22 juli, 2011

New York City according to Emfilus och AK. The sequel.

Som ni har väntat.

Eftersom jag alltid står vid mitt ord, går att lita på, och håller vad jag lovar så kommer här del två av den magnifika Guiden till New York, signerad Emfilus och AK.

MAT:

La Esquina

NYC har det blivit vanligare och vanligare med lite hemliga och svåråtkomliga barer och restauranger som exempelvis La Esquina. Bord kan bokas tidigast tre månader innan, vilket vi också gjorde och trots det fick vi middagsbokning kl 18.00 då den senare sittningen redan var fullbokad. Utifrån ser detta ställe ut som en diner, vilket det också är, men bakom en dörr där det står ”Staff” och förbi en hovmästare släpps vi ner för trappan och ner i källaren, genom köket där vi hälsar på kockarna och sen öppnar det upp sig en mexikansk restaurang nere i källarvalven. Riktigt bra mexikansk mat och missa inte heller att beställa deras Frozen Margaritas.

Balthazar

När man kommer in på Balthazar så kan man tro att man förflyttats till en bistro i Paris. Det är stort och slamrigt med servitörer som springer mellan borden och gapar på varandra. Fläktarna snurrar i taket och stora, runda bröd skärs upp av en liten tant. Man sitter trångt och ibland är ljudnivån i högsta laget, men det är ändå en trevlig upplevelse och maten är riktigt bra. Både Moules Frites och Steak Frites har avnjutits och uppskattats här. Hoppa dock över deras brunch, den är inte riktigt prisvärd.

Eataly

När vi letade efter en nyöppnad roof top bar så hamnade vi av en slump i denna stora italienska saluhall som ligger ett stenkast från Flatiron Building, på 200 5th Avenue. Från gatan ser det ut som ett litet Gelato-ställe, men om man letar sig in så visade det sig vara en enormt stor saluhall med ost, antipasti, bröd, frukt, grönsaker, kött, fisk, skaldjur, oljor, vin mm mm. Antingen köper man med sig italienska delikatesser hem eller så slår man sig ner mitt i saluhallen vid ståbord eller runt bardiskar och njuter av gott vin och stora cheese- and meat platters eller ostron som äts precis vid kanten av en enorm fisk- och skaldjursdisk. Roof Top baren högst upp i huset, Bierreria kan man hoppa över, ingen utsikt att prata om och väldigt lite plats för barhäng och långa köer för att komma upp.

Mitt i Madison Square Park vid Flatiron Building ska förövrigt NYC bästa hamburgerhak, Shake Schack, ligga. Stället har alltid långa köer som ringlar sig genom hela parken, så långa så restraurangen t.o.m. har satt upp en webcam så man kan hålla koll innan man beger sig dit.


Buddakan

Stor, otroligt snygg restaurang med asiatisk, modern mat. När man är sex personer eller fler så kan man beställa en avsmakningsmeny bestående av fem förrätter, fem varmrätter och fem desserter. Är ni färre än sex personer i ert sällskap så råder jag er att ragga upp lite folk i baren för den där menyn är det godaste jag någonsin har ätit! Man ville inte att någon endaste rätt skulle ta slut och hade jag inte varit så mätt så hade jag börjat om från början igen. Missa för allt i världen inte vårrullarna, varma kycklingdumplings samt en himmelsk peanut butter bar till dessert! SATC-fans kommer att känna igen det stora rummet i mitten av restaurangen; det var här Carrie och Mr Big hade sin rehearsal dinner i första filmen.

Macelleria

I Meatpackning District ligger en italiensk familjeresturang som serverar vad som kan vara bland det bästa köttet på hela Manhattan. Köttbitarna är gigantiska och så möra att de smälter i munnen! Om du är osäker på vilken typ av kött du vill ha så tar personalen gärna med dig bak i köket och ger dig en ordentlig och pedagogisk genomgång av alla olika köttbitar. Beställ sen bara lite färsk sparris eller rosmarinpotatis till köttbiten och skippa såsen för det här köttet här behöver inte sällskap på tallriken. Gå hit hungrig och ta lång tid på er för ni kommer vilja njuta av varenda tugga.

Bistro Moderne

Modern fransk restaurang i midtown. Vi åt trerätters och alla sex i sällskapet fick riktigt bra mat. Rena, fina smaker och fint upplagt.

