29 november, 2010

Cheesecake

Cheesecaken blev bara sådär, men jag tror faktiskt att jag kan vara något på spåren. Utseendemässigt till exempel, för efter mitt första försök så vet jag åtminstone hur den inte bör se ut när den är klar. Så här till exempel:Skälet till den buckliga brända kanten kan vara att jag blev lite carried away och frångick receptet avseende själva bakningstiden. Efter de stipulerade 50 minuterna tyckte jag att själva mitten på kakan inte verkade vara riktigt klar, så tvärt emot Brunos direktiv fick den stå kvar i ugnen en kvart extra. Med bränt resultat.

I övrigt var den ganska ok, men inte mer än så. För torr, inte tillräckligt söt, och den saknade också lite av den där karakteristiska syran. Men crust, höjd och konsistens var alla klart godkända, så med lite kortare tid i ugnen, lite mer socker och sourcream i fyllningen och nästa kaka blir helt felfri. Och jag blir historisk, när jag som förste ende icke-amerikan bakat en perfekt cheesecake utanför Amerikas gränser.

Och om det inte lyckas så kommer jag att hävda att allt är som jag själv länge misstänkt, en gigantisk amerikansk konspiration. Att recept, eller kanske till och med själva huvudingrediensen Philadelphia Cream Cheese, manipuleras (av CIA) innan de lämnar landet, i syfte att omöjliggöra produktion av perfekta cheesecakes någon annanstans än i USA.

Och då jävlar är det jag som går Wikileaks on their asses.

20 kommentarer:

Ewa sa...

Om jag hade haft en så'n kaka nu till kvällskaffet. Här ligger endast fem lite skrumpna plommon i fruktfatet o väntar. Suck!

Anonym sa...

Hej,
Jag heter Anna och har följt din blogg lite sporadiskt, och jag måste bara få skriva: du har helt underbar humor! :D

Fasching sa...

Ewa: Den kanske inte blev perfekt, men den blev bättre än skrumpna plommon, det måste jag erkänna.

Anna: Hej Anna! Och tack så hemskt mycket!

erica sa...

När (tänker inte skriva OM) du fått till denna perfekta cheescake, tänker du förmedla ditt fynd till oss övriga ovetande som inte varit i USA och smakat underverket? De är ju riktigt spännande de här ;)

cruella sa...

Foliehattarna på (som någon sa när jag varnade för konspirationsteorier härförleden).

E sa...

Hur ställer du dig till chocolate covered cheesecake on a stick? Googlade faktiskt bilder på cheesecake idag och stötte på den godingen. Bra idé eller något som låter så mycket som en bra idé att det blir en rent av usel idé?

Mr.Jopilu sa...

Funderar allvarligt på att ge mig in i jakten på den perfekta Cheesecake´n
Problemet som uppstår är dock att jag och bakning funkar lite sisådär :)
Men cheesecake ÄR GOTT, så det kan va kul o laborera lite. Återkommer =)

Anonym sa...

Apropå bakning så sjunger vi ( och på alla andra förskolor i Sberige...) sånger ingör Lucia. En sockerbagare bl.a.
Vi har många danska barn i Malmö och på danska lyder texten " och har du pengar så kan du få men har du inga så får du gå"....inget svenskt dravel med " snäller " och " stygger" i Danmark, pang på rödbetan livets realiteter, En " stygger" kan få allt här i livet, " money makes the world go around"

Jag har varit i kyrkbyn många ggr genom åren, min otter Anna också. Hon dog i mars 2010, 21 år gammal.
Jag vet vad ni går igenom, " if you walk through a dark tunnel, just keep on walking" sa väl Churchill. Enda vägen!

Kramar till er alla!
Var i Kyrkbyn för 3 veckor sen, undrade var ni bor, hade absolut inte ringt på men kanske sett er i trädgården..då hade jag sagt hej.
Vi tillhör samma tappra skara , verkliga hjältar och hjältinnor i tillvaron!

Annika

Anonym sa...

Du behöver inte publicera detta, har inget med kakbak att göra...bara en rek. av fin låt med Lene Marlin, norsk sångerska som skrev denna som väldigt ung. Bor i Italien nu, tror jag.
" Heaven is a place nearby", den är vacker, skänker lite stilla tröst.
Musik har hjälpt mig mycket, har även komponerat en egen sång till min dotter med gitarrackord. jag spelade in den på min mobil ( utan gitarr) när jag traskade en kall men vacker vinterdag nyligen från Vallentuna till Täby kyrkby. Tänkte på er och Linus under hela promenaden, fast jag aldrig träffat er.

