09 januari, 2012

Saltimbocca

Bara namnet gör ju att man vill laga det här. Saltimbocca liksom. Det betyder "hoppa in i munnen" på italienska, så gott är det. Och så här gör man:

Börja med att ställa fram allting du behöver så att du kan fota alltsammans för att senare kunna lägga upp ett skrytsamt inlägg på din blogg. Detta kallas "mise en place" men vi proffskockar säger bara mip, för att understryka hur vana vi är vid att laga mat. Och lite för att vi inte är helt säkra på hur "mise en place" uttalas.

Börja alltså med att mippa, vilket i det här fallet innebär att du ställer fram kalvschnitzel, parmaskinka, salvia, smör, vitt vin och kalvbuljong. Salvian ska vara färsk och vinet ska inte vara ICA's alkoholfria matlagningsvin, men nu blev det som det blev eftersom systemet var stängt och sortimentet hos min lokala ICA handlare lämnar en del övrigt att önska. Till exempel färsk salvia.

Fota.Och om kocken dricker en Hop Yard under matlagningen är det viktigt att ha med den också.

Banka ut köttet med en kötthammare. Eller SWEDISH STYLE med din egen panna. Salta och peppra och lägg parmaskinkan på köttet och fäst den med tandpetare, fast det gjorde inte jag eftersom jag är ganska trygg i mig själv och inte behöver säkra upp saker och ting jämt och ständigt. Lägg på ett par färska salviablad.

Fota.Stek köttet på hög värme någon minut på varje sida mumlandes något italiensk, tex "molto bene, molto bene". Ta upp köttet och häll i någon deciliter vin, koka ner några minuter och tillsätt ett par matskedar smör i stekpannan. När smöret smält häller du skyn över köttet. Klart! Under förutsättning att du satt fru och ungar på att göra alla tråkiga tillbehör, som sallad och klyftpotatis.

Fota.Skoja till det lite och sätt dig nu ned och gapa i väntan på att Saltimboccan ska hoppa in i munnen på dig. Inkassera några artiga och överseende skratt av dina gäster och ät upp din mat på vanligt sätt. Bli lite irriterad över att du glömde att ha i några droppar kalvbuljong i skyn. Drick vin till.

14 kommentarer:

Anjo sa...

Herregud vad jag blev hungrig nu ...

Utvandrarmorsan sa...

Ahmen, jösses så himla gott det såg ut!

Det bästa med mataffäreena här i Tallinn är att det liksom samtidigt är ett systembolag och där med alltid håller öppet. Iallfall typ jämt.
Och väldigt mycket olika skinkor att välja bland.
Så...när kommer du?

Malde sa...

Det ser gott ut. Blev hungrig igen...

Fasching sa...

Anjo: Det är bra det! Nyttigt är det också, kolla bara salladen, så man kan frossa hur mycket som helst!

Utvandrarmorsan: Precis närsomhelst! Så lagar vi lite mat och dricker lite vodka.

Malde: Bara att sätta sig ned och gapa som sagt.

Johan Tuvstedt sa...

- Jag har ivrigt annammat det där med att be resten av familjen fixa "resten", funkar oftast briljant utom på herrmiddag...´

- Om man har bankat ut köttet med sin egen panna (-inte stek~ va?) borde väl det komma med på bild i det lite lagom framhävande blogginlägget.

Fasching sa...

Johan: Nu använde jag ju en kötthammare, men gör man det "swedish style" är det en självklarhet att dokumentera tillställningen. En fördel kan då vara att be någon annan fota eftersom man så lätt tuppar av.

Zeddark sa...

Oj, jag är nog sexfixerad (och en aning störd) eftersom jag läste:

"Under förutsättning att du satt PÅ fru och ungar..."

Får skylla på att jag just spelat en pokerturnering i flera timmar och hamnat på en fjärdeplats. Jag har liksom inte bestämt mig för om jag är nöjd eller missnöjd med placeringen. Hemskt nära toppen, men inte etta...

Det var förresten du Fasching som fick mig att börja spela poker. Jag läste om poker på din blogg och sedan ville jag testa själv. För övrigt är Saltimbocca vansinnigt gott.

Fasching sa...

Zeddark: Kul! Ännu roligare att det verkar gå bra också! Ser ut som du läst om hur jag spelat och sedan gjort tvärtom. Ett framgångsrikt recept, precis som Saltimboccan.

Klankis sa...

Ha! Nu vet jag - nästa år ska du vara med i Sveriges mästerkock och DU KOMMER ATT ÄGA HELA PROGRAMMET!

Fasching sa...

Klankis: Det skulle jag aldrig våga. Mannerström ser ju direkt livsfarlig ut.

Britta sa...

Du är välkommen att hämta färsk salvia när som helst i röda huset på hörnet. Jo, även nu på vintern. Den brukar sticka upp lagom ur snön och tinar på väg in i huset.

Fasching sa...

Britta: Perfekt! Din trädgård blir ett utmärkt komplement till bygdens ICA butik.

Bina sa...

Men hallå eller?! Hur hungrig blev jag nu då här på måndagkvällen? Tittar in här lite nu och då, men lämnar sällan spår. Du har en award att hämta hos mig!

Fasching sa...

Bina: Tack, det var snällt. Ska försöka leva upp till förväntningarna inom kort!