Antique Garage

En liten, jättefin restaurang som huserar i ett gammalt garage. Konst och skulpturer sitter uppspikade på tegelväggarna och hela den yttre väggen är garageporten som rullas upp vid fint väder. Här serveras mycket bra meze och nästan alla dagar spelar en lite jazztrio livemusik medan man äter.

Habana Bar

Pyttelitet ställe som serverar kubansk/ mexikansk mat. Det går inte att boka bord utan är det fullt får man vänta utanför på gatan. De ost- och chiligratinerade majskolvarna är dock väl värda att vänta på, tro mig! Jag åt shrimp tacos till huvudrätt och de var grymt goda. Mitt sällskap beställde pulled pork som var så saftigt att det droppade köttsaft på tallriken!

Pastis

Fransk bistro som är ett säkert kort och som jag gärna återvänder till. Ligger mitt i Meatpacking District och trots att jag läser menyn noggrant slutar det alltid med att jag äter deras Steak Frites. Har också bra brunch och uteservering mot torget.

The Schillers

En systerrestaurang till Pastis, Balthazar mfl som ligger på Rivington Street. Kvarterskrog med amerikansk meny men med europeiska inslag. Kvällen vi var där åt jag en fransk löksoppa med härligt mycket smält ost och en annan vid bordet valde deras Mac&Cheese som var galet krämig. En lustig detalj är deras husviner som finns i tre nivåer Cheap, Decent och Good och som serveras i karaffer med just den texten på.

En favoritkorsning nere i SoHo är annars korsningen West Broadway och Grand Street. Där ligger bland annat restaurangen Felix Restaurant & Bar som trots att fasaden kantas med brasilianska flaggan är en fransk restaurang. Tag plats vid något av borden i fönstren och spana på folk. Mittemot ligger också Sanctuary T som är en restaurang och teahouse i mysig miljö med rustika träbord. I denna korsning ligger också Lucky Strike som är ytterligare en systerkrog till Pastis, Balthazar mfl.

Sunk-diner

Ett måste på varje resa till NYC är att göra ett besök på en riktig American sunkdiner för att äta american pancakes, eggs and bacon, tuna melt och till det lite halvdant amerikansk kaffe serverat i tjocka tunga diner-kaffemuggar. Det finns två riktigt klassiska diners med bås att sitta i och som båda har öppet dygnet runt i korsningen 23rd street och 9th avenue.

The Cupping Room Café

Här finns den bästa frukosten i Soho! Vi var så nöjda att vi åt här nästan varje morgon och vi testade det mesta på menyn. Missa inte yoghurten med granola och bär eller Southern Mix (ägg, pannkakor, bacon etc i valfria variationer). På helgerna är det riktigt skön stämning då många kommer hit och äter brunch. Det här är ett sådant ställe man skulle bli stammis på om det låg hemma i ens egna kvarter.

Le Pain Quotidien

Bagerikedja som innanför försäljningdisken har en restaurangdel där man kan fika. Jag har ätit frukost här ett par gånger när jag har tröttnat på diner-frukostar. ”The Bakers Basket” med olika sorters nybakat bröd samt några pålägg står man sig länge på och allt är otroligt fräscht och gott.

Pizza

Att springa in på ett ”hål i väggen”-ställe och köpa en pizzaslice för 1$ hör verkligen till vid ett besök i New York. Pizzan ligger i kyldiskar och värms på i stenugnen vid beställning. Du hittar pizzahak på nästan varenda gata och speciellt i kvarteren runt Washington Square Park där NYU har nästan alla sina studentbostäder. De stackarna verkar leva på billig (dock god) pizza…

Bär

Det är otroligt billigt att köpa färsk frukt och bär i delis över hela Manhattan, så passa på att köpa med en ask hallon eller blåbär och sätt dig i en park och njut en stund utan att bli ruinerad.

Brooklyn

En eftermiddag tog vi oss över till Brooklyn för att testa bar och restauranglivet, bland annat ligger det en mängd barer och restauranger längs Smith Street, men passa på att gå av tunnelbanan redan vid Carroll Street och gå därifrån, det är där det börjar. Vi hamnade först på Diego (305 Smith St. Brooklyn, NY 11231 ,+1 718-643-3293), en mexikansk restaurang med stor uteservering där vi drack öl och från en av deras trevliga bartenders fick tips om hans favoritställen i Brooklyn där vi kunde fortsätta kvällen. Vi letade oss fram till Prime Meats som visade sig vara en fantastisk restaurang med en 1920-1930tals cocktailbar, rustika träbord och med trevliga och snyggt skäggiga servitörer i jeans, rutig skjorta och hängslen. De beskriver sig själva som en ”farm to table restaurant” och det finns en hel del tyska influenser på menyn. Vi åt först ostron och sen åt jag den absolut bästa hamburgare jag någonsin ätit, gjord av Black Angus kött. Deras Steak tartar kan också rekommenderas.

