16 november, 2010

Tips från allmänheten

400 personer går dagligen in på den här sidan, och det är ju faktiskt rätt fascinerande. 400 pers liksom. Vilken enorm samling av kunskap och erfarenhet är inte detta? Det vore ju nästan osannolikt om inte åtminstone en av er har svar på de frågor som med jämna mellanrum dyker upp i mitt huvud. Så varför inte utnyttja detta faktum? Bara så där, helt skamlöst?

Första samlingen funderingar är på temat Göteborg:

En viktig fråga jag skulle vilja ha svar på är om det finns någon bra restaurang i närheten av Nordstan i Göteborg. (För det är egentligen det enda stället jag med säkerhet hittar till i Göteborg). Den frågan ställde jag på Twitter igår och fick noll svar. Nu kan det ju vara så att det inte finns en enda vettig restaurang i närheten av Nordstan men det har jag svårt att tro. Så jag ställer frågan här istället, till mina betydligt mer kompetenta bloggläsare. Och restaurangen behöver inte alls ligga i närheten av Nordstan när jag tänker efter. Anywhere i centrala Göteborg går bra, man kan ju alltid fråga sig fram.

Det var den första funderingen. Den andra handlar om Koh Samui i Thailand, och här kan man verkligen ifrågasätta kopplingen till Göteborg, men vad fan. Jag ville ha ett tema. Var bor man bra och prisvärt på den ön? (Koh Samui alltså, inte Hisingen eller nåt). Frågan är ytterst relevant eftersom jag nyligen beställde fyra flygbiljetter dit och semestern blir så mycket bättre om vi har tak över huvudet på nätterna. Finns det strandbungalows där? Och vad kostar det? Och hur många får plats i en sån? Ska man boka i förväg eller bara lalla ut med bagaget på någon strand i närheten och leta?

Sista funderingen för den här gången handlar också om Thailand (börjar ångra det där temat nu märker jag). Vi landar på Koh Samui men åker hem från Bangkok. Finns det några ställen däremellan som man inte ska missa? Vi tänkte åka bil upp mot Bangkok och stanna ett par nätter på några mysiga ställen på vägen upp. Hua Hin? Är det bra? Eller finns det bättre ställen?

Tack på förhand för alla braiga svar, ni är fantastiska!

39 kommentarer:

XXX sa...

Hej Martin och tack för dina frågor.
På fråga 1 svarar Oraklet - Inte en aning.
På fråga 2 svarar Oraklet - Inte en susning.
På fråga 3 svarar Oraklet - Inte vet jag.
Däremot känner jag till ett bra ställe för drinkar i Stockholm samt ett trevligt fik i Sundsvall.
Men det frågade du ju inte om så jag svarar inte på det.

By the way så har jag beställt mönster i dag. Snart har det fina slösse förvandlats till något mer klädaktigt!

catja sa...

Jag personligen tkr att HuaHin är ett riktigt skitställe. Som svenskarnas nya Gran Canaria. Vi åkte igenom då vi skulle ner till Koh Tao [en ö inte allt för långt från Samui] Hur som helst. Redan första kvällen gick vi förbi en restaurang med skylten: 'Billigare än i Ullared'. och insåg att vi hamnat heeeeelt fel.
Vi var ett kort besök på Samui för att uppsöka sjukhus och stannade några dagar. Vi åkte bara ned längs stranden och där fanns det bungalows till uthyrning. Betalade c:a 50 kr/natt och bungalow om jag minns rätt. Då fanns det sängar för två-tre personer i varje kåk. Vi var alltså fem personer som reste och betalade c:a 100 SKr/natt totalt. Rummen var av 'fan-typ' dvs ingen aircon utan fläkt. Lovar man vänjer sig. :) Nu åkte vi till thailand sommartid så beroende på vilken tid på året man åker får man tänka över om hotell/bungelows behöver förbeställas. Man ska veta att hyra bungalow eller hotellrum hemifrån som inkluderas i resan blir c:a 3-4 ggr så dyrt. Ofta. Beställer man ett rum för två hemifrån tar de betalt per person plus lite till. Hyr ni direkt på plats skiter de i om ni är åtta man på ett rum, priset är detsamma. Det är iaf den erfarenheten jag fick. Besökte landet 2005 så lite ändringar i priser har kanske skett men iaf...lite tips på vägen.
Vår resa finns i dagboksform här --> http://www.backpacking.se/TravelProfile.asp?TravelId=5992&SubMenu=2

Ulrika Good sa...

