20 juli, 2009

Faschings vintips

Jag ondgjorde mig nyss över svenska folkets vinvanor och blev omgående uppmanad av Ulrika Good att komma med något bättre själv. Vilket ju är en rimlig synpunkt. Och inte speciellt svårt.

Så här kommer listan över viner du ska dricka i sommar. Försumbart dyrare än de defekta missfoster till avloppsviner som dominerar listan över Systembolagets storsäljare, och fantastiskt mycket bättre. Klicka på länken så framgår varunummer, pris och tillgänglighet hos ditt lokala Systembolag.

Vinerna är som sagt aningen dyrare än "medel" men de flesta ligger under hundralappen och ingen kostar mer än 120 pix. Väl värt de extra tjugolapparna.

Vita viner:

Thomas Hyland Chardonnay
Wolf Blass Yellow Label
Trimbach Riesling
Pierre Sparr Pinot Blanc Réserve
Menetou-Salon Les Thureaux
Stoneleigh Sauvignon Blanc
Beringer Stone Cellars Chardonnay
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve
Pinot Gris Réserve

Röda viner:

Salice Salentino Riserva
Thomas Hyland Shiraz
Echeverria Reserva Cabernet Sauvignon
Valréas
Château de Seguin
Campo Ceni
Langhe Nebbiolo Pio Cesare
Allesverloren Touriga Naçional
Gnarly Head Old Vine Zin

Och avslutningsvis två aningens dyrare viner, men riktigt prisvärda:

Xavier Châteauneuf-du-Pape (rött) för 199 kr från Vinovativa (som jag skrivit om här), och sist det största fyndet på Systembolaget på flera år, Bourgogne Les Sétilles för 139 kr. Mästerproducenten Olivier Leflaive's vita Bourgogne som jag gladeligen skulle betala det dubbla för. Perfekt om man får oväntat besök av en Cannes-jury eller nåt.

8 kommentarer:

Ulrik sa...

2204 och 2800 saknas.

Ulrika Good sa...

Topp! Jag lovar att jag ska köpa en av varje. Kanske redan idag.

Erik F sa...

Som boende i Australien slår jag gärna ett slag för följande aussie-viner som jag tycker är prisvärda. Speciellt med den valutakurs som gäller nu. Vinerna är billigare i Sverige än här i Sydney.

Speciellt Bin 2 tycker jag är värd ett köp. Nästan omöjlig att få tag på här.

6829 Bin 555 Shiraz Wyndham Estate
6383 Brown Brothers Shiraz
6325 Penfolds Shiraz Mourvèdre Bin 2
16381 Peter Lehmann The Barossa Shiraz

Tomas Agdalen sa...

Kul lista. Vin kan man inte prata nog om. Jag är främst intresserad av det röda.

Tveksam till den där billiga från Bordeaux. De i den prisklassen är sällan bra. Tror jag druckit just den där några tidigare år och varit missnöjd. Fast som bordsvin duger en naturligtvis.

Dyringen från Bourgogne vet också jag är bra. Annars har jag förstått att 2006:orna från området är magiska. Det säger predikar man i systemets tempel på Regeringsgatan.

Jag har annars de sista åren begränsat mig till vin från Frankrike och Italien. Det mesta från övriga vinländer, särskilt från den nya världen, men även från Sydafrika och Australien, påminner om juice med alkohol i. Ospännande.

Spanien, som inte är representerade i din lista, är ett problem i sig. Ofta just bara dåliga viner. Drack oändliga mängder rioja under Uppsalaåren på 1990-talet. Funkar inte alls längre.

Så här kom en skopa fördomar.

Vi här hemma var mycket nöjda med det billiga vinet från italienska Venedigområdet vi hade med oss hem i fjol. I snitt 3 euro flaskan. Finns inte maken i Sverige. Och som de sa på Regeringsgatan: Italien är fullt enkla bordsviner. Nått jag förr uppskattade mindre, eller inte alls.

Och så vill jag passa på att hylla vinets hjälte Bengt Frithiofsson.

Tomas Agdalen sa...

... glömde att puffa för det röda vinet som produceras i provencalska Bandol (http://korta.nu/6c14 och Mourvèdre). Området är annars omtalat för sin rosé.

Fasching sa...

Kul med lite vininput. Att göra en lista över viner som är bättre än storsäljarna är ju inte speciellt svårt. Min lista var väldigt snabbt ihopsatt av viner som jag vet är bra och som finns tillgängliga på de flesta välsorterade bolag. Försökte också variera mig mellan druvsorter, distrikt och länder. Det finns naturligtvis massor med viner som är minst lika bra.

Ch Seguin var den enda Bordeaux i den här prisklassen som gick att rekommendera, den är ingen Latour direkt, men helt ok. Men jag håller med Tomas, Bordeauxer i den prisklassen är ofta rätt kassa. Satsa pengarna på en Bordeaux-blandning från Sydafrika istället.

Kom gärna med fler tips och synpunkter!

Anjo sa...

Nice. Jag ska testa lite av det här tror jag bestämt.

Anton sa...

Fin lista! Tack!

Som komplement så tipsar jag om http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=87426 som iofs är beställningsvin men man brukar få hem det snabbt. Ett otroligt gott och "smakfullt" vin som dessutom är så fint så det är det ultimata "ge bort vinet".

Och vad gäller Chateau Sequin så ska man passa på om man hittar 2006 (?) istället som har en guldfärgad etikett.