22 juli, 2011

New York City according to Emfilus och AK. The sequel.

Som ni har väntat.

Eftersom jag alltid står vid mitt ord, går att lita på, och håller vad jag lovar så kommer här del två av den magnifika Guiden till New York, signerad Emfilus och AK.

MAT:

La Esquina

NYC har det blivit vanligare och vanligare med lite hemliga och svåråtkomliga barer och restauranger som exempelvis La Esquina. Bord kan bokas tidigast tre månader innan, vilket vi också gjorde och trots det fick vi middagsbokning kl 18.00 då den senare sittningen redan var fullbokad. Utifrån ser detta ställe ut som en diner, vilket det också är, men bakom en dörr där det står ”Staff” och förbi en hovmästare släpps vi ner för trappan och ner i källaren, genom köket där vi hälsar på kockarna och sen öppnar det upp sig en mexikansk restaurang nere i källarvalven. Riktigt bra mexikansk mat och missa inte heller att beställa deras Frozen Margaritas.

Balthazar

När man kommer in på Balthazar så kan man tro att man förflyttats till en bistro i Paris. Det är stort och slamrigt med servitörer som springer mellan borden och gapar på varandra. Fläktarna snurrar i taket och stora, runda bröd skärs upp av en liten tant. Man sitter trångt och ibland är ljudnivån i högsta laget, men det är ändå en trevlig upplevelse och maten är riktigt bra. Både Moules Frites och Steak Frites har avnjutits och uppskattats här. Hoppa dock över deras brunch, den är inte riktigt prisvärd.

Eataly

När vi letade efter en nyöppnad roof top bar så hamnade vi av en slump i denna stora italienska saluhall som ligger ett stenkast från Flatiron Building, på 200 5th Avenue. Från gatan ser det ut som ett litet Gelato-ställe, men om man letar sig in så visade det sig vara en enormt stor saluhall med ost, antipasti, bröd, frukt, grönsaker, kött, fisk, skaldjur, oljor, vin mm mm. Antingen köper man med sig italienska delikatesser hem eller så slår man sig ner mitt i saluhallen vid ståbord eller runt bardiskar och njuter av gott vin och stora cheese- and meat platters eller ostron som äts precis vid kanten av en enorm fisk- och skaldjursdisk. Roof Top baren högst upp i huset, Bierreria kan man hoppa över, ingen utsikt att prata om och väldigt lite plats för barhäng och långa köer för att komma upp.

Mitt i Madison Square Park vid Flatiron Building ska förövrigt NYC bästa hamburgerhak, Shake Schack, ligga. Stället har alltid långa köer som ringlar sig genom hela parken, så långa så restraurangen t.o.m. har satt upp en webcam så man kan hålla koll innan man beger sig dit.


Buddakan

Stor, otroligt snygg restaurang med asiatisk, modern mat. När man är sex personer eller fler så kan man beställa en avsmakningsmeny bestående av fem förrätter, fem varmrätter och fem desserter. Är ni färre än sex personer i ert sällskap så råder jag er att ragga upp lite folk i baren för den där menyn är det godaste jag någonsin har ätit! Man ville inte att någon endaste rätt skulle ta slut och hade jag inte varit så mätt så hade jag börjat om från början igen. Missa för allt i världen inte vårrullarna, varma kycklingdumplings samt en himmelsk peanut butter bar till dessert! SATC-fans kommer att känna igen det stora rummet i mitten av restaurangen; det var här Carrie och Mr Big hade sin rehearsal dinner i första filmen.

Macelleria

I Meatpackning District ligger en italiensk familjeresturang som serverar vad som kan vara bland det bästa köttet på hela Manhattan. Köttbitarna är gigantiska och så möra att de smälter i munnen! Om du är osäker på vilken typ av kött du vill ha så tar personalen gärna med dig bak i köket och ger dig en ordentlig och pedagogisk genomgång av alla olika köttbitar. Beställ sen bara lite färsk sparris eller rosmarinpotatis till köttbiten och skippa såsen för det här köttet här behöver inte sällskap på tallriken. Gå hit hungrig och ta lång tid på er för ni kommer vilja njuta av varenda tugga.

