21 juli, 2011

New York City according to Emfilus och AK

Klipp ut och spar!

För här kommer äntligen Emfilus och AK's Guide till New York! Dessa damer lovade i ett svagt ögonblick (med munnen full av Venieros cheesecake) att försöka bräcka min Ultimata Guide till New York, och jag måste nog erkänna att de lyckats. Främst av skälet att de till skillnad från mig faktiskt tipsar om en massa grejor. Guiden är jättelång så jag har delat upp den i två delar och först ut är Boende, Shopping, och Göra. Mitt huvudintresse, Restauranger och Barer, kommer imorgon kväll.



Emfilus och AK ser ut ungefär så här, och enligt dessa två bör man alltså uppleva New York enligt följande:

Under de senaste åren har vi båda varit en hel del i New York och efter ett tag så har vi börjat samla på oss rätt mycket tips på saker att göra och ställen att gå till. Eftersom Fasching så envist och övertygande sålt in cheesecaken på Venieros som Världens Bästa Cheesecake var vi ju tvungna att vid senaste besöket åka dit och testa själva. Den visade sig vara precis så fantastisk som han utlovat och som tack för denna smakupplevelse lovade vi att skriva ner alla våra egna tips och sammanställa dessa i en New York-guide. Här är den!

Geografiskt sett rör vi oss här över nästan hela Manhattan och vi har blandat högt med lågt, billigt med dyrt, trendigt med traditionellt. Vi har delat upp det hela i kategorierna Boende, Mat, Barer, Shopping och Göra.

Vi hoppas att den här guiden kanske kan hjälpa någon som är i New York för första gången eller ge lite ny inspiration till någon som varit där förut. Man får såklart också gärna ställa frågor om man vill veta mer detaljer om något speciellt ställe.

Trevlig resa!

Anna-Karin och Emilia



BOENDE:

Off Soho Suites

Prisvärt lägenhetshotell på Rivington Street i Lower East Side. Mittemot Off Soho Suites, längst bort i en smal gränd ligger också Freemans Restaurant, en blandning av amerikansk/irländsk mat och det känns som du har förflyttats till en alphydda när man tittar på inredningen med massor av uppstoppade djur på väggarna

Mysuites.net

Hyr ut loft och studios på Manhattan och i Brooklyn månadsvis, men även veckovis och för enstaka nätter. Vi bodde tre personer i ”The Standard Suite” som låg ett kvarter från Meatpacking district. En fräsch och modernt inredd lägenhet med kök, bardisk, köksbord, soffa och ett sovloft och AC. Landlorden Sylvio (som trots det italiensk klingande namnet mer ser ut som en skandinavisk surfkille) tipsar gärna om saker att göra. Gratis wifi, lakan, handdukar och städning ingår.

Courtyard by Marriott Soho

Vill man bo i Soho utan att bo i Soho så är det här hotellet beläget riktigt bra. På tio minuter är du mitt i Soho eller Greenwich och tunnelbanestationen Houston Street är bara ett kvarter bort. Rummen är inte superstora men de är nya och fräscha och personalen är väldigt trevlig. Du har gratis wifi i hela hotellet, även på rummen.

Trump Soho

Det här är ett riktigt läckert hotell precis i utkanten av Soho, nära Spring Street tunnelbanestation. Vi bodde på 29e våningen (av 46) med helt grym utsikt över hela Soho från sovrummet samt över midtown och Empire State från panoramafönstret vid badkaret (!). Rummen var stora och modernt inredda och badrummen bestod av i princip bara marmor och glas. Designat men ändå väldigt hemtrevligt. Fantastiska sängar!

St Giles Court

Snyggt hotell med boutique-känsla i Murray Hill/ Midtown. Stora rum med fräsch inredning och fina badrum. Skippa frukosten på systerhotellet, det finns en diner och en deli precis runt hörnet. Från hotellet går man lätt fram till 5e avenyn och alla butiker.

SHOPPING:

Soho

Här ligger en myriad av butiker kors och tvärs och det är helt enkelt bara att vandra gata upp och gata ner. På Broadway ligger alla vanliga märkesbutiker och på smågatorna runt omkring hittar du märkesbutiker och mindre hål-i-väggen-affärer. Det finns en shoppingkarta över Soho och det kan vara idé att leta rätt på en sådan för att inte riskera att missa något.

Century 21

En designer outlet mitt emot Ground Zero. Tipset är att vara där när de öppnar så att man kan gå därifrån när resten av New York har vaknat och hittat dit. Krävs en del shopping skills för att hitta fynden då mycket hänger lite huller om buller. Det går dock att göra en hel del fynd bland välkända modedesigners och även designerskor, krämer och parfymer går att fynda.

Moma

Museum of Modern Art ligger uppe i midtown och är i sig väl värt ett besök, men bäst är nästan deras designbutik. Tänk dig ett Designtorget fast gånger hundra med fina böcker och snygga prylar. Vill du inte ta dig hela vägen till till midtown så finns en Moma Design Store i Soho och den är faktiskt nästan bättre än den i anslutning till museet.

