15 juni, 2008

Ett lååångt inlägg om njutning


Besökte detta etablissemang i fredags. Restaurang Frantzén-Lindeberg. Bilden är tagen efter besöket, därav den något suddiga framtoningen.

Jag har ju som idé att bjuda ut min fru och äta upp mina pokervinster, och detta var alltså första pokermiddagen. Inte för att jag vunnit ihop tillräckligt med pengar än, men jag kunde inte vänta. För säkerhets skull hade vi också med oss lyxrestaurangsexperten Svägerskan, som trevligt sällskap, men också som referens.

Vi åt deras 20 rätters avsmakningsmeny på temat Ljud/Luft/Dimma:

Middagen börjar med en påse snacks. Tre spröda kakor gjorda på Pecorino, middagen hade kunnat starta sämre.

Gubbröra


Ägg och kavringsglass, lökkräm, löjrom, ansjovis-skum och gräslök. Ansjovis är inte min starka sida, men min fru gick upp i brygga.

Fattiga riddare med tryffelgrädde


Parmigiano Reggiano Vacca rossa, silverlök och 100-årig balsamvinäger. Den här lilla rackaren kom på andra plats i godast-tävlingen.

Brödkorg Bagaren


Här var det inte brödet som kom i fokus, utan snarare ett av de två smören som serverades till. Rökt, brynt smör. Smaka på det. Det gjorde jag, och blev frälst.

Sommaräng "Idas sommarvisa"


Blommor, pollen, gräs, samt jord, luft och dagg. Inget för allergiker. Komplett med sniglar och snigelkaviar. Snigelkaviar visade sig vara precis det som det lät att vara. Snigelkaviar. Sniglarnas ägg. Små blekvita kulor. Sammanfattningsvis alltså en tallrik med gräs med sniglar på. Låter det gott? Det var det. Dessutom serverades detta tillsammans med en speldosa med Idas Sommarvisa samt en konstgjord sommarbris, för att komma i stämning liksom.

Dagens rätt


Anklever, citruskräm, fikon. Inga konstigheter, bara ohyggligt gott.

Kalvbräss med brynt limesmör och rålakrits


Den här rätten var godast av alla, och då gillar jag egentligen inte kalvbräss... En helt perfekt skapelse! Så himmelskt god att jag glömde att fota den!

Våren i en cylinder


Ärtor, lökskum och sparris i tre texturer. Notera de stora flaken av sommartryffel. Wonderful, men inte topp tre.

Pilgrimsmussla med tobakshonung och bränd brödpudding


Krispiga brödsmulor, brynt smör, blomkål och höaska. Magiskt gott och landar på en delad tredjeplats.

Gurka Martini med fryst äpple


Wasabi, ostronpärlor och fransk odlad kaviar i dilldimma. Kolsyreis har en framträdande roll i denna anrättning, som ni ser.

Confiterad lammnacke med skummad getmjölk


Brässerad i 72 timmar, med aubergine, bruchetta med lammtunga (!), oliver samt juice av soltorkade tomater. Tack vara lammtungan lyckades denna rätt slå sig in på delad tredjeplats.

Getostglass med bränd purjolök och bipollen.


Enda rätten jag tyckte var lite knepig. Getost i glassform kändes bara sådär. Men den fläderkokta endiven och bleksellerin med citronolja var orgasm-god.

Cheeseburgare 2.0


Världens minsta burgare i världens minsta pappförpackning. Köttet är mörk choklad och senap och ketchup är aprikos resp hallonkräm. Nästan bättre än cheesecake. Nej, där tog jag i kände jag. Jättejättegott, men naturligtvis inte cheesecakegott.

Salt karamellglass med rostad rapsolja


Bitter Ariiba Mocache Los Rios Ecuador-chokladkräm, och mjölkchokladpulver. Såg ut som ett rejält bromsspår, men var *insert superlative here* gott.

Säsongens dessert


Ingefärsglass med jordgubbar i alla dess former. De soltorkade var osannolikt goda.

Tryffellådan


Det är inte tryfflarna som är stora som handbollar. Det är dammsugaren uppe till höger som är mikroskopiskt liten.

Hemgjort godis

Kola, marmelad, krusbärsklubba och sura ananas remmar.

Refresher

En sked rabarbermarmelad med poppers. Se upp där nere, det gjorde inte tanten bredvid oss som fick panik och spottade ut en munfull rabarbersmet direkt i handen. Till min frus högljudda glädje. Tror hon blev lite sur faktiskt. Tanten alltså.

Slut!

En fantastisk restaurang som alla borde gå till! Enda lilla negativa synpunkten var vinpaketet. Nu är ju jag ytterst kräsen vad det gäller vin, och sanningen är att alla drycker passade 100% perfekt till maten, men jag skulle helst ha sett lite mer traditionella viner, typ Champagne istf Cremant, Sauternes istf Montbazillac, Bordeaux istf Cote du Rhone. But thats just me being konservativ.

Vinn, stjäl eller spara ihop pengar och gå dit!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Snigelägg? Nä, dra åt helvete, aldrig i livet!! Annars lät det ju spännande, men snigelägg, nej, där går gränsen. Det blir inget besök på det dära haket, helt enkelt. Jag ser bara de bruna slemhögarna från min trädgård framför mig och vill spy av bara tanken på att äta deras ägg...

Low sa...

Du har aldrig funderat på att skippa en måltid och lägga på En Riktig Kamera? Dina bilder är ju suddiga som faen!
skaffa en EOS 450D eller något liknande.

/Low

Fasching sa...

Inget fel på kameran, jag tror det är fotografen som är lite suddig.

Articuno sa...

Så det var bra alltså? Jag har en känsla av att jag kanske skulle tycka att all "teater" runt omkring skulle kännas för mycket. Men det var inte så, eller?

Maten låter fantastisk (utom sniglarna och deras ägg förstås - inget skulle kunna få i mig det) så det är väl bara att börja spara då.

Fasching sa...

Det var mer show än middag kan man säga. Mer leta smaker än äta middag. Som seriös vinprovning, fast med mat liksom. Utan att vara negativ. Det var helt otroligt gott. Men det slår inte Lux, inte Franska heller. Kanske F12, men bara kanske.

Är man matintresserad älskar man det här stället. Så visst, spara på!

Anonym sa...

Alltså, nu går ni stockholmsfjollor för långt. "Ljud/Luft/Rök/Dimma" det är vad vi skåningar bjuder på EFTER en riktig brakmiddag...

Känn på den efter en rejäl portion stegefläsk å äggakaga....