Bistro Moderne

Modern fransk restaurang i midtown. Vi åt trerätters och alla sex i sällskapet fick riktigt bra mat. Rena, fina smaker och fint upplagt.

Antique Garage

En liten, jättefin restaurang som huserar i ett gammalt garage. Konst och skulpturer sitter uppspikade på tegelväggarna och hela den yttre väggen är garageporten som rullas upp vid fint väder. Här serveras mycket bra meze och nästan alla dagar spelar en lite jazztrio livemusik medan man äter.

Habana Bar

Pyttelitet ställe som serverar kubansk/ mexikansk mat. Det går inte att boka bord utan är det fullt får man vänta utanför på gatan. De ost- och chiligratinerade majskolvarna är dock väl värda att vänta på, tro mig! Jag åt shrimp tacos till huvudrätt och de var grymt goda. Mitt sällskap beställde pulled pork som var så saftigt att det droppade köttsaft på tallriken!

Pastis

Fransk bistro som är ett säkert kort och som jag gärna återvänder till. Ligger mitt i Meatpacking District och trots att jag läser menyn noggrant slutar det alltid med att jag äter deras Steak Frites. Har också bra brunch och uteservering mot torget.

The Schillers

En systerrestaurang till Pastis, Balthazar mfl som ligger på Rivington Street. Kvarterskrog med amerikansk meny men med europeiska inslag. Kvällen vi var där åt jag en fransk löksoppa med härligt mycket smält ost och en annan vid bordet valde deras Mac&Cheese som var galet krämig. En lustig detalj är deras husviner som finns i tre nivåer Cheap, Decent och Good och som serveras i karaffer med just den texten på.

En favoritkorsning nere i SoHo är annars korsningen West Broadway och Grand Street. Där ligger bland annat restaurangen Felix Restaurant & Bar som trots att fasaden kantas med brasilianska flaggan är en fransk restaurang. Tag plats vid något av borden i fönstren och spana på folk. Mittemot ligger också Sanctuary T som är en restaurang och teahouse i mysig miljö med rustika träbord. I denna korsning ligger också Lucky Strike som är ytterligare en systerkrog till Pastis, Balthazar mfl.

Sunk-diner

Ett måste på varje resa till NYC är att göra ett besök på en riktig American sunkdiner för att äta american pancakes, eggs and bacon, tuna melt och till det lite halvdant amerikansk kaffe serverat i tjocka tunga diner-kaffemuggar. Det finns två riktigt klassiska diners med bås att sitta i och som båda har öppet dygnet runt i korsningen 23rd street och 9th avenue.

The Cupping Room Café

Här finns den bästa frukosten i Soho! Vi var så nöjda att vi åt här nästan varje morgon och vi testade det mesta på menyn. Missa inte yoghurten med granola och bär eller Southern Mix (ägg, pannkakor, bacon etc i valfria variationer). På helgerna är det riktigt skön stämning då många kommer hit och äter brunch. Det här är ett sådant ställe man skulle bli stammis på om det låg hemma i ens egna kvarter.

Le Pain Quotidien

Bagerikedja som innanför försäljningdisken har en restaurangdel där man kan fika. Jag har ätit frukost här ett par gånger när jag har tröttnat på diner-frukostar. ”The Bakers Basket” med olika sorters nybakat bröd samt några pålägg står man sig länge på och allt är otroligt fräscht och gott.

Pizza

Att springa in på ett ”hål i väggen”-ställe och köpa en pizzaslice för 1$ hör verkligen till vid ett besök i New York. Pizzan ligger i kyldiskar och värms på i stenugnen vid beställning. Du hittar pizzahak på nästan varenda gata och speciellt i kvarteren runt Washington Square Park där NYU har nästan alla sina studentbostäder. De stackarna verkar leva på billig (dock god) pizza…

Bär

Det är otroligt billigt att köpa färsk frukt och bär i delis över hela Manhattan, så passa på att köpa med en ask hallon eller blåbär och sätt dig i en park och njut en stund utan att bli ruinerad.

