17 oktober, 2012

Slutspel i Brewdogturneringen

Ok, var var vi?

Kisspaus, just det. Och dags för slutspel i Brewdogturneringen!

Med ölstinna bukar men med tömda blåsor och ett i hast odlat slutspelsskägg bänkar vi oss återigen vid våra ölglas för att dra igång kvartsfinalerna i det som kan vara den mest omfattande Brewdogprovningen i Norrort genom tiderna.Slutspelet innehöll, som slutspel ofta gör, både favoritsegrar och jätteskrällar. Dock visar det sig att kvartsfinalerna blir ganska odramatiska. Här kommer hela upplösningen:

Kvartsfinal 1: Punk IPA - HBC

Glädjen över att ha blivit utsedd till bästa tvåa och i och med det knipa en plats i slutspelet byts snabbt till besvikelse och frustration när HBC upptäcker att det är Punk IPA som står på andra planhalvan. Inte nog med att Punk IPA spelar med ett enormt självförtroende efter att ha massakrerat sitt gruppmotstånd, det ryktas också att den har haft domarna med sig hela vägen. Och mycket riktigt har Punk IPA inga som helst svårigheter att slå ut en redan från början avslagen HBC. Kvartsfinal 1 blir något av ett sömnpiller och Punk IPA ser ut att kunna gå mycket långt i turneringen.

Kvartsfinal 2: Galaxy - Alice Porter

Något förvånade noterar provningsgruppen att Alice Porter tydligen tagit sig till kvartsfinal, och efter en snabb kontroll av provningsprotokollet visar det sig att det dessutom stämmer, men ingen kunde komma ihåg exakt hur det gått till. Nåväl, Alice Porter har naturligtvis inte en chans mot Galaxys tuggvänliga beska och kaxiga IPA attityd och även denna kvartsfinal blir en gäspning.

Kvartsfinal 3: Trashy Blonde - Abstract 10

Eftersom vi inte förstod oss på någon av ölen i gruppen som Abstract 10 spelade i och valde en gruppvinnare där bara för att vi måste (och tog den dyraste) så var ju utgången i den här kvartsfinalen rätt given. Abstract 10 hade antagligen torskat den här matchen även om hen mött ett glas mjölk. Trashy Blonde vidare till semi på vad som nästan kan ses som en walk over. Med det inte sagt att Trashy Blonde skulle vara en svag vinnare, motsatsen skulle nämligen bli bevisad i semifinalen...

Kvartsfinal 4: Hardcore IPA - Chaos Theory

Den enda på förhand ovissa kvarten trots att det var en gruppvinnare (Hardcore IPA) som ställdes mot en grupptvåa (Chaos Theory). Men vad man glömmer då är att Chaos Theory blev grupptvåa i dödens grupp (den med Punk IPAn) och i och med det i princip kunde vara hur bra som helst. Och jämnt blev det. Det krävdes både omröstning och omprovning (och i viss mån påtryckning) innan Hardcore IPA till slut tog sig vidare, troligtvis tack vare sin högre alkoholhalt som vid det här laget hade fått en inte helt försumbar betydelse. Undertecknad vill ändå ge en liten guldstjärna till Chaos Theory som är en trevlig och bra balanserad hybrid mellan Hardcore IPA och Punk IPA. Bra kämpat!

Dags för semifinal och även dags att säkerställa att man sitter stabilt och har båda fötterna i golvet, detta för att undvika malörer eftersom rummet nu både lutar lite svagt samt sakta rör sig i en cirkulerande rörelse.Semifinal 1: Punk IPA - Galaxy

En relativt intressant semifinal, men ändå inte. Två utvilade öl som båda haft en ganska bekväm resa mot semi skulle ju kunna borga för en tät match, men Punk IPA hade ju tagit sig fram på egna meriter medan Galaxy bara hade haft flyt i lottningen, och inte ens semifinalen blev speciellt betungande för Punk IPA. Här någonstans började provningsgruppen oroa sig för att Punk IPA skulle vinna turneringen lite för lätt och därmed bevisa en massa jobbiga saker, tex att:

- turneringen varit fullständigt förutsägbar och helt onödig eftersom alla redan vet att Punk IPA är bäst.