Kram/ Annika

Veronica sa...

Nu är ju inte jag någon Bruno Tison, men jag har ett recept på en cheesecake. (Se nedan.) Den perfekta cheesecaken. På hedersord. Har gjort den säkert hundra gånger, och den blir alldeles ljuvlig varenda gång. Utom möjligtvis då jag råkade ha i Philadelphia med vitlökssmak istället för naturell. Men så länge man ser till att använda rätt ingredienser så är den oslagbar.

http://www.recept.nu/1.129339/anna_och_fanny_bergenstrom/efterratter_godis/agg_mejeri/barrys_cheesecake

Fasching sa...

erica: Jag kommer givetvis att förmedla receptet, kakan kan bli svårare att dela med sig av. Eftersom jag kommer att äta upp den alldeles själv.

cruella: Det ska jag prova. Folie och kakbak passar ju rätt bra dessutom.

E: Jag hade ju varit tvungen att testa om jag råkade snubbla på en sådan, men enligt mina egenhändigt ihopsnickrade riktlinjer för cheesecake så ska den serveras helt utan tillbehör, på ett fat och med gaffel, inte sked. Och definitivt inte på pinne.

Mr Jopilu: Jag önskar dig lycka till, käre kusin! Men jag måste erkänna att jag inte känner flåset i nacken riktigt än...

Annika: Tack för tipset! Och har du vägarna förbi får du gärna knacka på! Adressen finns på Eniro, eller så följer du bara doften av den perfekta cheesecaken.

Veronica: Eftersom jag har bestämt att det är jag och ingen annan som kommer att bli den som lyckas med att baka den första perfekta cheesecaken utanför Amerikas gränser så kan ju den där cheesecaken per definition inte vara perfekt. Möjligen i klassen "Two-layer Cheesecake", och jag ska definitivt testa den. Utan sås dock.

Länken till receptet föll bort i kommentaren, kommer här istället.

www.recept.nu/1.129339/anna_och_fanny_bergenstrom/efterratter_godis/agg_mejeri/barrys_cheesecake

Fasching sa...

Nähe, då provar vi med länken igen:

http://www.recept.nu/1.129339
/anna_och_fanny_bergenstrom/
efterratter_godis/agg_mejeri/
barrys_cheesecake

Anonym sa...

Då knackar jag på, ringer först, nästa gång jag är i Kyrkbyn, vore roligt ( dumt ord men sant ändå) träffa er,
Min dotter Anna dog i mars 2005,känns som om tiden går i 2olika spår sedan dess.
Ett spår med stillastående tåg, tiden frös, det vanliga , trygga livet dog medAnna.
Ett snabbspår, livet går vdare som vanligt.
Anna finns dock ALLTID med, går inte en dag utan att hon finns i mina tankar mer eller mindre alltid.
Igår kväll släckte jag runt 2...började titta på gamla foton, Anna med på så många, jag kunde njuta av bilderna och minnena.
Hon FINNS.Kram/ Annika

Anonym sa...

Av bilden att döma har du rätt långt kvar till den perfekta cheesecaken...

Eva sa...

Jag tycker din cake ser god ut. Hade gärna smakat en bit.
Visst har de rätt schysst lunchkäk där jag lyckades springa på dig förra fredagen? Fast jag tror att du är rätt kräsen vad det gäller bra hak eller ?
Det kändes ialla fall bra att ge dig en kram ;-)

Fasching sa...

Eva: Det var gött att träffa dig med! Och sushin var utmätkt!

Raggoparden sa...

Skriver din amerikanske vän ngt om det skall vara enkelfet eller dubbelfet Philadelfiaost? Alltså inget skämt även om det låter så :) den dubbelfeta säljs i sverige bara i de jättestora sexkantiga byttorna på runt ett kg..

Fasching sa...

Visste inte ens att det fanns dubbelfet Philadelphiaost!! Det måste vara därför den inte blir perfekt! Ska omgående testa det!

Raggoparden sa...

Väntar med spänning på resultatet :)

Helena m. 4 sa...

Fasching - jag har världens bästa cheesecakerecept (som inte ska bakas = inte kan brännas). Hör av dig om du vill ha det.

http://mittispenaten.blogspot.com/