Jag tycker du ska bege dig till Magasinsgatan. Inte jättenära Nordstan, men jag kan inte komma på något matetablissemang som är värt namnet i den delen av staden. På Magasinsgatan kan du välja mellan en grym asiat som heter Hello Monkey, en menybaserad (du fattar) finkrog som heter Magnus & Magnus samt ett mysigt umgängesställe som heter Bliss. Sist jag var där var det gott i alla fall, men det var ett tag sedan.

Ulrika Good sa...

Jag var förresten på Koh Samui på min bröllopsresa. Det var bara ... 19 år sedan. Men då bodde vi på ett heeelt fab ställe som hette Tong Sai Bay.

Melker sa...

Göteborg har jag ingen susning om.. men thailandstips kan jag bidra med litegrann i alla fall.
En bra sida att kika på och boka hotell i thailand är www.sawadee.com
Och eftersom ni ska till samui så kan ni ju ta en natt eller två på grannöarna koh tao och koh phangan kanske!? :-)

Lola sa...

Möjligen - och jag kan ha helt fel - är "That's amore" på Linnéplatsen värt ett besök. Jag har hånglat med han som serverar där och han lovade heligt och dyrt att de gör sjukt god mat. Jag bor inte i Göteborg så jag vet inte.

Anonym sa...

Hej
Thailand kan jag inget om men Göteborg.....
Zozaki - fantastisk bra japansk restaurang som ligger på Stora Nygatan. Ställ dig på Drottningtorget - titta mot trädgårdsföreningen och på höger sida av kanalen har du den
Cafe Caprese - en liten mysig italiensk krog. Vid hållplats Domkyrkan , Kungsgatan upp till höger om du har Ströms termometer framför dig
Fiskekrogen - bättre finns inte....kostar därefter, ligger på Lilla Torget i närheten av Magasinsgatan
Om du tar dig upp mot Avenyn och Vasastan och vill äta riktigt bra så är Basement helt underbar - årets kock håller till där...dom har såklart en fin avsmakningsmeny men också kvällens rustika för 169:-
Hoppas något av detta faller dig i smaken....
Mia

Markattan sa...

Tala bara om när du befinner dig i Nordstan så tar jag med dig till en fantastisk turkisk historia med goda förbindelser till central och annat bra-att-ha. Framförhållning är A och O för här snackar vi bordsbeställning trots hyggliga priser!
Bra va?

Markattan

Anonym sa...

hej hej... jag är en av de "tysta" läsarna som genast kände ett behov av att upplysa dig gällande mat i gbg..

nu är inte det här riktigt i närheten av nordstan, och jag har iof bara ätit där en gång, men jag kommer ihåg det som gudomligt!

A Hereford Beefstouw,Linnégatan 5
här kommer länk: http://www.a-h-b.dk/DK

om du är där är du även väldigt nära en annan goding, en grekisk som ligger i hörnet på tredje långgatan mot värmlandsvägen...

och om du nu skulle strosa där och hitta ett cafe där som har kakbuffe kan du väl återkomma och ge mig namnet på den... gick nämligen förbi men hade inte tid just då, sedan var det borta! (jo, kanske ett tecken på dåligt lokalsinne)

övriga frågor hoppas jag någon annan hjälper dig med!

Fasching sa...

Suveränt! Tack! Mera mera!!

Sanna Windh sa...

Jag var också på bröllopsresa på Koh Samui för typ... 23 år se´n. Bodde då i en mysig bungalow med helpension och aircon som kostade noll och ingenting, med svenska mått mätt, precis på Chaweng Beach men då var det i princip bara backpackers på ön och se´n dess har det tillkommit flygplats, direktcharter och sån´t som gör att jag inte vill åka dit igen utan behålla minnet av den oförstörda ön!

ellen sa...

Kock & Vin Viktoriagatan 12
Basement Götabergsgatan 28 A
Fond Götaplatsen
Swedish Taste S:t Eriksgatan 6
28+ Götabergsgatan 28
Thörnströms kök Teknologgatan 3
Sjömagasinet, Klippan (fisk och skaldjur)

Alla enligt devisen: Man får vad man betalar för.

Klankis sa...

Tyvärr. Fel kust, både i Sverige och Thailand. Fast ett trevligt café för frukost vet jag i Göteborg iaf, Le petit café. Googla adressen!
Inte många tips från mig men jag ville mest säga att jag tycker att tatueringen blev väldigt fin.

Pontus sa...

