18 maj, 2015

Hur man på bästa sätt krånglar till ett potatismos

Det första man ska göra när man ska krångla till ett potatismos är att börja kalla det för potatispuré. Då blir det mycket lättare att förklara för de utsvultna familjemedlemmarna hur det kan komma sig att något så oerhört enkelt som potatismos plötsligt tar tre timmar att tillaga och att tisdagsmiddagen därför serveras kl 22:30 istället för den lite mer normala tiden lagom till halv åtta hos mig på fyran. För "det är inte potatismos som serveras, det är potatispuré!"

Länge har jag tyckt att den potatispuré jag serverat tillhört toppskiktet i världen, ända tills jag i helgen provade det ultimata receptet av den lika ultimate superkocken Heston Blumenthal. Receptet hittade jag för övrigt här, en utmärkt matblogg som jag precis har upptäckt. 

Heston ser ut så här (och är för övrigt skrämmande lik min svåger i Halmstad):


Bara blicken säger ju att ”min potatispuré är fan så mycket bättre än din” och efter förra veckans studier är jag nog beredd att hålla med. Så nedan följer alltså en beskrivning av hur du på svårast möjliga sätt tillagar en rätt bestående av tre ingredienser:

1 kg potatis, jag använde mandelpotatis
2,5 dl mjölk
1 pkt rumsvarmt smör

1. Plocka fram en potatisskalare, 1 kg potatis och en jättehög kockhatt som ska signalera att du är i färd med att skapa något riktigt avancerat.


2. Tvätta potatisen noggrant, skala den och spara skalen. Den här uppgiften går bra att delegera till sin eventuella partner eftersom den är lika okomplicerad som tråkig, och du själv kommer snart att vara fullt upptagen med att försöka se till att en stor kastrull med vatten och potatis under 30 minuter håller en temperatur på exakt 72 grader


3. Dela sedan varje potatis i två delar och lägg den i iskallt vatten i 5 minuter och skölj sedan ordentligt. Under tiden värmer du upp en stor kastrull vatten till 72 grader, salta INTE.

4. Lägg sedan potatisen i kastrullen med det 72 gradiga OSALTADE vattnet och ägna de följande 30 minuterna av ditt liv till att se till att vattnet håller just 72 grader.


5. När potatisen ”kokat” i 72 grader i 30 minuter häller du av vattnet och sköljer potatisen ordentligt i kallt vatten.


6. Koka upp saltat vatten, lägg i potatisen och koka mjuk på vanligt sätt.

7. Under tiden kokar du upp skal och mjölk och låter det sedan dra på lägsta värme i 20 minuter.


8. När potatisen kokat klart häller du av vattnet och ångar av potatisen några minuter på lägsta värme. Den ska bli vit och fin i kanterna och tillräckligt torr för att kunna suga upp de sjuka mängder smör som nu ska tillsättas.


9. Dynga i sjukt mycket smör i en skål, helst 500 gram, och pressa potatisen över smöret med en potatispress och rör ihop. Eftersom jag är lite försiktig med kalorierna använde jag bara 400 gram smör.

10. Passera purén genom en trådsil ned i skål nummer två. (Det här momentet tycker jag personligen att man kan skippa, men är naturligtvis ett måste om man ska påstå att man gjort äkta Blumenthalpuré.)


11.   Sila bort potatisskalen och blanda i den varma potatismjölken lite i taget i purén.


12.   Smaka av med salt men ta det väldigt försiktigt för saltar du för mycket, vilket är väldigt lätt hänt,  så får du börja om från steg 2.

13. Spritsa purén i en djup tallrik och servera med korrekta tillbehör (sked och en flaska Meursault)
Nästa gång ska vi komplicera äggröra, vi hörs.

3 kommentarer:

Ulrik sa...

Absolut lysande!

Fasching sa...

Tack ska du ha!

Den hemska tvillingen sa...

Så oerhört....eeeh....fascinerande....tror jag!