29 april, 2009

Bloggmysterier

Nästan alla bloggare använder sig av ett märkligt tilltag, nämligen att mitt i texten plötsligt börja skriva i fetstil.

Varför?

Fetstil kan man ju använda om man verkligen vill understryka något (vilket är ännu ett mysterium, för då borde man väl stryka under?) men på de allra flesta bloggar jag läser så dyker fetstilen upp lite som den vill. Där man minst anar det.

Blir det lättare att läsa ett inlägg om man fetstilar lite emellanåt? Eller blir det bara dumt, idiotiskt och vansinnigt irriterande?

Jag förväntar mig att Manihank reder ut detta. Han borde veta.

3 kommentarer:

Hank sa...

Ooups! Fick jag bära skott för denna företeelse? Men okej, jag tycker ju att det livar upp texten så jag tar det gärna.

Att fetmarkera en del av en text, ett ord, eller en hel mening för den delen görs av stilistiska skäl (det ser snyggare ut) och för att göra det skrivna ordet mer likt tal. I tal kan man betona, både frekvens och ljudnivå, vilket ger ett bättre flyt och i vissa fall även innebörd. I en skriven text kan man fetmarkera, understryka (fult och gammalmodigt), kursivera och använda olika storlekar, fonter och färger. Jag försöker att undvika allt utom just fetmarkering som jag använder flitigt.

Med fetmarkering av text i ett längre stycke kan man också göra en sinnrik summering av innehållet i texten. Läsaren kan snabbt läsa den tydligt framträdande markeringen och få en bild av innehållet i hela texten. Den finurliga kan sedan också använda detta för att ge en helt annan innebörd. Man kan också göra som du gjorde i detta inlägg - totalt fucka upp allting så man närapå fick hicka av att läsa texten.

På samma sätt efterliknar jag gärna talspråk genom att helt frångå normala skriv- och meningsuppbyggnadsregler. Exempel,

Det är kallt. Jävligt kallt. Fryser som fan.

Här förstärker jag att det är mycket kallt genom att fetmarkera texten. Att det är jag som fryser är underförstått då jag skriver detta till er. Korrekt hade naturligtvis varit att skriva "Jag fryser som fan", men då hade man inte bara tappat tempo och klang, enligt min skruvade uppfattning om språkbruk i bloggar, utan även gjort texten tråkig, korrekt och livlös.

Att göra extremt långa meningar och flitigt använda kommatering är ett annat påfund jag gärna använder.

Men risken att stöta ihop med en obskyr svenskalärare som med överstrykningspenna kladdar ned sin skärm för att korrigerar mina texter känns så otroligt avlägset.

Jag uppmanar álla till att använda fetmarkeringar, hur ofta som helst, var som helst.

Fasching sa...

Jag köper inte ditt resonemang. Jag saknar helt argument för detta, men eftersom det är min blogg så gör jag som jag vill. Jag köper det inte helt enkelt.

mattsson sa...

....jag erkänner, jag orkade inte ens läsa...