Som ni minns (eftersom ni memorerar allt jag skriver) så
blir det lätt så att varmrätter som inkluderar den där komplicerade
potatispurén vi pratade om senast, kan dra ut en aning på tiden och då kan det
vara klokt att erbjuda middagsgästerna något litet tilltugg innan själva smör-
och potatissymfonin väl tar sin början.
Här är det viktigt att du som klok och klurig kock tänkt till i
förväg och ägnat 10 minuter åt att förbereda en kalvtartar, exempelvis de 10
minuter då frugan står i köket och svär och skalar potatis. Den stora
fördelen med att servera just denna kalvtartar är att du kan få det att se ut som att
du svänger ihop den på volley av det du råkar hitta i kylen, vilket ytterligare förstärker
din image som kockgeni.
Se därför till att råka ha följande saker i kylen:
En halv citron.
En skål med grovriven vällagrad parmesan.
En annan skål med tunt skivad stjälkselleri som du
naturligtvis skalade innan du skivade den, så den inte är så trådig.
En tredje skål med utmärkt svensk kalvytterfilé, skuren i små, små
kuber. Den här skålen kan vara lite svår att snacka bort eftersom det är
relativt osannolikt att man av en slump råkar ha fintärnad utmärkt svensk kalvytterfilé
ståendes i en skål i kylen, men du får dra till med nåt ovidkommande helt
enkelt.
Se också till att ha följande flaskor i skafferiet, gärna
långt bak så det inte ser så förberett ut.
Olivolja
Fish sauce (ett par
teskedar räcker nog)
Med dessa förberedelser kan du alltså senare, när du
”upptäcker” att gästerna börjar bli hungriga (och du har två timmar kvar på den
där purén) veva ihop en spontan kalvtartar på mindre än en minut och servera
till dina förbluffade och fascinerade gäster (såvida inte gästerna uteslutande
består av familjemedlemmar för de blir fan aldrig fascinerade, de är bara hungriga).
Alltså:
Ta fram och veva ihop allt du förberett tills det smakar
gott. Använd några teskedar fish sauce och några matskedar olivolja och typ
hela den halva citronen, men smaka dig fram hela tiden. Får du inte
tillräckligt med sälta från fisksås och parmesan kan du ev salta lite. Nymald
svartpeppar är gott också.
Servera snyggt med några blad från sellerin.
Du har nu skapat en kalvtartar vars recept jag har snott från den lika utmärkta som nyöppnade krogen Babette i Vasastan genom att helt sonika sätta mig i köksbaren och under en timme i smyg stirra ut Olle T Cellton när han gång på gång skapade detta mästerverk. Nu använder han visserligen Colatura, en italiensk fisksås, istället för den utspädda thailändska varianten, men så är han ju en riktig kock och behöver inte låtsas vara lika spontan och oförberedd som vi just kanske lagt lite för mycket energi på att framställa oss som att vara.
Själv fortsätter du sedan att ignorera gästerna, äter tartaren vid spisen direkt ur skålen och koncentrerar dig på att potatispurén blir 100% perfekt, no matter what.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar