05 december, 2010

Allt om Brynt Vispat Smör

Här ska smältas smör! I slott och koja ska det brynas och vispas! För nu släpper jag hela det unika receptet på Brynt Vispat Smör! Eller BVS som man kan säga om man vill skapa en image av att vara med i matchen mer än man faktiskt är.

Alltså, nedan följer en komplett walkthrough om hur man lagar BVS, med bilder och allt.Börja med att tatuera dig. Gärna med ett motiv som andas Fuck it-mentalitet, som den här till exempel. Attityd är A och O när man ska vispa smör.

Lägg sedan ett halvt paket Smör i en kastrull. Kastrullen ska säkert vara tjockbottnad för så står det i alla recept, men någon sådan kastrull har jag aldrig ägt så jag kör med en helt vanlig simpel kastrull och det går alldeles utmärkt. Och med din nya tatuering så har du ju tillräckligt med cred för att skita i det där med tjockbottnat du också.Låt sedan naturen ha sin gång. Smöret smälter först lite sakta i kastrullen för att sedan börja småkoka med stora bubblor och fräsigt ljud som följd. Efter ett tag lugnar det ned sig en aning och ett tjockt skum börjar växa upp i kastrullen. Nu är det nära ska ni veta.

Vifta till dig smörångorna, blunda och lukta noggrannt. När smöret börjar lukta kola och få en lätt mörkgul/ljusbrun färg så tar man helt sonika av kastrullen från plattan. Låt svalna. Utomhus förslagsvis, det lär ju funka i några månader till.När så smöret stelnat karvar man över det i en skål lämpad för vispning. Ta med allt utom den bruna lätt brända bottensatsen. Vispa smöret mjukt strax innan servering och strö över lite flingsalt.That's it, och så här ser det ut när det är klart. Invänta slutligen påpekandet från din partner att "den där skålen kan du ju för fan inte ställa fram" innan du klickar över BVS:et i en trevlig smörbytta.

Och svårare än så är det faktiskt inte att få stående ovationer vid middagsbjudningen, och att för all framtid vara den självklara mästerkocken i grannskapet.

Lycka till.

14 kommentarer:

Markattan sa...

Och det där sprack direkt!
Måste man ha en tatuering så skiter jag i brynt, vispat smör!
Men annars så...

Markattan

kn Haddock sa...

Du är rätt bra på att dra ut på det hela, och göra en kort historia lång. Men det är, förstås, alltid lika kul att läsa dina historier, så det jämnar liksom ut sig. vad ville jag ha sagt med det där? eh...?

Det där med BVS verkar vara något i hästväg. Å andra sidan, nu när jag själv hittat Venieros överkaka i N.Y så vet inte riktigt om jag litar på ditt omdöme längre (kan ju låtsas att jag någonsin gjort det) och måste prova BVS själv. Blir en bra grej att göra till Sjömannen kommer hem igen.

Gaddningen ger dig faktiskt en hel del cred-poäng! Nästa gång röstar jag på japanskt, det är absolut den snyggaste stilen. Den, och riktigt bra gjord klassisk gaddning, det är också coolt som tusan.

Anonym sa...

men du.. använder man smöret till mackor? eller till vad?!

och nu är jag helt seriös i min undran, även om det kanske verkar som om jag är dum i huvudet. jag har aldrig bara blivit bjuden på brynt smör. du får gäääärna svara.

Gökboet sa...

Oh no.... Ingen tatuering här inte! Det får bli bregott i fortsättningen också. (det finns med havs-salt)

Fasching sa...

Anonym: Japp, smöret används med fördel på bröd, tex en mumsig bit surdegsbröd. Overkligt gott.

Och vad gäller Haddock har hon som alla ser fortfarande ingen som helst koll på någonting.

Raggoparden sa...

Så man måste alltså inte köpa sitt julsmör på NKs delikatessavdelning? :)

Fasching sa...

Nä! Inte längre!

Joakim sa...

Mycket fint inlägg. Överlag: en mycket fin bloggsida det här.

Anonym sa...

Saknar er!

/ Ingela

tess sa...

har just gjort min första smör omgång.. den har inte hunnit stela, men jag har redan nallat... och ja, det var gott! riktigt gott, men.. jag hade i flingsalt och för att det ska falla mig i smaken måste det nog vara ännu mer salt i...

tack för tipset!

Fasching sa...

Jag håller också på, i detta nu, att göra en sats BVS! Jag tillsätter bara flingsalt efteråt, men det är ju en smaksak. Smaklig måltid!

Jocke sa...

I helgen smäller det. Då ryker oskulden på hemgjort brynt vispat smör. Jävligt bra med dessa inlägg då du ger lite fina tips. Tack!

lenniken sa...

hej o tack för detta recept.
Bjöd på det igår och 2 av 3 gäster har DRÖMT om smöret i natt :-)
helt fantastiskt.

Fasching sa...

Lenniken: Tack själv!