Brooklyn

En eftermiddag tog vi oss över till Brooklyn för att testa bar och restauranglivet, bland annat ligger det en mängd barer och restauranger längs Smith Street, men passa på att gå av tunnelbanan redan vid Carroll Street och gå därifrån, det är där det börjar. Vi hamnade först på Diego (305 Smith St. Brooklyn, NY 11231 ,+1 718-643-3293), en mexikansk restaurang med stor uteservering där vi drack öl och från en av deras trevliga bartenders fick tips om hans favoritställen i Brooklyn där vi kunde fortsätta kvällen. Vi letade oss fram till Prime Meats som visade sig vara en fantastisk restaurang med en 1920-1930tals cocktailbar, rustika träbord och med trevliga och snyggt skäggiga servitörer i jeans, rutig skjorta och hängslen. De beskriver sig själva som en ”farm to table restaurant” och det finns en hel del tyska influenser på menyn. Vi åt först ostron och sen åt jag den absolut bästa hamburgare jag någonsin ätit, gjord av Black Angus kött. Deras Steak tartar kan också rekommenderas.

Ett annat Brooklyntips är Lokal (905 Lorimer St, Brooklyn NY11222 (At Bedford & Nassau Ave) ett ställe som jag besökte när jag var i New York i november för att titta på när en kompis sprang New York Marathon. Lokal låg då perfekt ca 10 meter från marathonbanan med uteservering i solen och med grymt goda Bloody Marys och Eggs Benedict och Eggs Florentine. Vi gick dit över Brooklyn Bridge och promenerade sen längs med hela Bedford Avenue som kantas av restauranger, caféer, barer och små butiker.

Fick även tips om dessa ställen, som samtliga ligger på todo listan för mitt nästa NYC besök:

Grocery
Buttermilk Channel
Chestnut
Frankies Spuntino
Clover Club (Bar)
Brooklyn Social (Bar)

BARER:

Rooftop-barer

Det är faktiskt ett måste att besöka minst en rooftopbar när man är i New York, för det är något speciellt med att sitta och titta ut över alla dessa höga hus medan man sippar på en drink. Här är två av våra favoriter som skiljer sig lite åt:

230 5th

Det här är en av de allra mest kända rooftopbarerna och den ligger mitt på femte avenyn, mitt ibland de högsta skyskraporna och granne med Empire State Building. Här finns en stor bar inomhus och en jätteterrass utomhus med ett par barer, palmer och olika etage med sittyta. Den kan upplevas som i lite i turistigaste laget, men det är faktiskt värt det med tanke på utsikten.

Ink48

I Hells Kitchen ligger detta nyöppnade designhotell med en riktigt häftig bar på taket. Avskalat och designat, väldigt modernt och med en makalös utsikt! Eftersom hotellet ligger på västra sidan, nästan vid stranden, så ser man hela skylinen lite från sidan vilket ger ett lite annorlunda perspektiv. Går du runt huset ser du ut över Hudson-floden och New Jersey.

The Boathouse

Inne i Central Park ligger denna snart klassiska restaurang som är lite av ett måste om man är i parken. Den ligger vid en av de små sjöarna mitt bland all grönska och här stannar man och dricker ett glas vin medan man vilar fötterna.

...


Komplett, eller hur? Om någon har andra tips om bra ställen i den här stan går det naturligtvis alldeles utmärkt att skriva en kommentar!

Stort tack till Emfilus och AK !!

21 juli, 2011

New York City according to Emfilus och AK

Klipp ut och spar!

För här kommer äntligen Emfilus och AK's Guide till New York! Dessa damer lovade i ett svagt ögonblick (med munnen full av Venieros cheesecake) att försöka bräcka min Ultimata Guide till New York, och jag måste nog erkänna att de lyckats. Främst av skälet att de till skillnad från mig faktiskt tipsar om en massa grejor. Guiden är jättelång så jag har delat upp den i två delar och först ut är Boende, Shopping, och Göra. Mitt huvudintresse, Restauranger och Barer, kommer imorgon kväll.



Emfilus och AK ser ut ungefär så här, och enligt dessa två bör man alltså uppleva New York enligt följande:

Under de senaste åren har vi båda varit en hel del i New York och efter ett tag så har vi börjat samla på oss rätt mycket tips på saker att göra och ställen att gå till. Eftersom Fasching så envist och övertygande sålt in cheesecaken på Venieros som Världens Bästa Cheesecake var vi ju tvungna att vid senaste besöket åka dit och testa själva. Den visade sig vara precis så fantastisk som han utlovat och som tack för denna smakupplevelse lovade vi att skriva ner alla våra egna tips och sammanställa dessa i en New York-guide. Här är den!

