05 december, 2011

Hur man gör ett 63 graders ägg

I min jakt på nya gastronomiska njutningar kom turen förra helgen till 63 graders ägget. Äggens konung skulle man kunna säga. Eller drottning rättare sagt, ägg ligger ju mer åt det feminina hållet. Om man nu prompt måste könsbestämma saker och ting. Vilket verkar onödigt, speciellt om man har för avsikt att äta upp det inom kort.

Hursomhelst. Ett 63 gradersägg är ett ägg som kokats i 63 gradigt vatten i ca en timme. Ingenjörer, professorer, scouter och annat löst folk utan fantasi invänder redan här och hävdar att det inte går att "koka" något i 63 grader eftersom vattnets kokpunkt inträffar först vid 100 grader och det kan de ju få ha rätt i om de vill, för det är inte det viktiga här.

Det viktiga här är nämligen att ha ett sjuhelvetes tålamod, för det är outhärdligt tråkigt att koka ett ägg i 63 grader i en hel timme. Men utöver tålamod är det enda man behöver en kastrull, en spis, ett eller flera ägg, en digitaltermometer och en bekväm stol.

När man samlat på sig allt det där så gör man så här:

1. Tillsätt ägg, vatten och digitaltermometer i en kastrull, ställ den på spisen och sätt på densamma.

2. Sätt dig på stolen vid spisen och invänta att vattnet når temperaturen 63 grader. Somna inte.

3. När digitaltermometern visar 63 grader drar man kastrullen från plattan med en van rörelse.

4. Sekunden innan vattnet når 62 grader placeras kastrullen på plattan igen. Att kunna förutse exakt när vattentemperaturen går från 63 till 62 grader är inte lätt, och det är det som skiljer kockar från de som valt en annan yrkesbana.

5. Upprepa steg 3 och 4 under en hel timme. Glöm inte att ha jätteroligt.



6. När en timme äntligen har gått häller man av vattnet, spolar ägget i kallt vatten och lovar sig själv att aldrig göra om det här.

7. Knäck ägget försiktigt, håll det så nära tallriken som möjligt för att minska fallhöjden. Resultatet ska se ut så här.



8. Garnera ägget med skivad färsk tryffel, jordärtkockschips, jordärtkockspuré, tryffelskum och krasse och servera till de hänförda gästerna.

När jag lärt mig att skiva tryffel och laga jordärtkockschips, jordärtkockspuré och tryffelskum så ska jag berätta hur man gör det också.

10 kommentarer:

Red Scream sa...

Det ska finnas en genväg, genom att ha två kastruller där den ena är typ inuti den andra - kommer inte riktigt ihåg fortsättningen men det ska iaf göra att själva övervakningen blir enklare!

XXX sa...

Eller så skiter man helt sonika i det där och kokar ägget precis som vanligt!

Catharina sa...

Men nu är ju den stora frågan: blev det fantastiskt? Vad är skillnaden från ett vanligt kokt ägg?

Anonym sa...

Utnyttja vämeledningsekvationen (du hittar den på Wikipedia) så kan du ha högre temp.
Farfar

Raggoparden sa...

Instämmer med Catharina, hur smakar det? Är det likosm halvrått? Befria oss från våra våndor!

Bisse sa...

Hahaha, detta inlägg var ju kul att läsa när man just kokt frukostägg, men eftersom diskmaskinen, radion, datorn och brasan låter så mycket hörde jag inte när de började koka, så det blir en spännande överraskning att se hur de är inuti!
Inte lika seriöst som 63-graders ägget inte :D

RyK sa...

Det är verkligen jättegott. Jag tänker strax påbörja processen. En bok eller ett gott glas vin underlättar.

Anonym sa...

Helt enkelt en manuell termostat... lysande! Sen undrar jag om det konsekvent felstavade jordärtkock är dialektalt? Där jag bor heter det skockor (ärtskockor).

Fasching sa...

Du har helt rätt, skocka ska det vara, oavsett dialekt!

Anonym sa...

Alla restauranger jag jobbat på brukar köra äggen i en sous vide eller helt enkelt i ugnen på 63 grader, betydligt enklare. Osäker på om detta är ett skämt eller inte, men tror knappast att någon kock i första världen använder den här tekniken på 2000-talet. ;)