27 november, 2010

Gräsänkling

I torsdags åkte frugan och alla svägerskor till Halmstad på sin årliga Köpenhamnsresa. Hur det går ihop tänker jag inte ens försöka förstå, men det finns säkert någon bra förklaring till det. Det enda jag kommit fram till är att jag börjar bli väldigt gammal, för jag tröttnade på att vara gräsänkling redan innan hon åkt.

Lite förvirrad över hur jag skulle spendera den här helgen så åkte jag och tränade tills min tatuering var alldeles bucklig. Sen gjorde jag det enda raka och ringde mina drömgrannar och frågade om de kunde passa mig i helgen, och det kunde dom!

Så fredagen ägnades åt att utse årets julöl. Sju öl kom till start och när alkoholdimmorna skingrats stod Eriksberg som knapp men klar segrare. Kriterierna för vad som är en bra julöl var inte helt tydliga, och skiftade dessutom under hela provningen, men årets julöl är ändå Eriksberg. Så nu vet ni det.
Skarpsynta läsare kan konstatera att det finns åtta ölflaskor på bilden men förklaringen är väldigt enkel, för längst till höger står Carlsbergs flaggskepp Jacobsen. Och den är enligt provningsledaren så god att de andra inte skulle ha en chans, så den provade vi inte. Dessutom ville han spara den till det riktiga julbordet sa han.

Lördagsmorgonen började med en riktig jävla skräll när jag vaknar av att äldsta dottern plötsligt kommer in genom ytterdörren och meddelar att hon varit ute i skogen och plockat mossa med sin morfar, som om det vore den självklaraste saken i världen. Hon är 19 år, klockan är 9.00 en lördagmorgon och det är 10 minusgrader ute, så nu ska jag ägna förmiddagen åt att grubbla på om jag lyckats eller misslyckats med hennes uppfostran. Eller om jag ens kan vara hennes biologiska far. Mellandottern är jag däremot lite mer säker på för hon sover fortfarande, och igår frågade hon om Miami ligger i Los Angeles. No DNA tests necessary.

Nåallafall. Det stora eventet denna lördag är annars mitt försök att göra en riktig Cheesecake. En riktigt riktig alltså, en sån där som bara finns i USA. Jag har nämligen kommit över ett unikt recept från The Plaza i New York där min gode vän Bruno Tison är Executive Chef. Receptet innehåller bland annat 1,5 kilo Philadelphia ost, 1 pint soure cream och 7 ägg, så jag börjar dagen med att åka och köpa en kakform stor som en barnpool.

Det hela ska bli mycket spännande. För lyckas jag med min mångåriga dröm att i mitt eget hem kunna skapa en riktig cheesecake så går mitt liv in i en ny fas, och titeln Distriktsmästare i blodfett är äntligen inom räckhåll.

Ikväll blir det glöggprovning hos samma grannar som igår, som uppenbarligen tar sin helguppgift på största allvar, och som jag gillar så mycket.

Ha nu en trevlig helg, den sista novemberhelgen på ett helt år.

(Och nej, jag känner naturligtvis inte alls the Executive Chef på The Plaza, men det lät jävligt bra, erkänn det.)

16 kommentarer:

Markattan sa...

Det lät alldeles förträffligt bra, nästan för bra för att vara sant!

Ta det lugnt med glöggen, man får lätt känslan av för liten tomteluva annars.

Markattan

Anonym sa...

Jag vill också ha såna passnings-grannar! Ha en härlig glöggtestafton!
/Småländskan

Anonym sa...

hahah!
Det ver att roligt inlägg. Jag skrattar fortfarande!

haha!!

Malde sa...

Ni har underbara grannar!

Prova julöl och glögg samma helg, mycket nyttigt uträttat nu ;-)

Må så gott

livet just nu sa...

Underbart sätt att hålla helg på. Dina ord är de bästa, tack. :-D

Osloskånskan sa...

Här ska det partajas, blir en bra helg!

ÄlgEva sa...

Jag formligen älskar din blogg, det är ofta man lämnar den med ett leende på läpparna. Tack snälla du! Med risk för att verka petig, Eriksberg kommer från Carlsberg den också. Men självklart ska jag köpa Carlsberg Jabobsen bara för att prova. Hoppas du haft en bra helg med dina "passare"!

Fasching sa...

Tack alla snälla kommentatorer!

Linda Brodd sa...

Jag undrar om det minsann inte är du själv som är ölprovningsledaren Martin? Dvs det är DU som vill spara på flaggskeppet och dricka den för dig själv, he he

Anonym sa...

Hur gick det med kakan? Finns bildbevis?

kn Haddock sa...

Allvarligt talat, med dig, din familj och kändisar har man liksom ingen aning. Jag ska inte räkna upp alla exempel, men det finns basketproffs som rensat era rabatter. Så varför inte en executive kökswhateveer?

kn Haddock sa...

Apropå kökschefer. Vi provade cheescaken på Venieros.

Sanna Windh sa...

Nästa gång hustrun åker till Köpenhamn kan du och några likasinnade ölälskande gourmander följa med och gå på ett eget äventyr. Jag är just hemkommen från "julefrokost" på Husmanns Vinstue http://www.husmannsvinstue.dk och detta rekommenderas varmt! Man äter utsökt dansk julmat som serveras vid bordet (ingen tramsig buffé där man får välja vad man vill äta!) i omgångar under c:a 4-5 timmar samtidigt som man intar så många Carlsberg Jacobsen och snapsar som man tycker man behöver för att skölja ner maten. Men skynda på att boka, ska du ha någon chans under november eller december 2011 måste du boka nu!

tess sa...

Två dagar sedan inlägget och inte ett livstecken från cheescaken. betyder det att det var så god att den blev uppäten på stört eller att det inte alls blev bra?

du håller oss på halster!

MonasUniversum sa...

Fyfan Martin, det här var det roligaste inlägg jag har läst på länge.

Jos sa...

Tack. Innan var jag yrslig av sjukdom. Nu är jag vilse i planeten av hostskrattattacker. Och de oroliga barnen ligger i en hög på golvet och skarattar de med. Åt att jag skrattar. Så tack. Igen. Det behövde vi.