Geografiskt sett rör vi oss här över nästan hela Manhattan och vi har blandat högt med lågt, billigt med dyrt, trendigt med traditionellt. Vi har delat upp det hela i kategorierna Boende, Mat, Barer, Shopping och Göra.

Vi hoppas att den här guiden kanske kan hjälpa någon som är i New York för första gången eller ge lite ny inspiration till någon som varit där förut. Man får såklart också gärna ställa frågor om man vill veta mer detaljer om något speciellt ställe.

Trevlig resa!

Anna-Karin och Emilia



BOENDE:

Off Soho Suites

Prisvärt lägenhetshotell på Rivington Street i Lower East Side. Mittemot Off Soho Suites, längst bort i en smal gränd ligger också Freemans Restaurant, en blandning av amerikansk/irländsk mat och det känns som du har förflyttats till en alphydda när man tittar på inredningen med massor av uppstoppade djur på väggarna

Mysuites.net

Hyr ut loft och studios på Manhattan och i Brooklyn månadsvis, men även veckovis och för enstaka nätter. Vi bodde tre personer i ”The Standard Suite” som låg ett kvarter från Meatpacking district. En fräsch och modernt inredd lägenhet med kök, bardisk, köksbord, soffa och ett sovloft och AC. Landlorden Sylvio (som trots det italiensk klingande namnet mer ser ut som en skandinavisk surfkille) tipsar gärna om saker att göra. Gratis wifi, lakan, handdukar och städning ingår.

Courtyard by Marriott Soho

Vill man bo i Soho utan att bo i Soho så är det här hotellet beläget riktigt bra. På tio minuter är du mitt i Soho eller Greenwich och tunnelbanestationen Houston Street är bara ett kvarter bort. Rummen är inte superstora men de är nya och fräscha och personalen är väldigt trevlig. Du har gratis wifi i hela hotellet, även på rummen.

Trump Soho

Det här är ett riktigt läckert hotell precis i utkanten av Soho, nära Spring Street tunnelbanestation. Vi bodde på 29e våningen (av 46) med helt grym utsikt över hela Soho från sovrummet samt över midtown och Empire State från panoramafönstret vid badkaret (!). Rummen var stora och modernt inredda och badrummen bestod av i princip bara marmor och glas. Designat men ändå väldigt hemtrevligt. Fantastiska sängar!

St Giles Court

Snyggt hotell med boutique-känsla i Murray Hill/ Midtown. Stora rum med fräsch inredning och fina badrum. Skippa frukosten på systerhotellet, det finns en diner och en deli precis runt hörnet. Från hotellet går man lätt fram till 5e avenyn och alla butiker.

SHOPPING:

Soho

Här ligger en myriad av butiker kors och tvärs och det är helt enkelt bara att vandra gata upp och gata ner. På Broadway ligger alla vanliga märkesbutiker och på smågatorna runt omkring hittar du märkesbutiker och mindre hål-i-väggen-affärer. Det finns en shoppingkarta över Soho och det kan vara idé att leta rätt på en sådan för att inte riskera att missa något.

Century 21

En designer outlet mitt emot Ground Zero. Tipset är att vara där när de öppnar så att man kan gå därifrån när resten av New York har vaknat och hittat dit. Krävs en del shopping skills för att hitta fynden då mycket hänger lite huller om buller. Det går dock att göra en hel del fynd bland välkända modedesigners och även designerskor, krämer och parfymer går att fynda.

Moma

Museum of Modern Art ligger uppe i midtown och är i sig väl värt ett besök, men bäst är nästan deras designbutik. Tänk dig ett Designtorget fast gånger hundra med fina böcker och snygga prylar. Vill du inte ta dig hela vägen till till midtown så finns en Moma Design Store i Soho och den är faktiskt nästan bättre än den i anslutning till museet.