Kan hålla med Ellen om Sjömagasinet (Leif Mannerström). Var det ligger (förrutom att de har riktnummer 031) och hur jag tog mig dit vet jag inte men gott var det.

Vad gäller Samui så har jag inte en aning men ifall du är lite som jag så skulle jag rekomendera ett lite dyrare hotell vid stranden. Gekkoödlor och annat pitoreskt i all ära men gillar inte att dela rum med dom. Det är sjukt skönt med ett hotell med en anständig frukostbuffé och bra standard på rummen där man kan dra sig tillbaka efter en hel dag av motorcykelåkning, trekking och andra äventyr.

Kan till sist tipsa om en aktivitet som vi gjorde på Koh Lanta; Thailändsk matlagningskurs - tar en halv dag och är sjukt gott.

Ta hand om er

Birgitta sa...

Har bodde vi pa Samui. Bokade sjalva hemifran pa en asiatisk website.
http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1179396-d305908-Reviews-Impiana_Samui_Resort_Spa-Bophut_Koh_Samui.html

Var an ni hamnar, sa kolla pa www.tripadvisor.com forst.
Trevlig resa!

erica sa...

Jag och sambon har ett favoritställe i stan, The Cattleman (som egentligen är en restaurang som tillhör The Dubliner). Den ligger på Östra Hamngatan 50 b och telefon ska visst vara 031 - 13 90 20. Vi gillar stället skarpt! Det var nog det enda som dök upp just nu! Önskar dig en härlig vistelse! :)

Ulrik sa...

Man skulle kunna tro att en person med en egen blogg och Twitterkonto skulle hittat till Google, istället för att trakassera oförberedda läsare med dessa frågor.

Som svar på 3: Singapore. Det är ifos en liten omväg, men flyg från Singapore till BKK går hela tiden för en spottstyver. De har dessutom Champagnebruncher där har jag hört.

Anonym sa...

Har inga bra tips gällande varken Göteborg eller Thailand. Linköping känns mer hemma...Så när budgeten kan ta er hit så vet jag massor.

Men däremot vill jag bara säga att 400 besökare om dagen är respekt!

Kram Ljungsbro

Helena sa...

kan inte thailoand men har koll på Götet. Du har redan fått tipset, men det kanske inte gick fram? http://hellomonkey.net/ på Magasinsgatan och så gör du såhär att du beställer softshelled crab. En hel krabba, friterad. Du rullar in den i ett stort blad och doppar i mums. En öl till känns okej. eller så går du till Musses, ny turk på Kungsgatan med rötter i Alingsås, ganska högt upp nära Domkyrkan. Välkommen!

Johan sa...

Hua Hin är jag lite kluven inför:
+ Trevlig stad
+ Bra restauranger, både när det gäller Thailändsk och västerländsk mat
+Afternoon tea på Sofitel!!!
+Golf (om man spelar det)

-Massor av svenskar (riktigt pensionärstillhåll vintertid)
-Relativt dyrt
-Inga "lugna vikar" att hitta, under högsäsong är det relativt fullt på alla stränder

I ert fall skulle jag nog antingen långsamt bila upp om målet är att se Thailand från bilen och då inte bry er så mycket om vart ni sover. Alternativt om stoppen är det viktigaste bränna upp och tillbringa ett par dagar väster om Bangkok upp mot River Kwai.

Anjo sa...

Wasa Allé, Kock&Vin, Björns bar, Swedish Taste, Fiskekrogen, Fond, Magnus&Magnus är alla bra och nämnda tror jag. Särskilt Swedish Taste (ytterst nära Nordstan) är en favorit hos mig.

Vill du ha rustik mat och fantastiska öl - Ölrepubliken (väldigt nära Nordstan). The Rover (Andra Långgatan) är också fantastiskt ur ölsynpunkt.

Vill du förresten bara sänka en öl - 7ans Ölhall (vid Saluhallen) är så mycket tradition ett ställe kan bli.

På Hörnet (Magasinsgatan) var trevligt sist jag var där.

SoHo (Kungsportsplatsen) duger också i krig.

Nordenskiöldsgatan (sidogata till Linnégatan) är, av någon anledning, nedlusad med riktigt bra italienare.

Caleo och Bon (sidogator till Avenyn) är trevliga liksom Familjen (inte så långt därifrån)

Christina sa...

Jag känner ju dig. Fiskekrogen. Ett stenkast från Nordstan. Och gräver hål i plånboken. Precis som du vill ha det.