- att provningsgruppen varit fullständigt förutsägbar och helt onödig eftersom alla redan vet att provningsgruppen tycker att Punk IPA är bäst.

- Att vi lika gärna kunde köpt enbart Punk IPA till kvällens provning och därigenom fått mer "pang för pengarna" så att säga.

Men vi hade ju Hardcore IPA kvar att hoppas på! En öl med ett ballt namn och som dessutom är svår att få tag på fick ju gärna vinna den här tävlingen och därmed ge den en slags legitimitet samt, ännu viktigare, skänka provningsgruppen den aura av exklusivitet, finess och ytterst goda smak som vi skulle kunna mata vårt omättliga bekräftelsebehov med.

Men det sket sig naturligtvis.

Semifinal 2: Hardcore IPA - Trashy Blonde

En på förhand given utgång. Sagda exklusivitet, finess och ytterst goda smak som Hardcore IPA står för ställs alltså mot, just det, en Trashy Blonde liksom. Vi följer egentligen matchen bara lite förstrött och förstår först när slutsignalen ljuder att Trashy Blonde gjort det som helt enkelt inte går att göra. Vilt tumult uppstår och en resultatlös jakt på skyldiga tar vid, men faktum kvarstår. Hardcore IPA är ute ur turneringen och drömfinalen is no more. Trashy Blonde slår ut Hardcore IPA och vi vet än idag inte vad fan det var som egentligen hände.

Final: Punk IPA - Trashy Blonde

Trots märkliga resultat, som i vissa fall kan liknas med rena diskeskörningar, så måste tävlingen avgöras. En vinnare, den bästa Brewdogölen som går att få tag på i Sverige, måste utses.

Vid det här laget är vi faktiskt rätt less på öl. Visserligen har vi bara druckit 1,5 liter var, men adderar man alkoholhalten på de öl vi druckit så kommer man ju upp i c:a 126% och det är jävligt starkt det. Och ordningen återställs faktiskt, trots viss yrsel. Trashy Blonde räcker helt enkelt inte till och Punk IPA vinner och utses med buller och bång till Sveriges bästa Brewdog öl.

Men som sagt, det visste ni ju redan.
8 kommentarer:

Red Scream sa...

Haha, underbart! Så nu vet vi ännu mer vilket öl vi ska köpa!

Lennart Pettersson sa...

Jaha, ska jag smaka det ölet också. Annars är Innis & Gunn och Arboga 10,2 mina favoriter.

Tysken från Lund sa...

Förstår inte att ni inte hade med världens godaste öl: "STOR STARK" i detta annars så omfattande test. Det gränsar till skandal....

Melker sa...

Men då kom min favorit, Trashy Blonde, i alla fall tvåa! :-)
(Förvisso den enda brewdog-öl jag druckit än, men ändå.. )
Då ska jag testa vinnaren nästa gång då! :-)

Zeddark sa...

Åh, min favorit på förstaplats! Jag har i och för sig inte druckit alla öl från BrewDog...än.

Igår drack jag en dubbel IPA som bara verkar finnas på fat: Duggish DIPA

Eftersom det var du som upplyste mig om Anders Dubbel IPA, tänkte jag återgälda tjänsten och tipsa om en annan Dubbel IPA. Enligt fatkoll.se finns den på Bishop's Arms på Folkungagatan, om du alltså inte vill åka ned till Göteborg som är Dugges hemtrakter.

Fasching sa...

Tack för feedback och trevliga öltips. Ska omgående kolla upp Duggish DIPA!

Anonym sa...

Drack en trashy blond 3.5% i går. Riktigt bra den också ( för en trefemma) .

Svenssonsmakaren sa...

Tack, konsumentupplysning i bästa anda. Har precis testat min första, enda Brewdog. Punk IPA it is!