Dylans Candy Bar

Helt galen godisbutik i tre plan med allt godis du någonsin kan tänka dig, plus lite till. Här kan du bland annat köpa M&M´s och jellybeans sorterat på färg och den modige banar sig fram till hyllan med bacongodis…

Sephora

Sminkmeckat som man bara inte får missa. Här hittar du i princip alla märken som finns plus några till och nästan allt är märkbart billigare än i Sverige. Det som sticker ut som nästan osannolikt billigt är produkter från Clinique och nagellack från Opi. Missa inte hyllorna vid kassan där de samlar product samples och små tuber och burkar med allt möjligt spännande.

Apotek

Se till att ta lite tid för att botanisera på något av de gigantiska apotek som finns lite överallt. Det finns mycket knasiga produkter att kika på, men också väldigt mycket bra. Speciellt hyllan för förkylningsbotemedel är värd att ta en extra titt på. De två största kedjorna heter Duane Reede och Wahlgreen’s.

Union Square

På Union Square anordnas det varje lördag en farmers market där man kan handla frukt och grönsaker och provsmaka honung, ost, cider, bröd etc. Jättemysigt! Här finns också massor med gatukonstnärer av olika kvalitet samt skateboardåkare. Det är ett väldigt levande torg som det är roligt att gå runt och kika på. Runt torget ligger en hel del butiker och framförallt då skobutiker av mer outletmodell.

GÖRA:

The High Line

Längs med den västra kanten av Meatpacking District löper en gammal godstågbana ca 10 meter upp i luften. Efter att tågen slutat gå räddades banan från att bli jämnad med marken och är idag omgjord till en över 2 km lång park som sträcker sig från 12th Street ända upp till 30th Street. Här uppe har man anlagt rabatter, gräsmattor och sittplatser och man går ovanför livliga gator och mellan befintlig bebyggelse som i en liten stadsoas. Allt är byggt i sten och trä, och bänkar och liggstolar följer formen av den räls som på sina platser fortfarande ligger kvar. Det är både snyggt och riktigt mysigt! Köp med en kaffe, sätt dig med en bok eller promenera bara långsamt genom denna ovanliga miljö. Ett besök här är ett måste!

Staten Island Ferry

Ett oväntat roligt sätt att se Manhattans Skyline är att åka ner till Battery Park och ta färjan till Staten Island Ferry och tillbaks. Den är gratis och passerar precis förbi Frihetsgudinnan och genom en del av hamninloppet. Resan tar en halvtimme enkel väg och när man kommer fram till Staten Island så går man bara på nästa färja och åker tillbaks. Alla städer som ligger vid vatten bör upplevas från båt på ett eller annat sätt och New York är inget undantag.

Top of the Rock

Om du ska ge dig upp någonstans för att titta på utsikten över Manhattan så rekommenderar vi att du går till Rockefeller Center och åker upp till Top of the Rocks, deras utkiksdäck. Här får man nämligen både utsikten över Central Park och utsikten ner mot Lower Manhattan samt Empire State Building. Det är också rätt sällan köer vilket det ofta är i både Empire State och Frihetsgudinnan.

Manikyr och Pedikyr

Passa på att unna er lite vardagslyx genom slinka in på en av alla tusentals nagelsalonger som finns och få en manikyr eller pedikyr eller både och. En manikyr kostar ca 18$ med dricksen inkluderad och det kan det vara värt för att få sitta ner en stund, vila fötterna och sen komma ut med snygga naglar.

Tunnelbanekort

Det är verkligen värt att investera några få dollar i ett tunnelbanekort när du ska utforska Manhattan. Tro oss, går gör du nog ändå och man kan inte åka taxi hela tiden. Det är enkelt och snabbt, det finns AC i vagnarna och det är rent och snyggt.

Wifi

Något amerikanerna är bra på är gratis wifi och när roamingavgifterna är så höga som de är så är wifi i princip nödvändigt om man vill kunna kommunicera med omvärlden. Alla Starbucks har gratis wifi och på de flesta ställena behöver du inte ens gå in för att använda det. Det räcker med att stå utanför. Apple Store på 5e avenyn har ett närverk som fungerar även på torget utanför kuben och Sephora har också ett eget nätverk. Väldigt många restauranger har också egna nätverk som dock är låsta. Fråga en servitör om lösenordet, ofta är det restaurangens telefonnummer.

...


Så. Nu vet ni var ni ska bo, vad ni ska göra, och var ni ska shoppa. Imorgon kommer alltså den viktiga biten, den om restauranger och sprit. Håll ut.