Ang Thailand ... ni åker efter jul. Inte hysteriskt m folk då. Jag skulle absolut boka ett par nätter vid ankomst och sedan backpacka sig fram till guldställen genom att kolla med lokalbefolkning och erfarna resenärer. Då kan du dessutom hitta de där guldkornen till aplåga priser. Och det blir ett äventyr, spännande liksom. Ni kan hamna på en ö som ingen har hört talas om ... och hellre det än att hålla till i HuaHin eller på Koh Samui.

Pop-Sara sa...

När vi härom veckan skulle spela in en film för Visit Sweden om Göteborg rekommenderade Göteborg & Co att vi åt på Familjen (som Anjo redan tipsat om). Den har tydligen samma ägare som Michelinrestaurangen Kock & Vin, och är enligt Göteborg & Co väldigt "fräck". :) http://www.restaurangfamiljen.se/
För fler supersnabba Göteborgstips kan du titta på vår fina film här: http://www.youtube.com/user/Sweden#p/a/u/1/LLkdhgYacho

Christopher sa...

Är uppvuxen i Göteborg men har inte bott där på fyra år så mina restaurangtips kanske är något out dated (göteborgare har tillåtelse att säga till mig på skarpen om jag skulle ha fel)

Hur som, här kommer några tips som inte kommit upp än:

Lokal på Kyrkogatan mellan magasinsgatan och Västra Hamngatan. Riktigt trevlig bar med restaurang på övervåningen.

Smaka på Vasaplatsen. Stans bästa köttbullar!

Etc Grande på Kungsgatan (finns även på Vasaplatsen). Mycket prisvärd och bra italienare. Alltid ett säkert kort.

Heaven 23 högst upp i Gothia Towers. Bättre utsikt på västkusten får man leta efter.

Vad gäller Hua Hin var jag där med min familj för 7 år sedan men bodde då 30 minuter utanför stan på Evason Hua Hin. Heelt underbart! Har dock hört att det går charterresor dit numera (för 7 år sedan var det det lyxigaste du kunde bo på i Hua hin)
Kolla mer på: http://www.sixsenses.com/Evason-Hua-Hin

Lycka till! :)

Perlamarela sa...

Men åh, moderera bort förra kommentaren, tipset fanns här redan och var den senaste postad till och med, jag såg inte:)

Jag kan bjussa på länken i alla fall!

http://www.fiskekrogen.com/

När jag var där åt jag från en helt fantastisk fat full med godsaker. Det såg ut som ett konstverk!

Ziggy Bardust sa...

Sist jag skulle äta nåt riktigt bra i Götet, så frågade jag Fasching om tips, vilket jag också fick. Den gången hamnade vi på Basement (innan Trägårdh blev Årets Kock). Basement är bland det bästa jag ätit och då finns ändå bland annat sådana ställen som Noma, Gordon Ramsay NYC, Nobu, Traube Tonbach på listan över hyfsat nyligen besökta matställen.

Så jag returnerar härmed det utmärkta tipset på Basement i Göteborg (tänkte för övrigt göra ett återbesök där inom kort).

Veronica sa...

Till Anonym, 22.00. Kan det vara det här cafét: http://www.cafevillekulla.se/ du strosade förbi?

tess sa...

TACK veronica! visste att det hade med pippi att göra! å så underbart glad jag blev nu! måste bara köra 40 mil enkelresa innan jag kan testa! men tack!!!

Anonym sa...

Skojarbacken, burleskt ställe men riktigt bra mat.
Krakov, polsk restaurang, känd för enorma portioner och bra öl.
Wasa Allé, lakrissorbet, havtornssås och andra speciella smaker till hutlösa priser.
Ingenting i Göteborg är långt från Nordstan. Google och spårvagn är att rekommendera.

Fia sa...

Jag var nyligen och lunchade på ett nytt sushiställe NÄRA NORDSTAN där man får plocka rätter från ett snurrande band. Det imponerade på mig i alla fall. Så exååååååtiskt.

Kolla in www.haikusushi.se

Anonym sa...

Jag har inte varit i Göteborg på ett tag men jag antar att restauranten i Feskekörka finns kvar. Senast jag var där åt jag en utmärkt fjärsing.
Jag tillhör nog f.ö det fåtal som har fångat en fjärsing med bara händerna (och överlevt).
DHT: Tack för hinten om drinkar på
Gondolen. Fasching har min mail-adr så låt mig veta. Du kan naturligtvis inte missa den stilige herren som dyker upp där. Å andra sidan är jag lika blygsam som Fasching att beskriva mig själv så risken är stor att du missar mig.
Farfar

Johanna sa...

