25 maj, 2015

Drömvinsten

Eftersom vi i veckan ska signa upp oss på en sprillans ny lägenhet så är det kanske dags att börja fundera på hur vi finansierar det lilla köpet när det blir dags att betala om ett år eller så. Och eftersom postadressen är Stockholm så behövs det ju en rejäl slant, och det var här någonstans jag kom på att det skulle vara praktiskt att vinna den där drömvinsten någon dag det kommande halvåret. På så vis skulle vi även ha pengar över till möbler, coola hushållsmaskiner och en och annan flaska vin av bättre sort.

För att vinna drömvinsten behöver man bara se till att ha 7 rätt på lotto samma vecka som man har två rätt på joker, och eftersom jag jobbar som projektledare och är van att samordna saker och ting så kändes det inte som någon jätteutmaning direkt. Man kan dessutom spela joker och lotto TVÅ gånger samma vecka vilket på ett år innebär att jag hinner lämna in min lilla kupong typ hur många gånger som helst, eller åtminstone tillräckligt många gånger för att hinna vinna den där drömvinsten i god tid före tillträdesdagen.

Men se där hade jag tydligen fel. En känsla jag för övrigt också är van vid, eftersom jag jobbar som projektledare.

Det visade sig nämligen att chansen att ro hem en drömvinst är 1 på 348 miljoner.  Och man behöver inte ens ha läst särskild matte i gymnasiet för att förstå att de där oddsen antagligen innebär lite av en uppförsbacke. Jämförelsevis är oddsen för att bli träffad rätt i skallen av blixten under det kommande året 1 på 280.000, lite beroende på var i världen man bor.

Så om jag räknar rätt (vilket jag nästan aldrig gör, det är därför jag jobbar som projektledare) så skulle jag alltså behöva lämna in en lottokupong med ikryssad joker två gånger i veckan i lite drygt 3 miljoner 346 tusen 153 år innan jag vinner. Och det kommer inte bara att bli långtråkigt, med en minsta avgift på 13 kr gången så blir det hyfsat dyrt också, ca 4,5 miljard.

Och med tanke på att jag enligt läran om sannolikhet tydligen förväntas bli träffad rätt i skallen av blixten 12 gånger under den perioden så lutar det nog åt att jag får kolla upp några alternativa finansieringslösningar.

3 kommentarer:

Ywonne Gill sa...

Men alltså, man måste nog tro lite också för att vinna.
Och det gör jag.
Är bergsäker på att snart slår det till med drömvinsten och då ska jag öppna ett barnhem, skaffa trädgårdsmästare och köpa en svindyr handväska.

Fyscoachen sa...

Du behöver inte oroa dig, jag och frugan din tar hemma den där drömvinsten i sinom tid. Flera dörrar öppna så att säga!

Marlene (Fd Ensamma Mamman) sa...

Haha! Tack för dagens skratt! Det är tydligt att det är alldeles för länge sedan jag var här och läste :-)