20 juli, 2011

Home Sweet Hell

När jag blir stor ska jag köpa ett hus i Toscana. Sen ska jag starta en restaurang, köpa en vingård, öppna ett hotell och äga en vinbar. Och på fritiden ska jag äta Burrata och ingenting annat.

Jag ska i alla fall inte bo i Sverige, jobba som konsult och äta Kesella med frusna bär resten av livet. För man måste ha lite mål här i livet, det måste man fan ha.

Italien var naturligtvis fantastiskt. Toscana är så vackert att man nästan tappar andan. Små bergsbyar med gamla tanter och farbröder på parkbänkar, caféer och små restauranger. Kulle efter kulle med vinrankor, solrosor och väderbitna bönder. Det är svårt att inte bli vansinnigt förälskad i Toscana.


San Giorgio, Santa Luce


Giovanni Chiappini, Bolgheri


Rosignano Marittima

Och Florens! Vilken stad. Jag kan inte vänta tills jag får åka hit igen. Fast kanske inte mitt i sommaren, för det var galet varmt. Men i oktober, då är det sensommarklimat och så har alla japaner åkt hem. Då ska man vara i Florens och ingen annanstans. Och äta på La Giostra, det ska man göra. En av de bästa restauranger jag ätit på någonsin. För 400 spänn per skalle åt vi en osannolikt bra middag som bland annat innehöll det här:


Carpaccio. Köttet hittar man under de där lakanen av parmesan.


Carbonara med vit tryffel. "Carbonara di tartufi bianchi sulla chitarra." Den godaste pasta jag någonsin ätit. Ingenting kommer ens nära.


Burrata. Guds gåva till åtminstone mig. Hade jag inte redan varit gift så hade jag gjort den här osten till min äkta maka, och älskat henne i nöd och lust tills döden skiljde mig från detta underverk till mozzarella.

Så här känns det i munnen när man äter Burrata:



Andra bra ställen vi var på var Zio Gigi, Mama Gina, och Il Teatro

Jag skulle kunna hålla på så här hur länge som helst.

Åk dit.

Och hälsa Ulrika på B&B Le Seggiolo från mig.

12 juli, 2011

Florens so far

Det är på tok för varmt för att blogga så jag dumpar några bilder istället.





Det här är inte Florens, utan Pisa. Där fanns det ett torn som lutade.





Det här är Florens däremot, och här är det raka fina torn som gäller. Till exempel vid Cattedrale di Santa Maria del Fiore.




Och det här är Trippa, en slags lasagne fast med komage istället för lasagneplattor. Osten var god i alla fall.



Då var det här betydligt godare. Tagliatino Trufato. Pasta med sommartryffel.



Och till efterrätt skorpor och sött vitt vin igen. Very Tuscany som kyparen sa.




Vill man bo billigt och bra så gör man det på den här gatan. Bed&Breakfast Le Seggiole, hos Fabio och Ulrika. Ulrika är svenska och kan hela stan utantill, vilket naturligtvis är en fördel om man vill undvika turistfällor.

Nu ska jag gå på fotografiska muséet för det var stängt i söndags. Sedan en femtimmars siesta och efter det en utforskning av Oltrano på andra sidan av Ponte Vecchio.

Ciao.

10 juli, 2011

Rättelse

Enligt min dotter heter det MOLTO bene, inte MULTO bene. Och rätt ska ju vara rätt om man ska envisas med att prata italienska, vilket jag till mina döttrars fasa fortsätter att göra trots att jag inte kan ett endaste ord. Jag kör på en blandning av spanska och svengelska fast med en italiensk språkmelodi liksom. Inte en enda Florentinare förstår vad jag säger men det LÅTER åtminstone som italienska, och med det är åtminstone jag nöjd.

Idag bär det av till en utomhuspool vid Parca della Cascina, mest av överlevnadsskäl för det är ohyggligt varmt här. Vi ska också försöka hinna med katedralen vid Piazza del Duomo, fotografiska muséet och Farmacia di Santa Maria Novella.

Och så laddar jag för att äta "Trippa", komage. Återkommer med bilder på denna toskanska specialitet.


09 juli, 2011

Toscana























Multo bene.