Dylans Candy Bar

Helt galen godisbutik i tre plan med allt godis du någonsin kan tänka dig, plus lite till. Här kan du bland annat köpa M&M´s och jellybeans sorterat på färg och den modige banar sig fram till hyllan med bacongodis…

Sephora

Sminkmeckat som man bara inte får missa. Här hittar du i princip alla märken som finns plus några till och nästan allt är märkbart billigare än i Sverige. Det som sticker ut som nästan osannolikt billigt är produkter från Clinique och nagellack från Opi. Missa inte hyllorna vid kassan där de samlar product samples och små tuber och burkar med allt möjligt spännande.

Apotek

Se till att ta lite tid för att botanisera på något av de gigantiska apotek som finns lite överallt. Det finns mycket knasiga produkter att kika på, men också väldigt mycket bra. Speciellt hyllan för förkylningsbotemedel är värd att ta en extra titt på. De två största kedjorna heter Duane Reede och Wahlgreen’s.

Union Square

På Union Square anordnas det varje lördag en farmers market där man kan handla frukt och grönsaker och provsmaka honung, ost, cider, bröd etc. Jättemysigt! Här finns också massor med gatukonstnärer av olika kvalitet samt skateboardåkare. Det är ett väldigt levande torg som det är roligt att gå runt och kika på. Runt torget ligger en hel del butiker och framförallt då skobutiker av mer outletmodell.

GÖRA:

The High Line

Längs med den västra kanten av Meatpacking District löper en gammal godstågbana ca 10 meter upp i luften. Efter att tågen slutat gå räddades banan från att bli jämnad med marken och är idag omgjord till en över 2 km lång park som sträcker sig från 12th Street ända upp till 30th Street. Här uppe har man anlagt rabatter, gräsmattor och sittplatser och man går ovanför livliga gator och mellan befintlig bebyggelse som i en liten stadsoas. Allt är byggt i sten och trä, och bänkar och liggstolar följer formen av den räls som på sina platser fortfarande ligger kvar. Det är både snyggt och riktigt mysigt! Köp med en kaffe, sätt dig med en bok eller promenera bara långsamt genom denna ovanliga miljö. Ett besök här är ett måste!

Staten Island Ferry

Ett oväntat roligt sätt att se Manhattans Skyline är att åka ner till Battery Park och ta färjan till Staten Island Ferry och tillbaks. Den är gratis och passerar precis förbi Frihetsgudinnan och genom en del av hamninloppet. Resan tar en halvtimme enkel väg och när man kommer fram till Staten Island så går man bara på nästa färja och åker tillbaks. Alla städer som ligger vid vatten bör upplevas från båt på ett eller annat sätt och New York är inget undantag.

Top of the Rock

Om du ska ge dig upp någonstans för att titta på utsikten över Manhattan så rekommenderar vi att du går till Rockefeller Center och åker upp till Top of the Rocks, deras utkiksdäck. Här får man nämligen både utsikten över Central Park och utsikten ner mot Lower Manhattan samt Empire State Building. Det är också rätt sällan köer vilket det ofta är i både Empire State och Frihetsgudinnan.

Manikyr och Pedikyr

Passa på att unna er lite vardagslyx genom slinka in på en av alla tusentals nagelsalonger som finns och få en manikyr eller pedikyr eller både och. En manikyr kostar ca 18$ med dricksen inkluderad och det kan det vara värt för att få sitta ner en stund, vila fötterna och sen komma ut med snygga naglar.

Tunnelbanekort

Det är verkligen värt att investera några få dollar i ett tunnelbanekort när du ska utforska Manhattan. Tro oss, går gör du nog ändå och man kan inte åka taxi hela tiden. Det är enkelt och snabbt, det finns AC i vagnarna och det är rent och snyggt.

Wifi

Något amerikanerna är bra på är gratis wifi och när roamingavgifterna är så höga som de är så är wifi i princip nödvändigt om man vill kunna kommunicera med omvärlden. Alla Starbucks har gratis wifi och på de flesta ställena behöver du inte ens gå in för att använda det. Det räcker med att stå utanför. Apple Store på 5e avenyn har ett närverk som fungerar även på torget utanför kuben och Sephora har också ett eget nätverk. Väldigt många restauranger har också egna nätverk som dock är låsta. Fråga en servitör om lösenordet, ofta är det restaurangens telefonnummer.

...


Så. Nu vet ni var ni ska bo, vad ni ska göra, och var ni ska shoppa. Imorgon kommer alltså den viktiga biten, den om restauranger och sprit. Håll ut.

4 kommentarer:

XXX sa...

Jag bara frågar mig hur jag ska få Närbo att finansiera den resan. Tips någon?

Marlene (Fd Ensamma Mamman) sa...

Härligt! Å jag kan bara hålla med i allt som skrivits! NY är fantastiskt!

JP sa...

Underbart! Tack!!!!

Anonym sa...

Håller med om mycket, dock inte det där om tunnelbanekort. I N.Y. ska man ju åka taxi. Hela tiden. Stå så där tufft och vinka och/eller vissla på dem som de gör i alla filmer.