10 mars, 2012

Ipoglosso walkthrough

Här kommer del två i Faschings Finkrogsskola, och idag ska vi lära oss att laga en hyperavancerad fiskrätt, nämligen Ipoglosso.

Ipoglosso är italienska och betyder hälleflundra vilket är tur för det är just hälleflundra, eller halibut om man vill vara internationell, som vi ska laga. Vill man vara ännu mer internationell kan man slå upp vad Ipoglosso heter på tyska, och då komma fram till att det heter "Heilbutt" vilket ju är vansinnigt roligt och kan generera en massa potentiella tyskskämt vilket kan leda till att man helt kommer ifrån ämnet och får skärpa till sig för så här kan vi inte ha det.

Så här gör man Ipoglosso:

1. Vänta in löningen, för hälleflundra är min själ inte speciellt billigt. 300-400 kr kilot får man punga ut för denna delikatess, och med tanke på att en hälleflundra kan bli 3 meter lång och väga 350 kg så kostar en sån fisk c:a 122.500 kr. Nu behöver vi ju inte hela fisken utan bara en liten bit på c:a 100 gram, så där kom vi undan med blotta förskräckelsen.

2. Andra ingredienser vi behöver är ett salviablad, pärlgryn, någon slags lök som jag inte identifierat än, prosciutto, parmesan och lite grönsaker.

3. Så här ska det se ut när det är klart.Men dit har vi fortfarande en bit, som Lotta och Christer mycket väl skulle ha kunnat rimma i melodifestivalen om inte Thorsten Flink hade slagit ut dom i andra chansen.

4. Dela salviabladet på längden så att vi blir av med stjälken. På så vis har vi två halva salviablad, en till varje fiskbit. Nu ska vi i det här exemplet göra det lite enkelt för oss och bara tillaga en bit fisk vilket gör den andra salviahalvan överflödig, så den kan vi vaska lite nonchalant sådär.

5. Lägg nu salviabladet diagonalt på översidan av fisken och lägg sedan fisken med salviasidan nedåt på en skiva prosciutto som är så tunn att den nästan inte existerar. På så vis ser man salviabladet GENOM skinkan när man väl vikt ihop allting. Mycket proffsigt.

Så här långt fick jag vara med och hjälpa till, så beskrivningen av resten av proceduren baseras endast på iakttagelser och vilda gissningar.

6. Gör en risotto på pärlgryn. Pärlgryn är innanmätet i ett korngryn, "korngrynets crack" skulle man kunna säga, eller en väldigt lyxig variant av Kalaspuffar. Hur man gör själva risotton har jag ingen aning om för den bereds i den del av köket som kallas "det varma köket" och som är på tok för farligt för praktikanter. Och för riktiga kockar också, om en praktikant samtidigt befinner sig där.

7. När ni luskat ut hur den där risotton tillagas så svänger ni ihop den, ordnar till den där löken och fixar en sås som är baserad på rödvin. Eller möjligen Marsala. Eller både och, jag vet faktiskt inte. Kör fisken i ugnen på några grader i några minuter.

8. Slutligen är det så äntligen dags för det kanske roligaste av allt i köket på en finkrog, "Lägget". Så här lägger ni upp er nyligen tillagade Ipoglosso.

Börja med pärlgrynsrisotton.Lägg sedan på fisken.Lyssna uppmärksamt på kökschefen när han skäller ut dig för att du lagt fisken slarvigt och snett och rätta skamset till ditt misstag genom att med fullt fokus på uppgiften lägga den mer centrerat.

Fördela sedan grönsakerna på ett konstnärligt sätt.Lägg på den oidentifierade löken.Ringla, fortfarande djupt koncentrerad, såsen över anrättningen och vips så ser det ut som på första bilden, minus en fiskbit då.Det här tror jag var allt man behöver veta om Ipoglosso faktiskt. Nästa vecka ska vi tillverka makaroner.

6 kommentarer:

Mr.Jopilu sa...

Tack käre kusin, vi har just suttit och läst detta imponerande alster om ipoglosso.
Många goda skratt och tårar ;-)

R sa...

Haha, fantastiskt underhållande anrättningsbeskrivning! Du verkar ha hysteriskt kul :)

XXX sa...

Nja, vete fan om det alls är nödvändigt att tillaga det här. Krångligt verkar det vara också.

Pölsa nån?

charliesprak sa...

Jag kollapsar. Och skrattar. Läser upp för den 22-åriga äldstasonen, som är gourmégourman. Han nickar ivrigt vid påpekandet om att denna fisk inhandlas vid löning:)
Du är bäst.

Fasching sa...

Tack kära läsare!

Livet just nu sa...

Här är vi inte så himla hajja i köket. Brukar ånga helleflundran och servera med nypotatis, skirat smör och pepparrot.

Åh herregud så sugen jag blev nu. Ärtsoppa ter sig inte lika lockande längre...