12 januari, 2012

Faux Pho

Bara ett matinlägg till, sen lovar jag att skriva om något annat. Typ whisky.

Faux Pho är vietnamesiska och betyder "Jobbig matbloggare" alternativt "Nudelsoppa med kött". Soppan är en enkel buljongsoppa men där oxbuljongen får smaker från ingefära, vitlök och kanel, ungefär som glögg fast utan vitlök och ingefära. Och oxbuljong.

Och nu ska vi gå igenom exakt hur man gör en lyckad Faux Pho.

Ingredienser för fyra pers:

500g utmärkt ryggbiff
4 dl roliga svampar
1/2 kanelstång
1/2 bit ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 stjärnanis
2 dl vatten
1 liter oxbuljong
Äggnudlar
Basilika
Böngroddar

1. Sätt på dig ditt finaste köksförkläde, typ så här:



2. Mippa! Så här ska det se ut när du är klar. Notera också den hyperexklusiva skalkniven som jag fick i julklapp av en snubbe i Halmstad.



Mippa innebär egentligen att förbereda råvarorna så långt det går och inte bara ställa fram skiten och fota, men det här får duga.

3. Fräs den krossade vitlöken, löken och ingefäran (de sista två face down) i lite olja på medelvärme i cirka 3-4 min tills vitlöken är gyllenbrun. Rör om lite avslappnat emellanåt.



4. Tillsätt buljongen (utspädd buljong alltså, inte en liter Bong's koncentrerad Oxbuljong för då blir det en aning mastigt), stjärnanis och kanelstång. Kanelstången sjönk som en sten och syns inte på bilden.



5. Koka upp och dra sedan ned värmen och låt allt sjuda i 10 minuter.

6. Skiva köttet i tunna munsbitar. Peppra och ställ undan.

7. I med de roliga svamparna (LAGLIGA svampar, inga knarksvampar, men svampar som inte är champinjoner eller kantarell, tex shiitake) och sjud ytterligare 2 min. Och eftersom min lokala livsmedelsbutik är som den är så fick jag som ni ser köra med tråkchampisar lik förbannat.



7,5. Koka upp och låt nudlarna rinna av.

8. När det där är klart så lägger du över de avrunna nudlarna i de fina skålarna du har ställt fram. Ovanpå nudlarna lägger du köttet och häller sedan över buljongen EFTER att du tagit bort löken, kanelen, ingefäran och stjärnanisen med en proffsig kökspincett. Köttet är klart på c.a 30 sekunder.

9. Garnera med böngroddar och basilika.



10. Ät med pinnar och sörpla högt och tydligt i dig buljongen samtidigt som du lyssnar på outhärdlig asiatisk musik.

Drick Hop Yard eller Loka Vattenmelon till.

Ikväll jobbar jag på Divino, härligare fredagkväll än så finns faktiskt inte. Divino har för övrigt bytt namn till D.O.C och vad det betyder är en hemlighet som bara vinkännare känner till.

Ha nu en riktigt trevlig helg!

10 kommentarer:

Suzan sa...

"...av en snubbe i halmstad"? haha... snyggt förkläde!

generationX.se sa...

"Mippa"? Fasching goes TV-kock? =)

Trevlig helg på sig.

Fasching sa...

Suzan: Visst är det! Tack!

generationX: Tack detsamma, och tillsvidare är jag mer än nöjd med att vara bloggkock.

Raggoparden sa...

Ahhh..du har shoppat! Stiligt!

Kristina sa...

Skall köttet inte tillagas alls. Bara peppras?

Fasching sa...

Kristina: Precis. Köttet blir klart i skålen när buljongen hälls i. Så skiva inte köttet för tjockt.

Anonym sa...

Wow, vilket förkläde!!! Var får man tag på ett sådant?
Kram Elin

Fasching sa...

Elin: Det, och en massa andra Swedish Meal Time produkter, köper du här: http://rosmt-sk.spreadshirt.se/

Anonym sa...

Tack, gulle dig! Ska beställa ett omedelbart.
Kram Elin
P.S. Vi möttes på röntgen på Täby Närsjukhus. Jag följer dig fortfarande. D.S.

Fasching sa...

Elin: Men det är ju du! Gud vad kul! Stor kram!