Ett annat Brooklyntips är Lokal (905 Lorimer St, Brooklyn NY11222 (At Bedford & Nassau Ave) ett ställe som jag besökte när jag var i New York i november för att titta på när en kompis sprang New York Marathon. Lokal låg då perfekt ca 10 meter från marathonbanan med uteservering i solen och med grymt goda Bloody Marys och Eggs Benedict och Eggs Florentine. Vi gick dit över Brooklyn Bridge och promenerade sen längs med hela Bedford Avenue som kantas av restauranger, caféer, barer och små butiker.

Fick även tips om dessa ställen, som samtliga ligger på todo listan för mitt nästa NYC besök:

Grocery
Buttermilk Channel
Chestnut
Frankies Spuntino
Clover Club (Bar)
Brooklyn Social (Bar)

BARER:

Rooftop-barer

Det är faktiskt ett måste att besöka minst en rooftopbar när man är i New York, för det är något speciellt med att sitta och titta ut över alla dessa höga hus medan man sippar på en drink. Här är två av våra favoriter som skiljer sig lite åt:

230 5th

Det här är en av de allra mest kända rooftopbarerna och den ligger mitt på femte avenyn, mitt ibland de högsta skyskraporna och granne med Empire State Building. Här finns en stor bar inomhus och en jätteterrass utomhus med ett par barer, palmer och olika etage med sittyta. Den kan upplevas som i lite i turistigaste laget, men det är faktiskt värt det med tanke på utsikten.

Ink48

I Hells Kitchen ligger detta nyöppnade designhotell med en riktigt häftig bar på taket. Avskalat och designat, väldigt modernt och med en makalös utsikt! Eftersom hotellet ligger på västra sidan, nästan vid stranden, så ser man hela skylinen lite från sidan vilket ger ett lite annorlunda perspektiv. Går du runt huset ser du ut över Hudson-floden och New Jersey.

The Boathouse

Inne i Central Park ligger denna snart klassiska restaurang som är lite av ett måste om man är i parken. Den ligger vid en av de små sjöarna mitt bland all grönska och här stannar man och dricker ett glas vin medan man vilar fötterna.

...


Komplett, eller hur? Om någon har andra tips om bra ställen i den här stan går det naturligtvis alldeles utmärkt att skriva en kommentar!

Stort tack till Emfilus och AK !!

7 kommentarer:

Joakim sa...

De är grymma!

Anonym sa...

Vi anlander 7.15 fre 29 juli. Racker om ni ar dar 8.00-8.15nanting, och kanske ni kan ta med en vaska hem till er sa kan vi ta den pa sondag..? langtar!! N

Fasching sa...

Ok, we'll be there!

Miss 80's sa...

Underbar guide! Min tillbakalängtan till NYC blev genast ännu större! Men var inte Carrie och Mr Big på Asia de Cuba på sin rehearsal dinner? Där var jag i våras, när jag var i NYC. En fantastisk restaurang!http://www.youtube.com/watch?v=ZOGQrWE8Noc&feature=related

Helén sa...

Tack för en superb reseguide inför en framtida planerad resa till NY. Förhoppningsvis inte alltför avlägsen tripp, det får livet oförutsedda händelser visa. Först Berlin, sedan NY.

Bertil Rundblom sa...

Hej Martin. Följde några av dina tips när jag och Elizabeth besöktej NY förra veckan. Fick tipset om din blogg av Sanna. Bertil. Din granne under många år på Ad Lemons V
På 70, 80 o 90 talen. Och minns jag rätt slog jag dig i straffsparkar, slog dig i tennis o badminton men jag var en sämre som damtränare än du. Hör gärna av dig

Fasching sa...

Bertil: Hej!! Givetvis måste vi ses! Om inte annat så för att dementera ditt svammel om att du spöat mig i diverse sporter. Ditt minne börjar svikta gamle man. Men hur får jag tag på dig? Vad har du för mailadress?