04 april, 2011

Calçotada!

Ta fram din "saker jag måste göra innan jag dör-lista". Väldigt högt upp på den listan skriver du sedan "Gå på en Calçotada på Mas Boronat i Priorat". Det kommer du inte att ångra, för det är något av det häftigaste man kan göra.

En Calçote är en vårlök och liknar en purjolök fast lite mindre. Så här ser den ut:En Calçotada är en katalansk tradition och wikipedia beskriver den som "a popular gastronomical event held between the end of winter and March or April, where calçots are consumed massively." Vilket jag kan bekräfta, för jag har aldrig sett så många purjolökar konsumeras på en och samma gång.

Så här går det till:

1. Ta tag i den grillade calçoten2. Skala den med en van rörelse uppifrån och ner.3. Doppa calçoten i den mest fantastiska sås du kan tänka dig, Romesco-såsen.4. Gapa och svälj.5. Skölj ned med vin, givetvis direkt ur en "Porrón", eller "Porró" som vi katalaner säger.6. Bli fet och glad.Calçotes är ohyggligt gott och enda sättet att sluta äta är om såsen tar slut, eller om man svimmar. Jag åt calçotes tills jag såg stjärnor, och först efter det fick jag klart för mig att man har en stor BBQ direkt efteråt.

Så prova det hemma, ät 15 purjolökar i rask följd och försök sedan få ned en fläskkorv med vita bönor och grillat lamm med bakad potatis. Avsluta sedan med en Crema Catalan av den här storleken.Och grejar du det så kommer nästa utmaning. Rid häst någon timme senare, för det gjorde jag.Hästen hette Goliat, och var antagligen den enda hästen på hela ridskolan som var stor nog att bära runt på mig efter den där matorgien.

Så kvällen avslutades alltså med en ridtur i solnedgången bland vinrankorna i Priorat.Få dagar har varit bättre än denna, så stort tack till våra vänner, och deras vänner, för den här nästan overkliga upplevelsen.

Så gör nu som jag säger och boka nästa års Calçotada här, så ses vi där.

10 kommentarer:

Pillargontanten sa...

Det är underbart att se att du är så glad, att du fick i dig så mycket lök, plus barbeque och efterrätt och sen ridit på det!
Vilken bedrift!

Raggoparden sa...

And in the meanwhile, lyckades du lista ut receptet på såsen? ;)

Fasching sa...

Pillargontantaen: Tack! Det var inte lätt, men det gick.

Raggoparden: Nja, kocken berättade hur man gjorde men jag kan ju inte katalanska... Det finns en massa romesco-recept på Google, men jag har inte provat dom.

Anonym sa...

Det kanske funkar med ditt smör till?
/Hon i Bryssel

Livet just nu sa...

Jösses. Nu får jag skippa lunchen eftersom jag blev proppmätt bara av att se på bilderna. Låter som en fantastisk resa! :-)

cruella sa...

Gott och snyggt! (Salladslök heter det nog.)

Klankis sa...

Jag undrar hur man mår, rent fysiskt, efter en sådan lökorgie?

Anonym sa...

Jag är inne på samma linje som Klankis... Kan inte sluta fundera på hur din stackars mage mådde dagarna efteråt...
/Hon i Bryssel

Fasching sa...

Hur man blir i magen ja... Man blir lite bubblig. För att uttrycka sig försiktigt.

Anonym sa...

Det var väl tur att både du och Fru Fasching var med...
/Bryssel