Kalimera på linnégatan.
http://gulasidorna.eniro.se/f%C3%B6retag/kalimera:73727431?search_word=kalimera

jättegod grekisk mat i generösa portioner. Samt trevlig personal. Linnéstan är dessutom det enda mysiga i Gbg kan man säga.

Ha en trevlig Gbg´s vistelse!

XXX sa...

Specialmeddelande till Farfar Fasching; Jag skulle verkligen uppskatta att avnjuta en drink eller två i sällskap med dig och din son på Gondolen vid tillfälle. Återkommer om den saken när det bär iväg till hufvudstaden. Och för den händelse samtalsämnena tryter ( risken är liten ) kan vi ju alltid ta till vårt gemensamma intresse i Rydal!

Katinka sa...

Orkar inte läsa alla andras kommentarer, så jag får ta risken att nån annan redan tipsat om detta. Restaurang Soho är mycket mycket bra. Du går bara rakt ut från Nordstan, mot Brunnsparken, fortsätter över kanalen, håller rakt fram, går förbi NK, fortsätter rakt fram, efter nästa tvärgata spm är Kungsgatan ser du Soho till vänster. Nu har du gått 5 minuter.
Fick du inte ett enda svar på TWITTER? Jag måste lägga till dig bland favoriter så jag inte missar dina tweets. Om du vill följa mig heter jag @KatinkaBille Min blogg heter Farmorsbloggen.se. Ha det!

Anonym sa...

Kometen på Vasagatan är fantastisk.

Cilia sa...

Halloj...är också en av dina "tysta" läsare. Är just nu på plats i Thailand, Krabi. På lördag drar vi vidare till Koh Samui. Ska bo på The Passage, men om det är bra el ej, ja det återstår att se. Lämnar vidare besked då vi kommit dit. Vad är ni ute efter ? Lugn och ro eller rajtantajtan på kvällarna ?
Man kan bo hur billigt som helst, men också lite mer bekvämt. Vi tillhör de sistnämnda....bekvämt ska det vara och gärna lugnt... annars kunde vi tagit Mallorca.

Mat i Göteborg har jag provat flera ggr,men då jag lider av teflonminne, minns jag nte var jag varit så sorry....

// Cecilia

Anonym sa...

Hej,
Jag var på Koh Samui och i Bangkok över jul/nyår förra året. På Samui bodde vi på White House på Choengmon Beach. Det var bra, prisvärt vet jag inte eftersom det inte var jag som betalade :-)
Jag var också en massa dagar i Bangkok och gjorde en del minnesvärda grejer. T.ex cyklade (http://www.bangkokbybike.com). Det var en annorlunda upplevelse. Rent guidemässigt fanns väl en hel del outnyttjad potential, men man fick i alla fall se en del av Bangkok man knappast får se annars... Rekommenderas! För att ta sig fram i Bangkok kan man åka sky train, taxi, tuktuk eller... flodbåt! Missa inte flodbåten! Ger nya insikter i såväl transporteffektivitet som kollektivtrafikspolitik (varför är man tvungen att hoppa av båten vid en viss station, byta till nästa båt och fortsätta fram längs floden? jo för att trafiktillstånden för konkurrerande flodbåtsfirmor fördelats på just det viset). Vi guidades i stan av en vän boendes i Bangkok. Han råkar vara förtjust i god mat och tog oss till bl.a. en julmiddag här: http://www.siamatsiam.com/restaurant/the_roof.html och en annan kväll till sin favorititalienare http://www.fourseasons.com/bangkok/dining/biscotti/ (du verkar ju också gilla mat?). En annan lunch på anrika Oriental: http://www.mandarinoriental.com/bangkok/dining/. Jim Thompson House var också värt ett besök http://www.jimthompsonhouse.com/, en oas bland skyskraporna. Shopping på MBK, hisnande... Bodde på Ariyasom Villa, som var ljuvligt, precis bredvid flodbåten dessutom. Prisvärt? Ingen aning :-) Tack för en bra blogg, förresten!

God tur,
emblabembla

Anonym sa...

Och med flodbåt menar jag inte flodbåt på Chao Phraya utan kanalbåt på kanalen längs Sukhumvit, öster om floden.
/emblabembla

kn Haddock sa...

Noll koll på Thaliand, och den enda restaurangen jag kan rekommendera hade jag glömt vad den hette, men nu så jag det i ditt senare inlägg: A Hereford Beefstew. Gå dit.

Annars har jag nog ätit några av de bästa ostronen ever i Götet, faktiskt!