perugia är störst av dem, Assissi väldigt berömt och alla finns i Umbrien, granne till kända Toscana, och aningens billigare.

Kanske kommer och hälsar på er på la piazza!