10 april, 2012

Leisure Laidback Lammstek

Det enklaste sättet att göra en lammstek är att köpa en, salta, peppra, gnida in med rosmarin och vitlök, fräsa och sen köra i ugnen tills den är klar.

Men det där klarar ju vilken dåre som helst av och metoden ger knappt något utslag alls på gourmetimponeringsskalan. Så för att få lite "Ohh" och "Ahh" från middagsgästerna måste man komplicera det hela lite grann.

Notera dock att vilken dåre som helst även kan klara av metoden som beskrivs nedan, men det VET inte gästerna och TROR således att du är den mästerkock du utger dig för att vara (vilket ju är själva vitsen med en middagsbjudning).

1. Köp lammstek, citron, färsk rosmarin, vitlök, honung, salt och en pepparkvarn av märket Peugeot. (Vill man glänsa ännu mer och servera en ammis innan maten behöver man komplettera med övriga ingredienser på bilden. Och en sifon.)



2. Lägg lammsteken framför dig och förbered dig mentalt inför steg 3 genom att ta några djupa andetag.



3. Nu ska man skära köttet enligt en fiffig metod som säkert heter något avancerat på franska och som leder till att den runda steken rullas ut och blir platt som en pannkaka. Fundera först väldigt länge på från vilket håll du bör skära köttet och kom sedan på att det ju måste vara som bilderna nedan försöker åskådliggöra.


FEL!


RÄTT!

4. Skär och rulla, skär och rulla och se hela tiden oerhört koncentrerad ut.



5. Smeta på fyllningen på köttpannkakan. I det här fallet rör det sig alltså om en blandning av saften från en citron, 1 dl grovhackad rosmarin, ett par matskedar honung och 6 hackade vitlöksklyftor (eller 2 solovitlökar som är mycket lättare att ha att göra med). Salta och peppra.



6. Rulla tillbaka hela ekipaget till en rund lammstek igen och knyt ihop säcken med stektråd.



7. Salta och peppra även utsidan och fräs runt om.

8. Stek i ugn på låg värme (100-125 grader beroende på hur bråttom du har) i ett par tre timmar eller tills innertemperaturen är 55 grader.



9. Skär upp köttet i fina rulladbitar och servera med potatispuré, ugnstorkade cocktailtomater, rödvinssås och en sallad som du bett din fru att ordna. Glöm återigen att fota själva slutresultatet.

10. Rodna lite lätt innan du tar den första tuggan eftersom du just kom på att du glömt bort att sätta in den där femtilappen på den där insamlingen som egentligen skulle ha kommit upp i 7.200 kr innan det här receptet publicerades men konstatera sedan krasst att du ju visste att inlägget skulle publiceras ändå tack vare bloggarens ohejdade begär att hela tiden publicera varenda jävla rätt han tillagar.

11. Sätt in den där femtilappen till slut för att bli av med karln.

12. Drick sedan ett välförtjänt glas gott italienskt rödvin till maten och ha en smaklig måltid.

Nästa inlägg kommer INTE att handla om mat, utan istället presenterar jag min nya coola bloggheader samt visar en bild på när min prostata personligen tackar signaturen "XXX" för genomförda och kommande gåvor till vår insamling (se kommentar till föregående inlägg). Som ni förstår är det här sensationella bilder som man inte gärna missar.

Och apropå insamlingen: Tack till Lennart Jarmyr, Patrik Eriksson, Mattias W, Ulrik Svensson, Lisbet K, Lars Gustavsson, GlennOden från Hönö, och Sigrid Brinnen för de senaste generösa gåvorna till Cancerfonden!

2 kommentarer:

XXX sa...

Herreguuuuud så spännande....

Fia sa...

Mums